Tänään vietetään pyhäinpäivää sekä halloween-juhlaa, jonka valmistelut meillä aloitettiin jo eilen kurpitsalyhdyn kovertamisella ja kummituspuvun valmistuksella. Halloween-juhlaamme kuuluu lukuisia lyhtyjä, noitia, kummituksia sekä karkki tai kepponen -kujeilua. Päivän aikana on vielä tarkoitus pyöräyttää teemaan sopivia leivonnaisia ja herkkuja.
Halloween-juhlinnan lisäksi päivällä on myös vakavampi merkitys ja pyhäinpäiväämme kuuluu karnevaalimeiningin lisäksi kynttilöiden sytyttäminen edesmenneiden läheisten muistoksi.
Ennen kristillistä pyhäinpäivää Suomessa vietettiin kekriä, jolloin juhlistettiin sadonkorjuun päättymistä ja herkuteltiin vastakorjatun sadon tuotteilla; nauriilla, lihalla, juustolla sekä oluella.
1800-luvulla kekri yhdistyi kristilliseen pyhäinpäivään, jota vietettiin 1. marraskuuta pyhimysten, marttyyrien sekä vainajien muistopäivänä. 1950-luvulta lähtien pyhäinpäivää on vietetty Suomessa ja Ruotsissa aina lauantaina, joka on lähinnä marraskuun 1. päivää; aikaisintaan 31.10. ja viimeistään 6.11.
Aluksi päivä tunnettiin pyhäin miesten päivänä, josta nykyinen pyhäinpäivä on lyhennetty muoto. Pyhäinpäivässä yhdistyvät kaksi alkujaan erillistä juhlaa; kaikkien pyhien päivä (1.11.) ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä (2.11.).
Samana lauantaina Suomen katoliset viettävät kaikkien poisnukkuneiden uskovien muistopäivää ja sitä seuraavana päivänä eli marraskuun ensimmäisenä sunnuntaina kaikkien pyhien juhlaa eli pyhäinpäivää.
Anglosaksiseen tapaan vanhaa pyhäinpäivän aattoa eli halloweenia vietetään aina 31.10. Ensi kertaa Halloweeniä juhlistettiin Suomessa vuonna 1950 Kalastajatorpalla Helsingin sotainvalidien naisjaoston Halloween-partyn muodossa ja nykyään Suomessa halloween-juhla yhdistetään aina lauantaiseen pyhäinpäivään.
Halloween nimitys on puhekieleen muotoutunut lyhennelmä kaikkien pyhien illasta, All Hallows’ Evening, ja se pohjautuu muinaisten kelttiläisten uuden vuoden ja sadonkorjuun juhlaan samhainiin, jolloin vainajien henkien uskottiin liikkuvan tämän puoleisen ja yliluonnollisen maailman rajan kadotessa luonnon kuihtumisen myötä.
Euroopan anglosaksisten maiden kelttiläisillä alueilla Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa on halloweenin vietolla vahvat perinteet. Yhdysvaltoihin halloween-juhla kulkeutui skotlantilaisten ja irlantilaisten siirtolaisten mukana ja se on nykyään maan toiseksi suosituin juhlapäivä joulun jälkeen.
Irvistävästä kurpitsalyhdystä on tullut halloweenin tunnus. Lyhty tunnetaan nimellä Jack O’Lantern, joka irlantilaisen tarinan mukaan on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta, joka tunnettiin saitana miehenä ja lisänimellä Stingy Jack (saita, pihi).
Jack kutsui Pirun kanssaan drinkille, mutta itarana miehenä hän ei halunnut itse joutua maksumieheksi vaan houkutteli paholaisen loihtimaan itsensä kolikoksi, jolla Jack voisi maksaa juomat. Piru tarttui syöttiin, mutta Jack ei maksanutkaan kolikolla juomia, vaan pisti sen taskuunsa, jossa oleva hopeinen risti esti paholaista palaamasta omaan hahmoonsa. Piru vaati vapauttamistaan ja lopulta hän suostui sillä ehdolla, että tämä jättäisi Jackin vuodeksi rauhaan ja lupaisi, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin.
Tämä ei jäänyt Jackin ja Pirun viimeiseksi kohtaamiseksi vaan vuotta myöhemmin Jack houkutteli Paholaisen kiipeämään puuhun noutamaan hänelle hedelmän. Kun Paholainen oli puussa, Jack piirsi puun kuoreen ristin, jotta Paholainen ei voisi tulla alas ennen kuin lupaisi Jackille olla vaivaamatta tätä kymmeneen vuoteen.
Pian tämän jälkeen koitti Jackin kuolon päivä, eikä häntä hyväksytty taivaaseen. Aiemmin tapahtuneen jälkeen paholainenkaan ei ottanut häntä vastaan helvettiin, mutta heitti Jackille hiilen, jonka hän säilöi koverrettuun nauriiseen tuomaan valoa ikuiseen pimeydessä vaellukseen. Siitä lähtien levoton ja koditon Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa, joka yhdysvaltalaisessa juhlinnassa muuntui nauriista kurpitsaksi.
Jackin tarinasta opittakoon, että rehellisyys maan perii.
Euroopassa ja Suomessa halloweenin vietto ei ole saavuttanut amerikkalaisia mittasuhteita, mutta yleistyvät halloween-juhlat tuovat mukavasti väriä pimeään vuodenaikaan. Meilläkin päivä näyttäytyy oranssin ja mustan sävyissä sekä haamumaisessa hengessä.
Muistetaan kuitenkin myös päivän alkuperäinen merkitys ja sytytetään kynttilä poisnukkuneiden läheistemme muistoksi.
Hyvää pyhäinpäivää & Happy Halloween!
Seuraamalla blogia Facebookissa sekä blogit.fi ja blogipolku.fi sivuilla pysyt jatkossakin mukavasti matkassa!