Mitä huomioida Arabiemiirikuntiin matkustettaessa? Lue tästä käytännön vinkit!

Perustietoa Arabiemiirikunnista

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat sijaitsee Arabian niemimaalla Persianlahden rannikolla. Arabiemiirikunnat muodostuvat seitsemästä emiraatista ja maasta käytetään myös nimiä Emiraatit sekä Arabiemiraatit. Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien naapurimaat ovat Saudi-Arabia ja Oman, jolla on myös pieni eksklaavi Arabiemiirikuntien alueella. Näiden lisäksi maalla on 19 kilometriä yhteistä rajaa Qatarin kanssa, josta tosin käydään kiistaa.

Yhdistyneet Arabiemiirikunnat perustettiin 2.12.1971. Liittovaltion emiraatit ovat Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujaira (Fujairah), Šardža (Sharjah), Umm al-Qaiwain sekä Ra’s ala-Khaima (Ras al Khaimah), joka liittyi Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin vasta vuoden muita myöhemmin. Oman, Bahrain ja Qatar päättivät jäädä liittovaltion ulkopuolelle, ja tämä näkyy erikoisina rajaviivoina.

Arabiemiirikuntien pinta-ala on noin 83 600 neliökilometriä ja tämä on suurelta osin hiekan peittämään autiomaata. Vuonna 2022 YK arvioi maan väkiluvuksi noin kymmenen miljoonaa. Väestöstä 88% on siirtolaisia, joilla ei ole samoja oikeuksia kuin maan kansalaisilla.

Artikkelin alkuperäinen julkaisupäivä 12.2.2016, päivitetty 3.12.2023

Maan valtauskonto on islam. Enemmistö muslimeista on sunnimuslimeja ja vähemmistö shiiamuslimeja. Arabiemiraateissa on yli 2000 moskeijaa. Niitä rakennettaessa on pyritty siihen, ettei kenelläkään olisi kotoaan enempää kuin 500 metrin matka lähimpään moskeijaan. Viisi kertaa päivässä kuuluvat rukouskutsut ovat osa maan äänimaailmaa ja noudattavat vuorokausirytmiä.

  • Aamunkoiton rukous (Fajr), joka on pituudeltaan 2 sarjaa eli rakaa
  • Keskipäivän rukous (Dhuhr) auringon saavutettua lakikorkeutensa, joka on 4 rakaa.
  • Myöhäisiltapäivän rukous (Asr), joka on 4 rakaa
  • Auringonlaskun rukous (Maghrib), joka on 3 rakaa
  • Iltarukous (Isha) pimeyden laskeuduttua, joka on 4 rakaa. (lähde islamopas)

Vaikka valtaosa maan asukkaista on muslimeja, vallitsee maassa uskonvapaus. Jokaisella on oikeus harjoittaa vapaasti omaa uskontoaan ja täällä on mm. hindutemppeleitä.

Abu Dhabista löytyi öljyä vuonna 1958 ja 1960-luvulta lähtien Arabiemiirikuntien vauraus on perustunut öljyyn. Yhdistyneillä Arabiemiirikunnilla on maailman kuudenneksi suurimmat öljy- ja kaasuvarannot, jotka riittävät nykytahdilla vielä 70 vuodeksi. Varannoista valtaosa on Abu Dhabin emiirikunnassa.

Energiantuotannon riippuvuutta fossiilisista polttoaineista on pyritty vähentämään ydinvoiman ja aurinkoenergian avulla. Monipuolisen talouden peruspilareita öljyn ja maakaasun lisäksi ovat myös vapaa-kauppa ja matkailu. Vapaakaupan ja sen verovapauden ansiosta Arabiemiirikunnat houkuttelee enemmän sijoittajia kuin esim. New York.

Maatalous on keskittynyt Ras al-Khaiman ja Fujairan emiraatteihin ja täman osuus kansantaloudesta on pieni. Keinokastelun turvin maa pystyy kuitenkin olemaan liki omavarainen hedelmien ja vihannesten osalta. Tärkeimpiä viljelykasveja ovat tomaatti ja kurkku sekä taatelit, jotka ovat tärkeä vientituote öljyn ja kaasun lisäksi.

Maan suosio matkakohteena on kasvanut vauhdilla ja sen myötä myös matkailupalveluja on runsaasti tarjolla, erityisesti suosituimmissa kohteissa Dubaissa ja Abu Dhabissa. Ras al Khaimah muistuttaa Dubaita 10-15 vuotta sitten ja Dubain naapuriemiraatti Sharjah on emiraateista vanhoillisin, jossa alkoholi on täysin kiellettyä (myös hotellien baareissa) ja pukeutumis- sekä käyttäytymissäännöt ovat kaikkein tarkimmat. Tähän kerrotaan syyksi se, että Saudi-Arabia rahoittaa emiraatin toimintaa.

Dubain kansainvälinen lentoasema (DXB)

Suomesta lähtevät Finnairin ja Norwegianin suorat reittilennot laskeutuvat Dubain kansainväliselle lentoasemalle ja talvikaudella 2015-2016 Finnmatkojen Finnairin operoimat lennot Al-Maktoumin lentoasemalle.

Dubain kansaivälinen lentoasema on Emiratesin kotikenttä ja vuonna 2014 se kiri ohi Heathrown maailman vilkkaimmaksi lentokentäksi yli 70 miljoonalla kansaivälisellä matkustajallaan. Vuonna 2014 Lontoon Heathrow piti kuitenkin kokonaismatkustajamäärältään ykköspaikkansa (kokonaismäärä 73,4 miljoonaa, joista kansainvälisiä 68,1 milj.)  ja Dubai oli vastaavasti sijalla sijalla 6 yhteensä 70 475 636 matkustajallaan. Paikkamäärillä mitattaessa Dubai oli vuorostaan maailman suurin lentokenttä vuonna 2015 (ks .artikkeli)

Lentoasemalla on 4 terminaalia ja siirtymät näiden välillä ovat pitkät. Kansainvalisiä lentoja palvelee Terminaali 1 Emiratesia lukuunottamatta, jonka toiminnot sijaitsevat terminaalissa 3. Terminaalit 1 ja 3 ovat yhteydessä toisiinsa. Terminaali 2 on varattu alueellisille tilauslennoille ja terminaali 4 rahtiliikenteelle.

Lentoasemalla ei saa valo-/videokuvata, kuten muillakaan kansainvälisillä lentokentillä.

Maahantulokäytännöt lentokentällä

Lentokentälle saavuttaessa suunnataan ensimmäisenä passintarkastukseen, jossa henkilökunta ohjaa lyhimpään jonoon rajatulle jonotusalueelle. Jonotukseen kannattaa varata hyvin aikaa; hyvällä onnella selviää vajaassa puolessa tunnissa, mutta pahimmillaan saattaa tähän vierähtää parikin tuntia, etenkin yöaikaan.

Saapuessamme Finnairin maanantaisella lennolla klo 16.30 lähes kaikki passintarkastuspisteet olivat auki, mutta jonotusaika virkailijoittain vaihteli suuresti. Kohdallemme sattui (totta kai) hitaimmasta päästä oleva henkilö, mutta selvisimme silti vain reilun puolen tunnin jonotuksella. Nopeimmat virkailijat ottivat 7 asiakasta siinä ajassa kuin tämä työtään vasta harjoitteleva yhden.

Passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen ja väliaikaista passia ei hyväksytä maahantuloasiakirjaksi. Virallisen säännön mukaan Israelin leima estää maahan pääsyn, mutta käytännössä tämä vaihtelee. Silti on suositeltavaa hankkia uusi passi, mikäli nykyisessä passissasi on Israelin leima.

Suomen kansalaisen ei tarvitse hakea ennakkoon viisumia ja maahan saavuttaessa myönnetään maksuton Entry Visit Visa, joka oikeuttaa 30 vuorokauden maassa oleskeluunTätä varten Sinut kuvataan passintarkastuksen yhteydessä. Itse passin tarkastus, kuvaus ja viisumin myöntö on nopea prosessi, jahka vain jono kulkee.

Tämän jälkeen jatketaan matkaa Tulliin, jossa käsimatkatavarasi läpivalaistaan. Tässä yhteydessä Sinulta voidaan pyytää reseptilääkkeisiin liittyvät asiakirjat (englanninkielinen reseptikopio sekä tietyille lääkkeille vaadittava maahantuontilupa). Lääkkeiden maahantuontikäytännöistä voit lukea artikkeleista Tiesitkö tämän lääkkeiden maahantuonnista Arabiemiirikuntiin? sekä Miten hoitui lääkkeiden maahantuontilupa Arabiemiirikuntiin?  Meidän kohdallamme laukut vain läpivalaistiin.

Saat tuoda maahan 24 tölkkiä olutta tai 4 litraa mitä tahansa muuta alkoholia, 400 savuketta ja sikaria (arvo max. 3 000 AED / 810 €) sekä 2 kiloa tupakkaa (ei koske nuuskaa, jota voi tuoda rajoitetusti omaan käyttöön). Hajuvesien tai muiden henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettujen tuotteiden arvo ei saa ylittää 3000 (n. 810 €) AED.

Tulliselvityksen jälkeen vuorossa on enää matkalaukkujen nouto matkatavarahihnalta, johon auliisti apuaan tarjoavia miehiä odottelee käytävän varrella. Ilmaista apua tämä ei kuitenkaan ole ja 25 AED:n ( n. 6,75 €) hintaan he poimivat laukkusi matkatavarahihnalta kärryyn ja kuljettavat ne ulos autolle, jolla jatkat matkaa hotelliin.

Lentokentän myymälästä voit ostaa mukaasi alkoholia. Muualla maassa alkoholia myydään kaupassa vain Arabiemiraateissa asuville ei muslimeille ja tätä varten tarvitaan erityislupa, jota ei tavallinen lyhytaikasesti maassa oleskeleva matkaaja voi saada.

Lentokentältä hotelliin

Ennakkoon tilattujen yksityiskuljetusten kuljettajat odottavat hieman ennen uloskäyntiä sijaitsevassa aulassa kylttien kanssa. Aulassa päivystävät myös pimeätä taksikyytiä tarjoavat kuljettajat ja viralliset taksit on saatavilla heti terminaalin edestä. Terminaali 1:n edustalta lähtevät myös valmismatkojen bussikuljetukset.

Aulatilassa on wc:t sekä kauppa viime hetken asiointeja varten ennen matkan jatkamista.

Lisää vinkkejä matkan tekoon artikkelissa Miten liikkua Ras al Khaimahissa ja Dubaissa?

Käytännöt maasta poistuttaessa

Kotimatkalle Finnairin lennoilla lähdettäessä voit tehdä lähtöselvityksen ennakkoon netissä ja jättää laukun baggage drop pisteeseen. Jos Sinulla on kotimaan jatkolento, tulee Sinun tehdä lähtöselvitys tiskillä, mikäli haluat laukkujen siirtyvän automaattisesti seuraavalle lennolle. Kaikkien matkaseurueen jäsenten tulee olla tuolloin paikalla passin tarkastamisen ja henkilöllisyyden todentamisen vuoksi.

Lähtöselvityksen jälkeen suunnataan kohti maasta uloskirjautumista, jonne päästäksesi Sinun tulee esittää vielä passi ja koneeseennousukortti. Heti tämän jälkeen tulet alueelle, jossa passiisi leimataan maasta poistuminen. Tämä prosessi menee huomattavasti nopeammin kuin passi- ja viisumikäsittely maahan saavuttaessa.

Tämän jälkeen on edessä enää tuttuun tapaan turvatarkastus. Lapsiperheet ohjattiin omaan jonoonsa ja koko turvatarkastus meni hyvin joutuisaan.

Viime hetken ostoksia varten lentokentällä on myymälöitä, joissa on tarjolla merkkilaukkuja, vaatteita, kosmetiikkaa, makeisia, paikallisia herkkuja, alkoholia, koruja, kelloja, Emirates-tuotteita jne.

Muistathan, että maasta poistuttaessa lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa mukanasi ei saa olla alkoholia, mutta tätä voit ostaa kansainvälisen alueen myymälöistä. Jatkolentoa varten pussin tulee olla sinetöity.

Muutoin viennin suhteen ei ole rajoituksia, mutta Sinun pitää voida esittää hankintatodistus viedessäsi maasta  suuria määriä käteistä, kultaa tai koruja.

Lainsäädäntö

Maan lainsäädäntö pohjautuu Koraaniin ja islamin lakia šariaa noudatetaan erityisesti sosiaalisessa lainsäädännössä, kuten avioero- ja perintöasioissa. Länsimaalaisen silmin lainsäädäntö vaikuttaa tiukalta ja rangaistuksista kertovia kylttejä näkee niin liikenteessä, metrossa kuin rannoillakin.

Liikenteessä on mm. kylttejä sakkorangaistuksesta raitiovaunu/metrokiskoilla kävelystä (muistaakseni 1000 AED / 270 €), onnettomuuden aiheuttamisesta punaisia päin ajon vuoksi (3000 AED / 810 €) ja tuoreimpana rangaistus matkapuhelimen käytöstä ajon aikana ilman hands free -laitetta (200 AED / 54 €) + ’black points’it ajokorttiin.

Metrossa on mm. rangaistavaa syödä (myös purukumia), juoda, pitää jalkoja penkeillä ja korkeimmat rapsut saa metrovaunun hätäpuhelimen aiheettomasta käytöstä (2000 AED / 540€).

Rapsut voi saada myös päihtyneenä esiintymisestä, asiattomasta pukeutumisesta tai julkisista hellyydenosoituksista. Käytännössä avioparit voivat kulkea käsi kädessä, mutta avoliittoa ei tunnusteta ja homoseksuaalisuudesta voidaan periaatteessa langettaa kuolemanrangaistus. Käytännössä Dubai on kuitenkin melko länsimaalainen ja järjen käyttö on sallittua siinä, mikä on asiallista käytöstä ja mikä ei. Vanhoillisemmissa emiraateissä on syytä olla tarkkana näiden asioiden kanssa. Mielestäni ihan normaaleilla käytöstavoilla tästä kuitenkin selviää enkä henk.koht. kokenut oloani mitenkään rajoitetuksi kummassakaan emiraatissa.

Yksi asia, minkä kanssa ei kuitenkaan pidä lähteä urheilemaan on huumausaineet. Niiden käytöstä tai hallussapidosta saatavat rangaistukset ovat hyvin kovat ja seurauksena voi olla jopa kuolemanrangaistus; rangaistavuuteen riittää hyvin pienet määrät, jopa vain aineiden jäämät. Tämän vuoksi tulee olla myös hyvin tarkkana siinä, että selvittää käyttämiensä lääkkeiden maahantuontikäytännöt ennen matkaan lähtöä, sillä osa lääkkeistä luokitellaan huumausaineiksi. (Lisää aiheesta artikkelissa Tiesitkö tämän lääkkeiden maahantuonnista Arabiemiirikuntiin?)

Alle 18- tai 21-vuotiaat (hotellista riippuen) eivät saa kirjautua hotelliin ilman vanhempia, jolloin mukana tulee olla englanninkielinen vapaamuotoinen lupa vanhemmalta sekä kopio vanhemman passista.  Jos lapsella on eri sukunimi kuin vanhemmalla, tulee mukana olla syntymätodistus.

Valuutta

Arabiemiraattien valuutta on Arabiemiirikuntien dirhami AED ja 1 AED vastaa 0,26 euroa (Forex 10.2.2016). Yksi dirhami jakaantuu 100 filsiin.

Valuuttaa voi vaihtaa joko ennakkoon kotimaassa tai Arabiemiraateissa valuutanvaihtopisteissä (jollainen löytyy myös lentokentältä) tai hotelleissa ja lisäksi korttiautomaateista voi nostaa käteistä. Vaihtokursseissa ei ollut merkittäviä eroja.

Seteleissä arvomerkinnät on sekä arabialaisin että länsimaalaisin numeroin. Kolikot ovat vuorostaan haastavampia, sillä niiden arvo on kirjoitettu vain arabialaisin merkein. Niiden tunnistamista auttaa seuraavat kuvasymbolit:

  • 1 AED / 100 fils = Kahvikannu
  • 0,50 AED / 50 fils = öljytornit
  • 0,25 AED / 25 fils = kauriit
  • 0,10 AED / 10 fils = dhow-laiva
  • 0,05 AED / 5 fils = kala

5 ja 10 filsin kolikot ovat harvinaisia, joten pistä talteen vaikka matkamuistoksi, jos sellaisen satut löytämään!

 

Hintataso

Ravintoloissa hintahaarukka on hyvin laaja ja kalleimmissa ravintoloissa vain taivas on rajana. Yleisesti ottaen voit varautua ravintoloissa samaan hintatasoon kuin Suomessa, niin ruuan kuin esim. viinipullollisen osalta. Halvimmat viinit hotellin ravintolassa ovat n. 150 AED pullo (n. 40 €) ja 1,5 l:n vesi 16-23 AED (n. 4,30-6,20 €). Edullisempaa ruokaa toki myös löytyy, esim. Deirasta.

Kaupasta pikkupurtavaa saa hyvinkin edullisesti ja esim. lämmitettyjä pizza-paloja ostoskeskuksesta vain 3-4 AED:llä (n. 0,80-1,10 €). Runsas lounas ostoskeskuksen Food courtissa maksoi n. 9-10 €.

Hintaesimerkkejä lähikaupasta:

  • iso mineraalivesi 6 * 1,5 l pakkaus 9 AED (n. 2,45 €)
  • Sprite 2,25 l pullo 5 AED (1,35 €)
  • Coca Cola tölkki 1,25 AED (n. 0,35 €)
  • muro- tai myslipatukat 6 kpl:n pakkaus 10 AED (2,70 €)
  • leivät muutaman AED:n (1-2 €)

Silmälaseista ja niiden edullisuudesta kuulee usein puhuttavan ja kävin katsomassa tarjontaa muutamassa optiikkaliikeessä. Silmälasien merkkikehykset olivat hieman edullisempia kuin Suomessa, mutta parhaan hintahyödyn saa linssien ja niiden erityiskäsittelyjen osalta. Nyrkkisääntönä tässä, mitä enemmän työtä ja käsittelyjä silmälasien linsseissä, sitä edullisemmat ne ovat Suomen hintatasoon nähden. Toimitusajat olivat nopeat, lasit luvattiin saman päivän iltana tai vuorokauden kuluessa. (Nämä liikkeet Mall of Emiratesissa).

Pukeutuminen

Arabiemiirikunnat on islamilainen valtio ja sen pukeutumissääntöjä on syytä kunnioittaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vaatteiden tulee peittää olkapäät ja polvet, niin naisilla kuin miehillä. Myöskään hyvin avonaiset kaula-aukot tai niukat ja ihonmyötäiset vaatteet eivät ole suotavia. Lyhyet shortsit, hihattomat yläosat ja uima-asut kuuluvat vain rannalle ja auringonotto yläosattomissa on kiellettyä.

Dubaissa näki todella monenlaista pukeutumista, myös suositusten vastaista hyvin niukaa vaatetusta. Vanhoillisemmissa emiraateissa, kuten Sharjahissa niitä ei tule missään nimessä käyttää, silla siellä rangaistus on melko varma.

Itse käytin arkisempina asuina pitkiä tunikoja legginsien kanssa, ylipolven- sekä maksimekkoja ja niiden kanssa tarvittaessa olkapäät peittävää boleroa. Miehelläni shorsit olivat päivällä clamdiggers-pituutta ja yläosana joko pike- tai siisti t-paita. Illalla ravintolassa pärjää hyvin business tai smart casual pukeutumisella ja hienommissa ravintoloissa onkin sitten mahdollista pistää aivan ykköset päälle. Naisten luottovaate, pikkumusta mekko, ylipolven pituisena oli tällä(kin) matkalla todella moneen käyttöön sopiva vaate asusteilla muunnellen.

Usein kuulee kommentteja, että ostoskeskuksissa on kylmä, mutta me emme tätä moittineet ensi minuuttien jälkeen emmekä kaivanneet neuleita, jotka olivat varalta mukana.

Paikallinen viikonloppu

Paikallinen pyhäpäivä on perjantai, joka vastaa länsimaista sunnuntaita. Joillakin työpaikoilla tehdään torstaina vain puolikas työpäivä ennen viikonlopun viettoa ja toisilla työpaikoilla pyhäpäivää jatketaan vuorostaan tekemällä lauantaina puolikas työpäivä tai pitämällä koko lauantai vapaata.

Viikonloppu ja pyhäpäivän vietto näkyy matkailijalle niin, että perjantaisin osa liikkeistä sekä rahanvaihtopisteet avaavat ovensa vasta myöhään iltapäivällä. Lisäksi pankit, postit ja virastot ovat perjantaisin ja lauantaisin kiinni. Ostoskeskukset ovat vuorostaan perjantaisin myöhempään avoinna eli puoleen yöhön saakka. Metro ajaa torstaisin ja perjantaisin klo 01:00 asti ja muina päivinä klo 24:00 saakka.

 

Sähkölaitteiden käyttö

Sähköjännite on sama kuin Suomessa eli 220-240 V / 50 Hz ja pistorasiat ovat tyyppiä G eli ns. brittipistokkeelliset kolmella nelikulmaisella pinnillä. Myös tyypin D (Intia / Hong Kong) pistoke käy. Matka-adapteri on siis eurooppalaisilla pistokkeilla (tyyppi C) varustetuille sähkölaitteille tarpeen ja monista hotelleista sen voi lainata vastaanotosta. Ohut pinnisen matkapuhelimen laturin saimme muutamassa pistorasiassa toimimaan ilman adapteria, mutta paksumpi pinninen hiustenkuivaaja vaati kaikkialla adapterin.

Muistahan vielä napsauttaa pistorasiaan virta päälle sen viereisestä erillisestä kytkimestä, niin ei tarvitse ihmetellä laitteen toimimattomuutta. 🙂

 Aikaero

Kello on Arabiemiirikunnissa talvikaudella 2 tuntia Suomen aikaa edellä, eli kellon ollessa Suomessa 12 on se Arabiemiirikunnissa 14. Kesäkaudella aikaero on +1 tunti.

 

Paras vuodenaika matkustaa

Arabiemiirikunnissa lämpötila kohoaa kesällä hyvinkin korkeaksi, 40-50 asteeseen, ja jopa paikalliset, jotka ovat siihen tottuneet, kertoivat tukalasta olostaan kesäaikaan. Suomalaisittain miellyttävin lämpötila on marras-maaliskuussa, jolloin päivälämpötilat ovat 22-30 °C ja yöllä alimmillaan 17-23 °C. Joulukuun ensimmäisellä viikolla lämpötila oli erittäin miellyttävä niin päivällä kuin illallakin; päivällä enimmillään kolmisen kymmentä ja illalla parisen kymmentä astetta. Sateita tulee vuoden aikana hyvin harvoin ja ne harvat sadekuurot tulevat yleensä joulukuun puolivälistä tammikuun loppuun.

Aamuisin Dubain voi verhota sumuverho, mutta tämä mystinen hetki jäi odottamaan seuraavaa kertaa, joka vielä varmasti tulee!

Kokonaisuudessaan Arabiemiraatit jäi mieleen hyvin positiivisena kokemuksena ja matkustaisin sinne takaisin vaikka tältä istumalta!

Onko Sinulla antaa lisää vinkkejä Arabiemiirikuntiin tai minkälaisia kokemuksia Sinulla on maasta?

Recommended Articles

76 Comments

  1. Kattava tietopaketti! Minulla ei ole omia kokemuksia Arabiemiraateista, joten ei ole antaa vinkkejäkään.

    1. Kiitos Jenni,
      Mukavaa sunnuntaita Sinulle!

  2. Todella kattavan tietopaketin olet kyllä tehnyt! minullakaan ei ole omaa kokemusta kohteesta, mutta tuttavapiiristä muutamat ovat siellä käyneet ja kehuneet kovasti.

    1. Kiitos! Ajattelin koota pikkupaketin asioista, jotka ovat askarruttaneet erityisesti ensi kertaa Arabiemiraatteihin matkaavia.
      Mukava kuulla, että tuttavapiirissäsi oli myös hyviä kokemuksia UAE:sta, mekin olimme kovin tyytyväisiä matkaamme!

      Leppoisaa sunnuntaita Sinulle!

  3. Kommaan edellisiä, kattavan paketin olet kasannut! Oli muuten Abu Dhabi tämän päivän Aamulehdessä aukeaman kokoisena matkajuttuna 🙂

    Itse en ole käynyt kuin Sharjahissa ja senkin vahingossa. Nimittäin kone hajosi välilaskussa ja tuli vuorokauden pikastoppi. No siitä reissuista ei voi vetää isoja johtopäätöksiä, joten Abu Dhabi ja Dubai on vielä tulevaisuudessa varmasti kohteina.

    1. Kiitos Rami, pitääpä kurkata tuo Aamulehden juttu! Abu Dhabi tuntuu olleen nyt enemmänkin esillä; viime viikolla siitä oli juttua myös mm. Pohjalaisessa. Täytyy varmasti varata aikaa myös sille reissulle, kun tällä kertaa ei Abu Dhabiin ehditty. 🙂

      Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

  4. Dubai on ollut muutaman kerran loppusuoralla, kun ollaan valittu matkakohdetta. Vielä se ei ole tullut valituksi, mutta ehkä joku päivä. Nyt vuodenvaihteessa kiinnosti ne Norwegianin edulliset lennot. Ei kuitenkaan päädytty nytkään niihin, vaan lähdetään Thaimaahan. Joku toinen kerta sitten Dubaihin.

    1. Norwegianin halvat lennot on saanut varmastikin useamman kiinnostumaan UAE:sta matkakohteena.

      Oikein mukavaa matkaa Thaimaahan Teille!

  5. Mahtavaa! Ollaan juuri varattu reissu keväälle, joten odotellaan jo kovasti. Kuvittelin tuon usvan olevan päivittäinen juttu! Ilmeisesti siis ei? Oletko itse ottanut tuon viimeisen kuvan? Metsäst’n kuvauspaikkoja reissua varten, tuo voisi olla hyvä 🙂

    1. Hei mahtavaa, että Teillä on reissu odottamassa!

      Meillä jäi aivan tuo mystinen aamusumu kokematta (harmitti!) ja viimeinen kuva on siksi kuvapalvelusta.
      Sumuisia aamuja ei ole montaa vuodessa, ennen matkaamme niitä oli jokunen, muistaakseni lokakuussa. Tässä hyvä artikkeli aiheesta ja sumun metsästyksestä https://iso.500px.com/how-i-got-the-shot-skyscraper-emerges-from-the-dubai-fog/

      Kuvauspaikkoja ajatellen visiitti Burj Khalifaan auringonlaskun aikaan on hyvä vaihtoehto, lisäksi huone mahd.korkeassa hotellissa esim. Marinassa tai Downtownissa antaa hyvät mahdollisuudet ikuistaa kaupungin siluetti auringon noustessa ja laskiessa. MBK Towerista on käyty ottamassa joitakin upeita sumukuvia. Marinasta saa hienoja kuvia iltaisin veneretkellä ja lisäksi kannattaa käydä lennolla kaupungin yllä, jossa lennellään melko matalalla ja siinä saa hyvin kuvattua mm. Palmusaaret.

      Oikein ihanaa matkaa ja matkan odotusta Teille!

  6. No tässäpä oli paljon tietoa. 🙂 Oli mielenkiintoista lukea, vaikka Dubai kohteena ei mua kiinnostakaan oikeasti yhtään. Mutta hyvää yleistietoa matkailutiedon lisäksi tässä postauksessa! 🙂

    1. Tykkään aina tutkia myös sitä yleistietoa kohdemaasta ja kääräisin tässä pienen paketin siitä höystettynä matkaajan perusasioilla, joita on useimmiten kysytty. 🙂

      Kiitos Meri kommentistasi ja mukavaa tiistaita!

  7. Erinomainen kooste! 🙂 Tässä oli paljon hyviä vinkkejä, joita kaipailin ennen meidän reissua. Oltiin kans joulukuussa Dubaissa ja lämpötila oli silloin oikein miellyttävä.

    1. Lämmin kiitos Jenna! Ajattelin niputtaa näitä ihan tavallisia käytännön asioita, niin on ne sitten helppo löytää yhdestä paikasta.

      Joulukuun lämpötila UAE:ssa oli tosiaan aivan ihanteellinen, päivällä ei liian paahtavaa ja iltalämpötila aivan priima!

      Hyvää loppuviikkoa Sinulle!

  8. Kattava tietopaketti! Vaikka olemmekin kiertäneet kaikki emiraatit, niin ihan kaikkea tätä emme ainakaan kovin aktiivisesti ole mieltäneet tarvinneemme, mutta eihän sitä koskaan tiedä mitä tarvitsee missä tilanteessa.
    Kaikkialla tuolla suunnalla maltillinen suhtautuminen niin vaatetukseen kuin alkoholiin tekee elämän helpommaksi.

    1. Kiitos Pirkko! Niinhän se on, että varmimmilla vesillä UAE:ssa ja Lähi-idässä ollaan, kun huomioi maan kulttuurin niin alkoholin kuin pukeutumisen suhteen, ihan jo hyvien tapojenkin vuoksi.

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa Sinulle!

  9. Tällaiset koosteet ovat juurikin sellaisia, että toivoisi, että kaikki kohteeseen matkustavat löytäisivät tämän reissua suunnitellessaan! Itse en näe meikäläisiä ihan heti matkustamassa Dubaihin tai sille suunnalle, mutta tiedän montakin tuttua, jotka saavat varmasti paljon vinkkejä tästä postauksesta. Kiitos siis 🙂

    1. Kiitos Ansku! Mukava kuulla, että pidit koostetta hyödyllisenä UAE:n suuntaan matkaaville.

      Näistä asioista on kysytty paljon matkamme jälkeen ja ajattelin niputtaa käytännön vinkit yhteen paikkaan muidenkin avuksi; usein ne ihan tavalliset asiat tuntuvat mietityttävän ennen matkaan lähtöä.

      Kiitos kommentistasi ja hyvää loppuviikkoa Sinulle!

  10. Kiitos kattavasta lukupaketista. Aina mielenkiinto herää noissa pukeutumisasioissa.
    Varmasti kokemus maana.

    1. Tälle matkalle lähdettäessä pukeutumisasiat mietitytti tavallista enemmän, mutta etenkin Dubaissa näki kyllä monen kirjavaa tyyliä.
      Itse haluan kunnioittaa paikallista kulttuuria myös pukeutumisessa. UAE oli kyllä positiivinen kokemus ja tulemme vielä varmasti palaamaan sinne.

      Kiitos kommentistasi ja hyvää loppuviikkoa Sinulle!

  11. Mahtavan tietopaketin olet kyllä laatinut! 🙂 Yllättävä tieto oli tuo, että Dubain kv-kenttä on maailman vilkkain. Enpä olisi osannut arvata!

    1. Kiitos Terhi! Dubain (DXB) lentokenttä saavutti tosiaan v. 2014 maailman vilkkaimman kentän tittelin sekä kansainvälisillä matkustajilla mitattuna että paikkamääräisesti. Kentän laajennustöiden myötä tulevaisuuden tavoitteena on 200 miljoonan vuosittainen matkustajamäärä ja lisäksi uudemmasta Al Maktoumin (DWC) kentästä kaavaillaan, yllätys-yllätys, maailman suurinta. Kansainvälinen finanssikriisi on kuitenkin jarrutellut sen rakennustöitä, joten nähtäväksi jää päästäänkö tavoitteisiin. Juttua kirjoitettaessa ei ollut käytettävissä vuoden 2015 matkustajatilastoja, mielenkiinnolla odotan lukuja. 🙂

      Kiitos kommentistasi ja hyvää loppuviikkoa Sinulle!

  12. Siinäpä oli hyvä tietopaketti kaikille sinne suuntaaville! Meillä on Arabiemiraatit vielä näkemättä, mutta varmaan aika pian tulee käytyä kun se on niin usein välilaskukohteena.

    1. Kiitos Anna! Josko vaikka joku kerta välilasku muutaman päivän pysähdyksen taktiikalla? 🙂

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

  13. Ootko käyny siellä Miracle Gardenissa? :☺ jos oot niin oliko ihan näkemisen arvonen paikka. Ja onko tietoa onko muita vesipuistoja kun se mikä on Atlantis-hotellin yhteydessä? Ja lääkkeistä vielä et pitääköhän jollekkin perusjutuille esim. e-pillereille olla se käännös reseptistä ? hirvee litania kysymyksiä mut toivottavasti jaksat vastata! Me suunnataan Dubaihin ekaa kertaa maaliskuun alussa ja täällä jo malttamattomana ootellaan reissua ?

    1. Hei aivan mahtavaa, että Teillä on reissu odottamassa ja vielä noin lähellä! Lähtisin takaisin niihin maisemiin milloin vaan 😀

      Miracle Garden on upea ja todella käymisen arvoinen, etenkin jos tykkää kukista ja upeista muotopuutarhoista; lippuhinta ei ole lainkaan paha, 30 AED / n. 8 €, lapset 0-3 maksutta. Miracle Garden on avoinna arkisin klo 9-21 ja perjantaisin & lauantaisin klo 9-23. Helpoiten pääsee taksilla (osoitteeksi vain Miracle Garden) tai bussilla 105 Mall of Emiratesista.

      Atlantiksen vesipuiston (Aquaventure Waterpark) lisäksi toinen tunnettu on Wild Wadi Waterpark Jumeirahin alueella aallon muotoisen Jumeirah Beach Hotellin vieressä, ja sen edustalla merellä kohoaa ’purjehotelli’ Burj al Arab. Dubain vesipuistoihin ei ehditty, sillä niissä vierähtää helposti vaikka koko päivä. Kuulemieni kokemusten mukaan vauhdikasta menoa riittää, myös aikuisille.

      Kaikille reseptilääkkeille on parasta ottaa mukaan englanninkielinen reseptijäljennös ja kuljettaa lääkkeet käsimatkatavaroissa alkuperäispakkauksissaan. Sähköisen reseptin englanninkielisen kopion saa kätevästi omasta apteekista, jossa se tulostetaan OmaKanta järjestelmästä; vanhemmasta ns. paperireseptistä englanninkielisen jäljennöksen voi pyytää omalta terveysasemalta. Käyttämässämme apteekissa he eivät ottaneet maksua reseptijäljennöksestä. Kannattaa vielä tarkistaa on onko käyttämäsi valmiste ns. maahantuontiluvan vaativien listalla, jossa on mukana myös hormonaalisia valmisteita. Tästä linkistä löytyy kyseinen luettelo ”List of Restricted Medication in the UAE” http://www.uaeinteract.com/travel/drug.asp Jos lääkevalmiste sattuu olemaan mukana listalla, löytyy luvan hakuohjeet tästä postauksesta https://www.rantapallo.fi/elamaajamatkoja/2015/10/03/tiesitko-taman-laakkeiden-maahantuonnista-arabiemiirikuntiin/ Voin myös tarvittaessa antaa lisäneuvoja hakuprosessista.

      Toivottavasti tästä oli apua ja pääsette suunnittelemaan matkaanne lähemmin. Kysy vain, jos tulee mieleen vielä jotain muuta!
      Ihanaa matkan odotusta ja itse matkaa Teille!

  14. aaaargh – nuo tuntikausien odottelut kenttien passintarkastusmuodollisuuksiin eivät todellakaan houkuttele… enpä muuten olisi tiennyt, että maahan saa vielä y h t ä ä n alkoholia. jännä juttu. Hyödyllinenpostaus- kiitos vinkeistä!

    1. Iso AAAARRRGGGH rajatarkastusten jonotuksille. Onneksi pääsimme loppujen lopuksi passintarkastuksesta kohtuullisessa ajassa virkailijan hitaudesta huolimatta. Tuskailin sen jälkeen kauankohan maasta poistuminen kestää, mutta se meni yllättävän joutuisaan.
      Alkoholin tuontisääntö on tosiaan hieman erikoinen, niin määriltään kuin suhteessa maan yleiseen alkoholikäytäntöön.

      Kiitos Erja kommentistasi ja hyvää viikonloppua!

  15. Tosi kattava kooste, kiitos tästä! Arabiemiraatit eivät ole välttämättä listallamme ihan ensimmäisenä, mutta ollaan mietitty että seuraavan kerran Aasiaan lentäessä käytetään Emiratesin stopover-mahdollisuutta hyväksi ja ollaan pari päivää Dubaissa. Tämä on ollut suunnitelmissa jo pari kertaa, mutta aina ollaan kuitenkin jatkettu nopealla vaihdolla suoraan kohteeseen kuitenkin. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla saisi tällä taktiikalla aikaan, ja voisi sitten miettiä haluaako palata 🙂

    1. Stopover olisi aivan loistava tilaisuus tehdä pikainen kurkistus maahan ja jatkaa matkaa jälleen uudella energialla.
      Olen itsekin tätä mahdollisuutta joskus miettinyt. DXB olisi stopoveria ajatellen mukavan lähellä Dubain keskustaa ja maakuljetuksiin ei tarvitsisi varata paljoa aikaa, lisäksi kentän välittömässä läheisyydessä on jokunen hotelli.

      Kiitos Lena kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

  16. Todella kattava tietopaketti, hyödyllistä informaatiota :). Melkein menin ostamaan Norwegianin halvat lennot marraskuussa. Lentoajat olivat harmi kyllä ainakin silloin surkeat, mutta voi olla, että joskus tulee reissua tuohon suuntaan siltikin, Norskilla tai ei :). Stopover kiinnostaa ehkä enemmän, sitäkin mahdollisuutta olen katsonut.

    Hauskaa viikonloppua 🙂

    1. Kiitos Teea; mukava kuulla, että paketista löytyi hyödyllistä infoa. 🙂

      Katsoin myös ihan uteliaisuuttani Norwegianin lentoja, kun ne tulivat ensi kertaa myyntiin
      ja lentoajat olivat kyllä niin huonot, että ostamatta olisi jäänyt, varsinkin lasten kanssa reissatessa.

      Talven aikana Finnairilta on saanut lentoja parhaimmillaan n. 390 eurolla sisältäen 1 x 23 kg matkatavaran. Lentoajat ovat huomattavasti paremmat eikä lopullinen hintaero Norwegianiin ollut kovinkaan suuri. Meillä sattui vielä kotimaan lentojen vaihtoajat osumaan aivan nappiin Finnairin Dubain lentojen kanssa niin vältyttiin ylimääräisiltä yöpymisiltä kotimaassa. Stopover olisi kyllä hyvä tapa ottaa ensituntumaa Dubaihin!

      Kiitos kommentistasi ja hauskaa viikonloppua myös Sinulle! 🙂

  17. Tässä oli paljon hyödyllistä tietoa Emiraatteihin matkustavalle. Meille sattui viime hiihtolomalla kyllä tosi huono tuuri säiden kanssa. Kaikki kun olivat vakuuttaneet, että on takuuvarma aurinkokohde! No ei ollu. Ensin oli hiekkamyrsky ja sitten oli niin viileää, että uima-altaalla kyllä palelti. Tulipa jokunen sadekuurokin.
    Yksi juttu vielä… Onkohan metrossa muuten soveliasta istua arabimiehen viereen? Minä istuin kerran ja mies pomppasi saman tien pois! Teinköhän jotain väärin… Toista kertaa en sitten uskaltanut.

    1. Voi mikä harmi, että Teillä säät olivat noinkin huonot ja vielä hiekkamyrskyn ja sateen kera! Muistelen, että vuosi sitten olisi tosiaan ollut poikkeuksellisen kylmää UAE:ssakin; säät kun ovat viime vuosina heitelleet epätavallisissa lukemissa vähän joka puolella maapalloa. Tavallisesti hiihtoloman aikoihin päivälämpötilojen pitäisi siellä olla yli +25 ’C.

      Ilmeisesti vieraan naisen ja miehen vierekkäin istuminen ei ole ainakaan paikallisten keskuudessa hyväksyttävää, en ole kuitenkaan missään nähnyt varsinaisia kieltoja aiheesta. Isompi rike taitaa olla miehen eksyminen naisten istumapaikoille bussissa tai naisten vaunuun metrossa. Bussissa miehet komennetaan ylös penkeiltään naisen saapuessa, jos kaikki naisten paikat ovat varattuja. Meillä kävi metrossa niin, että heti vaunuun tullessamme penkkirivillinen miehiä pomppasi ylös penkiltä ja he tarjosivat erittäin kohteliaasti viittilöiden istumapaikkaa, vaikka olisimme aivan hyvin voineet seistä He suorastaan vaativat meitä istumaan ja tulipa siinä vietettyä juttuhetki erään nuoren miehen kanssa.

      Kiitos Heidi kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua Sinulle!

  18. Tässä tuli varmasti aivan kaikki mitä tuonne matkustavan pitää tietää. Meitsi ainakin saisi sitten kaivella lasten syntymätodistuksista lähtien paperit mukaan tuonne mentäessä, eri sukunimisiä kun ollaan. 🙂

    1. Luettuani ennen matkaa sen, että UAE:ssa ei hyväksystä avoliittoja, kävi mielessä mitenköhän suhtaudutaan siihen, että miehelläni ja minulla on eri sukunimi, sillä pidin omani naimisiin mennessä. No, eihän eri sukunimestä kukaan mitään kysellyt. 🙂

      Käsittääkseni vanhemman kanssa matkustettaessa ei tarvitse eri sukunimisillä olla mukana syntymätodistusta, mutta ilman vanhempaa matkaava 18/21 vuotias tarvitsee sen, jos hänellä ja luvan antaneella vanhemmalla on eri sukunimi. Uskoisin, että välttyisitte siltä paperirumbalta yhdessa matkatessanne. 🙂

      Kiitos Virpi kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

  19. Todella kattava tietopaketti, ihanaa kun olet jaksanut nähdä vaivaa 🙂 Itse olen Dubaihin suuntamassa piakkoin kenties vaihto-opiskelemaan, joten maa tulee tutummaksi kuin viikon reissulla aikoinaan 🙂 Dubai on paikkana kuulemma turismin ”keskus” koko maailmassa, sillä kun öljy pian loppuu – Dubai jatkaa turismin voimin rikastumistaan. Jännä nähdä, miten tulee näkymään/muuttumaan.

    1. Lämmin kiitos Sari! Mahtavaa, että pääset sinne vaihto-opiskelemaan, niin pääset tutustumaan maahan oikein kunnolla.
      Se on ihan totta, että matkailulla on jo vahva asema maan taloudessa ja se vahvistuu vahvistumistaan. Yllätyin siitä, että öljyn osuus UAE:n BKT:sta on jo nykyisellään niin pieni. Jään mielenkiinnolla odottamaan kokemuksiasi vaihto-oppilaana UAE:ssa! 🙂

      Kiitos kommentistasi ja hyvää viikonloppua!

  20. Alyttoman kattava ja hyva tietopaketti! Tata kantsisi jo tarjota sideriksi jonnekin Iltalehden UAE -osastolle 🙂 Varmaan tulee joskus tolla kaytya valilaskun yhteydessa, mutta viela toistaiseksi ei UAE ole tuntunut ihan omimmalta matkakohteelta. Tuntuu hieman liian luksukselta. Tosin Lahi-idan alue kylla kiinnostaa toisaalt kovasti

    1. Tuhannet kiitokset Kiia! Kiva kuulla, että pidit postausta hyödyllisenä. 🙂
      UAE:ssa on helppo halutessaan vetää luksusöverit, mutta hyvin siellä ihan tavallisena turistinakin kulkee.
      Maan vauraus näkyy tavalliselle matkaajalle siistinä ja toimivana ympäristönä sekä hyvätasoisina matkailupalveluina,
      joten jos maa tai lähi-idän alue kiinnostaa, suosittelen lämpimästi.

      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua!

  21. Itse en koe, että esim. lentokentän järjestelyistä kertominen noin laajasti on olennaista, enkä itse etsi tällaista tietoa ennen matkaa lainkaan. Siis, kun tässä ei ole mitään poikkeavaa. Mutta tämä nyt on vain minun mielipiteeni.

    Toivotaan, että moni maahan ensimmäistä kertaa menevä lukaisee tämän. Heille hyvää perustietoa.

    1. Kiitos Anna! Se on ihan totta, että paljon matkustaneelle maahantulokäytännöt yms. ovat tuttua puuhaa.
      Tämä ja muut perusasiat ovat kuitenkin ensi kertaa Arabiemiirikuntiin matkaavia kiinnostaneet, joten kääräisin siltä pohjalta eniten kysytyt asiat yhteen pakettiin. 🙂

      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua!

  22. Tosi kattava infopaketti! Pitää ihan palata tänne, kun Dubain matka on tiedossa. 🙂

    1. Kiitos, toivottavasti tästä postauksesta on apua tulevaan matkaan! 🙂

      Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

  23. Mua yllätti tuo tiettyjen lääkkeiden maahantuontiin vaadittava lupa, voipi olla että jää mulla reissut väliin tuolle suunnalle, ku esim reumakipuihin käytän hyvin vahvaa särkylääkettä ja viikko pari ilman niin en voi edes kuvitella sitä tuskan määrää…

    1. Ennakkohyväksynnän vaativien lääkkeiden hakuprosessi tuntui kyllä ensi kuulemalta kovin työläältä, mutta käytännössä Suomen pässä paperit sai hyvin joutuisaan hankittua. Tavanomaiset reumalääkkeet Salazopyrin/sulfasalatsiini, Oxiklorin/hydroksiklorokiinisulfaatti, Trexan/metotreksaatti ja prednisolon eivät vaadi erityislupaa, niiden kanssa riittää kopio englanninkielisestä reseptistä. Trexan kauppanimenä tosin löytyy rajoitetusti maahantuotavien listalta, mutta vaikuttava aine on eri.

      Vahvan kipulääkkeen kanssa maahan saavuttaessa on varminta hankkia asianmukaiset paperit, mutta se ei ole niin paha prosessi, kuin miltä se ensin kuulostaa eli jos maa vain kiinnostaa, niin ei kannata jättää matkaa sen takia tekemättä.
      Toivottavasti lämmin ilmasto lievittää reumakipujasi. Tiedän, mitä on elämä päivittäisen kivun kanssa, itse voin parhaiten lämpimässä ilmanalassa.

      Kiitos Tanja kommentistasi ja hyviä vointeja sekä viikonlopun jatkoa Sinulle!

  24. Mielenkiintoinen tietopaketti!

    Minä olin Dubaissa vuonna 2006 ja en tiedä oliko silloin vähemmän turisteja, mutta viikon lomasta jäi hieman ahdistunut olo. Tuntui että olimme silmätikkuja missä tahansa liikuimmekin….vaikka minulla oli aina pitkät leveät housut ja käsivarret peittävä tunika ja aurinkoa otimme vain niillä maksullisilla rannoilla. Ehkä pitäisi mennä uudestaan : )

    1. Ai pahus! Tuollainen kuulostaa kaikkea muuta kuin lomafiilistä nostattavalta.

      Tiedän, että vielä joitakin vuosia sitten oli ongelmaa tuijottelijoiden kanssa, erityisesti rannoilla, mutta tänä päivänä vartijat pitävät huolen siitä, että ne kaverit pysyvät poissa. Ja tuleepa auringonottajien kuvaamisesta myös kiitettävät rapsut.

      Suorastaan törkeää tuijotusta sain osakseni vain lentokentällä tuloaulassa norkoilevilta eikä silloinkaan ollut pukeutumisesta kiinni, sillä päälläni oli pitkät housut ja pitkä väljä pusero 3/4 hihoilla eikä kaula-aukkokaan ’antanut ymmärtää’.

      Muutoin ihmisistä jäi hyvä kuva, he olivat hyvin ystävällisiä ja kohteliaita. Varmastikin jatkuvasti lisääntyvä matkailijoiden määrä on osaltaan vaikuttanut tuijotteluinnon vähenemiseen ja osansa myös rapsuilla ja vartijoilla.

      Tykästyimme kyllä kovasti maahan ja varmasti sillä olisi paljon uutta annettavaa Teillekin!

      Kiitos Heli kommentistasi ja mukavaa alkanutta viikkoa Sinulle!

  25. Rn jaksanut lukea kaikkia kommentteja oisko siellä tullu ilmi mutta tarviiko alaikäisille lapsille syntymätodistuksia kun matkustaa Dubaihin? Mukana molemmat vanhemmat ja kaikilla sama sukunimi. En löytänyt tietoa tästä ja just luin 2 eri tarinaa missä matka tyssänny siihen ettei todistuksia ollut (kohteena Etelä-Afrikka joka toki aivan eri asia mutta olisi helpottavaa saada vastaus Dubain osalta koska matka niin kohta!)

    Kiitos tästä muuten todella kattavasta tietopaketista, toivottavasti kaikki muutkin Arabiemiraatteihin matkaavat tämän postauksen löytää ennen matkaa. 🙂

    1. Kännykällä tässä kirjoittelen joten anteeksi mahdolliset kirjoitusvirheet. 😀

    2. Kiva kuulla, että tästä paketista oli hyötyä! ?

      Ette tarvitse Dubaihin mukaan lasten syntymätodistuksia, kun molemmat vanhemmat ovat mukana matkalla ja olette kaikki samalla sukunimellä.

      Jos lapsi/lapset matkustaisivat eri sukunimellä olevan vanhemman kanssa, olisi syytä ottaa mukaan syntymätodistus ja toisen vanhemman antama kirjallinen suostumus lapsen matkustamiseen sekä kopio luvan antaneen vanhemman passista lapsen matkustusasiakirjojen (passi/henkilökortti) lisäksi, tätä vaaditaan myös Euroopassa matkustettaessa.

      Oikein mukavaa Dubain matkaa Teille, siellä tekemistä ja näkemistä riittää! ?

      1. Kiitos vastauksesta! Pakko oli varmistaa tää ettei tuu muuttujia kentällä. 😀

        Kiitos!:) Siellä en ookkaan ite vielä käyny joten varmasti kaikkee kivaa näkemistä ym. 🙂

        1. Näitä asioita ei tosiaan halua kentällä ruveta murehtimaan – oikein mukavaa matkaa Teille, perässä tullaan loppuviikosta! 😀

  26. Hei!
    Olen lähdössä Dubaihin ja kyselen, tietäisikö joku, tarvitaanko Norspan-laastaria varten lääkärin todistus. Vaikuttava aine on buprenorphin, joka löytyy kiellettyjen aineiden listalta tablettina ja injektiona, mutta laastaria en löytänyt. Uskaltaako mennä ilman lääkärin todistusta, jos on yksi laastari liimattuna ihoon, mutta ei ole enempää laastareita mukana.

    1. Hei Raija ja kiitos kysymyksestäsi! Pahoittelen viivästynyttä vastausta, sillä palasimme Emiraateista kotiin myöhään eilen illalla.

      Kun kyseessä on erityisluvan vaativien lääkeineiden listalla oleva lääke, olisi varminta ottaa mukaan tarvittavat todistukset sen käytön tarpeellisuudesta.

      Tämän lääkeaineen kohdalla pelaisin varman päälle, vaikka kyseessä on maahan saavuttaessa jo iholla käytössä oleva kipulaastari. Sinun tapauksessa ottaisin sähköpostitse tai puhelimitse yhteyttä Arabiemiraattien lääkkeiden maahantuonnista vastaaviin viranomaisiin, ja jos sitä kautta ette saa riittävän nopeasti vastausta, on hyvä soittaa Arabiemiraattien Tukholman lähetystöön. Tämä maahantuonti kannattaa varmistaa ennen matkaa, ja lääkärintodistuksen & maistraatin vahvistuksen saa yleensä nopeasti järjestymään.

      Ohessa yhteystietoja, jotka löytyvät myös lääkkeiden maahantuonnista kertovasta blogikirjoituksesta:
      Maahantuontiluvan hakemukset sähköpostitse: drugcl.csc@moh.gov.ae
      Lääkkeiden maahantuontia käsittelevät yhteyshenkilöt: ahosman@moh.gov.ae , mvashokan@moh.gov.ae or essaj@moh.gov.ae

      Arabiemiirikuntien Tukholman suurlähetystö Tel: +46 (8) 440 03 20,

      Toivottavasti tämä järjestyy ja pääsette viettämään hyvää lomaa Arabiemiraateissa!

  27. Hei,
    Kiitos mielenkiintoisesta selvityksestä ja ohjeista, joita en saanut mistään ennen matkaa. Nyt olen Ras al Khaimassa viidettä päivää (24.3.17) ja loman päivistä vain eilinen on ollut aurinkoinen, kaksi päivää satanut ja kaksi ollut pilvistä. Olen ollut erittäin pettynyt, koska odotin tulleeni varmaan auringonpaisteeseen.
    Kotiinpaluussa jännittää vielä se, että käytössäni oleva reseptilääke Ephedriini luokitellaan douping-aineeksi, eikä minulla ole mitään erityisiä selvityksiä lääkkeeseen liittyen, kun en tiennyt tällaisista säännöistä aiemmin.
    Hotelli on hieno, rannat siistejä, mutta liikenneruuhkat hirveitä. Ras al Khaimasta Dubaihin 37 km:n matka kesti 2 tuntia.
    Dubai oli hieno, mutta kallis kaupunki.
    Tuskin tulen toista kertaa tänne… tänäänkin sataa vettä.

    1. Hei Katri ja kiitos viestistäsi! Todella todella harmi, että Teille sattui noin huono sää – se on kyllä omiaan latistamaan lomafiiliksen, varsinkin kohteessa, jossa odottaa aurinkoista lomaa! Tänä talvena Arabiemiraateissa on satanut tavanomaista enemmän, ja yleensä ne harvat sadekuurot tulevat tammikuussa ja helmikuussa. Lisäksi meduusoja on ollut poikkeuksellisen paljon riesana Dubain rannoilla, ja tällä viikolla sain viestiä toiselta blogin lukijalta, joka kertoi, että myös Ras al Khaimahissa oli ollut samaa ongelmaa. Paikallisissa verkkolehdissä on ollut juttua näistä, ja syytä poikkeuksillisiin ilmiöihin on mietitty. Olimme itse loppiaisen aikaan pari päiväää Dubaissa, jolloin oli lämmintä mutta tuulista ja sieltä jakoimme risteilijällä Abu Dhabiin, jossa oli vuorostaan todella helteinen keli. Palattuamme jälleen Dubaihin tammikuun puolivälissä, oli viileämpää (parisenkymmenta astetta) ja saimme kokea myös hiekkamyrskyn mutta ei sadetta. Sen jälkeen onkin sitten tätä vaihtelevaa keliä riittänyt, mitä olen paikallisista medioista seurannut.

      Ja tosiaan, liikenne Ras al Khaimah Dubai aiheuttaa todellakin harmaita hiuksia ja pahimmillaan sydämen tykytyksiä. Illalla matka lentokentältä Ras al Khaimahiin vei meillä sellaiset reilut 3 tuntia ruuhkien takia, ja sieltä Dubain hotelliin (n. 80 km) taas tultiin paikallisen (muropaketista korttinsa) saaneen arrrivatasen kanssa parissa tunnissa, ja se oli elämäni kamalin automatka – näistä kerroinkin viime talven postauksissa.

      Nyt ei varmasti paljon lohduta, kun sanon että Dubaissa löytyy myös keskihintaisia, ja edullisiakin, ravintoloita, hotelleja sekä kauppoja ja osa nähtävästä voi olla hyvinkin edullista, kuten Dubai Museum, Al Bastakiya ja Ibn Battuta Mall ostoskeskus, jonka rakennus itsessään on jo nähtävyys. Samoin Burj Khalifan edessä (Dubai Mall vieressä) olevan suihkulähdeshown pääsee näkemään maksutta, toivottavasti Teillä on vielä mahdollisuus käydä tämä kokemassa.

      Tuohon lääkkeeseen liittyen sellaista, että onko Sinulla tästä mukana (englanninkielistä) reseptikopiota? Tai olisiko Sinun mahdollista saada sellainen järjestymään omalta teveysasemalta tai apteekista sähköpostitse PDF-muodossa printattavaksi? Silloin voisi edes jollain tasolla todentaa, että lääke on määrätty Sinulle lääkärin toimesta. Tai onko lääkettä sen verran vähän jäljellä, ettei harmittaisi heittää loppuja pois ennen lähtöä?
      Lähtiessä laukut läpivalaistaan tavalliseen tapaan turvatarkastuksessa, ja meillä ei ole kummallakaan kerralla reseptikopiota/asiakirjoja pyydetty saapuessa eikä lähtiessä, mutta siinä on silti ’mitäs jos’ vaihtoehto olemassa. Viime reissulla käsimatkatavaroissani mukana kulkevasta Samsoniten matkalaukkuvaaka/mitta/taskulamppu aparaatista poistettiin DXB:llä mittanauha vaarallisena esineenä…

      Kysy vain, jos kaipaat lisätietoja – autan mielellän! Ja ennen kaikkea toivotaan Teille huomattavasti parempaa säätä loppulomaksi, että pääsisitte nauttimaan kauan kaivatusta auringosta. Onneksi hotelli on ollut hyvä!
      Kaikkea hyvää toivottaen, Mia

  28. Hei ja kiitos hyvästä infopaketista! Miten hotelleissa yms suhtaudutaan avopareihin? Olemme matkustamassa avopuolison ja hänen lapsen kanssa emiraatteihin viikon lomalle ja netistä löytyy vaihtelevan kirjavaa tietoa asiasta. Kaikilla on lisäksi eri sukunimi.

    1. Hei Alex ja kiva kuulla, että tästä paketista löytyi infoa tulevalle matkallenne!

      Tämä nimiasia mietitytti meitäkin lähtiessä, sillä olemme naimisissa, mutta kumpikin on pitänyt oman sukunimensä. Tämän vuoksi meillä on ollut mukana matkassa kopio vihkitodistuksesta, jota ei tosin ole tarvittu kertaakaan. Dubaissa olemme majoittuneet 2 hotelliin ja 1 huoneistohotelliin ja Ras al Khaimahissa yhteen hotelliin, eikä yhdessäkään näistä ole kysytty, miksi meillä on eri sukunimet tai pyydetty esittämään todistusta naimisissaolosta. Sharjah on emiraateista vanhoillisin, joten siellä olisin tämän suhteen varovaisempi, mutta Dubaissa en usko tulevan ongelmaa hotelleissa, joissa majoittuu paljon länsimaalaisia. Virallisesti avoliittoa ei Emiraateissa tunnusteta, mutta käsittääkseni matkailijoiden kohdalla tämä ei ole tuottanut ongelmia. Voisitte varmistaa tämän vielä Abu Dhabissa sijaitsevasta Suomen suurlähetystöstä, jossa he vastaavat hyvin kysymyksiin (asiointikieli suomi tai englanti). Lähetystön sähköpostiosoite on consulate.abo@formin.fi ja ohessa linkki myös heidän Facebook-sivulle, jossa tarkemmat yhteystiedot https://www.facebook.com/pg/FinnishEmbassyAbuDhabi/about/?ref=page_internal. Lähetystön maatiedote ei mainitse erikseen avoliittoa, ainoastaan sen että saman sukupuolen väliset liitot eivät ole hyväksyttyjä.

      Eri sukunimellä mukana matkustavalle lapselle Teillä tulee olla mukana syntymätodistus ja toisen vanhemman antama kirjallinen suostumus lapsen matkustamiseen sekä kopio luvan antaneen vanhemman passista lapsen matkustusasiakirjojen (passi/henkilökortti) lisäksi, tätä vaaditaan myös Euroopassa matkustettaessa ja kysytään usein, jotta voidaan varmistaa, ettei lasta viedä luvatta maasta pois.

      Toivottavasti tästä oli apua teille ja kysykää ilman muuta, jos jokin vielä mietityttää!
      Oikein mukavaa matkaa Teille, olette valinneet hyvän matkakohteen!

  29. Joulukuussa Dubaihin. Jospa Suomi 100 -juhlaillallisen söisi 122. kerroksessa. 🙂

    1. Kuulostaa aivan loistoidealta! Sieltä näkymät iltavalaistuun Dubaihin ovat upeat ja käykää ihmeessä samalla katsomassa myös Dubai Fountainin hieno suihkulähdeshow. Ihanaa matkaa Teille!

  30. Suurkiitokset hyödyllisestä infosta!

    Osaatko vastata, voivatko 19-vuotiaat parisuhteessa olevat nuoret lähteä keskenään Dubaihin? Herättäisikö epäilystä paikallisten keskuudessa?
    Onko metrossa turvallista matkustaa?
    Onko Abu Dhabi yhtä ”vapaamielinen” emiraatti kuin Dubai? Millä Abu Dhabiin pääsee kätevimmin?
    Voiko 19-vuotias vuokrata auton Dubaissa?

    1. Hei Matkailija ja kiitos kysymyksestäsi! Mukava kuulla myös, että kirjoituksesta löytyi hyödyllistä infoa.

      19-vuotiaina tarkistaisin hotellia valitessa, että mikä on ns. itsenäisen majoittumisen ikäraja, sillä hotellista riippuen alle 18- tai alle 21-vuotiaat eivät saa kirjaantua hotelliin ilman vanhempia/huoltajaa. Jos olette kuitenkin varanneet hotellin, jossa tällainen rajoitus on, ottakaa mukaan matkaan vapaamuotoinen englanninkielinen lupa majoittumiseen vanhemmalta/vanhemmilta ja luvan liitteksi kopio luvan antaneen vanhemman passista. Tällä kirjaantumisen hotelliin pitäisi onnistua, mutta suosittelen silti varmistamaan asian hotellista ennen matkaan lähtöä.

      Avoliittoa Arabiemiraateissa ei periaatteessa tunnusteta, mutta käytännössä en tiedä tapauksia, jossa avoparin majoittumien samaan huoneeseen olisi tuottanut ongelmia. Avoparina matkaan lähdettäessä kannattaa katsoa hotellien arvosteluista ja asiakaskokemuksista, onko ollut tapauksia, jossa avoparin majoittumista samaan huoneeseen on rajoitettu. Lähtökohtaisesti avopareja ei mitenkään etsitä ja jahdata, mutta mahdollisessa ongelmatilanteessa esim. poliisin puuttuessa käytökseen, voi tulla vastaan tilanne jossa ns. esiaviollinen suhde saattaa aiheuttaa ongelmia. Mutta normaaleilla hyvillä käytöstavoilla ja maan lakeja muutoin noudattamalla en usko tämän tuottavan suurempia vaikeuksia Dubaissa, naapuriemiraatti Sharjahissa tilanne voi olla toinen. Lisäksi on hyvä tiedostaa,että Arabiemiraateissa samaa sukupuolta olevien parisuhteet ovat laittomia.
      Mutta kuten sanottua, Arabiemiraateissa voi huoletta matkustaa kun noudattaa yleismaailmallisesti hyviä käytöstapoja ja pukeutuu maan kulttuuria kunnoittaen.

      Emiraateista Dubai on kaikkein vapaamielisin ja kansainvälisin, Abu Dhabi edustaa hieman perinteisempää linjaa vaikka sielläkin matkailu kasvaa vauhdilla. Sharjah on vuorostaan kaikkein vanhoillisin ja tiukin lain noudattamisen suhteen, sillä kyseisellä emiraatilla on vahva kytkös Saudi-Arabiaan.

      Abu Dhabiin pääsee Dubaista esim. bussilla, joita lähtee mm. Jebel Alin kaupungiosassa sijaitsevan Ibn Battuta ostoskeskuksen luota, lähtölaiturit ovat aivan Ibn Battutan metroaseman vieressä, joten ne on helppo löytää metrolla saavuttaessa. Dubain metro ja metroasemat ovat erittäin siistit ja turvalliset eikä mitään häiriökäytöstä ole ilmennyt edes ilta-aikaan. Myöskään naisena yksin liikuttaessa ei ole tarvinnut kokea turvattomuutta metrossa tai kaupungilla.

      Ibn Battutan asemalta on mahdollista lähteä Abu Dhabiin myös taksilla, jotka ajavat tiuhaan tätä väliä. Taksijonossa on oma linja Dubain alueen liikenteelle ja toinen Abu Dhabin liikenteelle, kuljettajat ohjaavat kyllä oikean auton luo. Lisäksi voitte varata netistä ennakkoon yksityiskuljetuksen, joka ajaa teidät ovelta ovelle. Kuljetusyrityksiä löytyy useita haulla ”Driver Dubai Abu Dhabi” ja valittavissa on eri autotyyppejä, hinnat alkaen noin 100 € suuntaansa ja matka-aika 2-3 tuntia liikenteestä riippuen/suunta.

      19-vuotiaan ei ole mahdollista vuokrata autoa Dubaissa, ikäraja on pääsääntöisesti 21-vuotta. Arabiemiraattien liikennekulttuuri on melko ärhäkkää ja vauhdikasta suomalaiseen verrattuna, joten vuora-autoilua kannattaa harkita oman pinnan pituuden ja ajorohkeuden ja- taidon mukaan. Tiet ovat pääsääntöisesti hyväkuntoisia ja liikennemerkit sekä arabiaksi että englanniksi, joten ne eivät tuota ongelmia, mutta ajokulttuuri on sitten oma lukunsa. Dubaissa on mukavinta liikkua metrolla ja taksilla, joka on todella edullista.

      Toivottavasti tästä oli apua matkanne suunnitteluun ja vastaan mielelläni myös lisäkysymyksiin.
      Mukavaa talvisen viikon jatkoa!

    2. Itse olen lähdössä reissuun naisystäväni kanssa viikon päästä. Onkohan tästä tiedossa mitään ongelmia, mikäli hotellihuoneen ulkopuolella käyttäydymme kuten lomalle yhdessä lähteneet kaverukset?

      1. Hei Julia ja kiitos kysymyksestäsi!
        Maan laki on mitä on, mutta uskon että voitte hyvin kulkea Dubaissa ns. kaverihengessä. Maassa pärjää ihan tavallisilla hyvillä käytöstavoilla ja kunnioittamalla paikallisia pukeutumistapoja ja nämä kun huomioi, tuskin kukaan kiinnittää huomiota.

        Oikein hyvää matkaa teille!

  31. Olen nähnyt ristiriitaista tietoa tästä Israelin leima passissa – asiasta, mitä mieltä olet?. Olemme lähdössä reissuun (RAK) jouluksi ja minulla ei ole Israelin leimaa koska passi uusittu tänä vuonna ja poikamme passi tulee uusittavaksi ennen matkaa, koska sen voimassaolo jää juuri alle 6 kuukauden (harmittavaa kun passeillakin on hintaa), miehellä ja toisella pojallamme taas on Israelin leimat v. 2017 ja 2016 matkoiltamme, mutta myös Jordanian leima tältä vuodelta. Pitääkö siis lähteä uusimaan nuo kaksi leimallista passiakin ?Erityisesti miehen kohdalla aikamoinen (ja kallis) homma kun on britannian kansalainen.

    1. Virallisen tiedon mukaan passissa ei saa olla Israelin leimaa, sillä Arabiemiraattien liiton virallisen käytännön mukaan Israelin leima passissa on este maahan pääsylle. Käytännössä on kuitenkin tapauksia, jolloin maahanpääsy on onnistunut leimasta huolimatta, mutta tämä on niin kiinni siitä, kuka passintarkastajana sillä hetkellä on.

      Passin hankintakulu on tosiaan oma lisänsä matkakuluihin, mutta itse hankkisin Teidän tilanteessa korvaavat passit näiden Israelin leimallisten tilalle, koska UAE:n rajalle jäänti leiman takia olisi todella kurja juttu ja on niin tuurista kiinni, miten passia tarkastava leimaan suhtautuu.

      Passin myöntävältä viranomaiselta voisi vielä tiedustella, onko näiden kahden passin rinnalle mahdollista hakea ns. kaksoispassi, jolloin Israelin leimallinen passi jäisi vielä voimaan ja sen rinnalla olisi uusi leimaton passi. Vinkiksi tulevaa ajatellen sellainen, että Israelissa voi pyytää maahan tullessa leimauksen erilliselle lisälehdelle, jolloin varsinaista passia ei leimata.
      Ohessa vielä tietoa kaksoispassista: ”Uusi passi voidaan poikkeustapauksissa myöntää aiempaa passia peruuttamatta, jos esimerkiksi voimassa oleva passi on ulkomaan viranomaisen hallussa tai ulkomaan viranomaisen passiin tekemät merkinnät estävät matkustamisen toiseen maahan. Uuden passin täytyy kuitenkin tässä tapauksessa olla tarpeen työn tai muun erityisen painavan henkilökohtaisen syyn vuoksi. Syyt osoitetaan esimerkiksi työnantajan antamalla todistuksella tai muilla asiakirjoilla. Hakemuksen voi panna vireille sähköisesti, mutta se täytyy aina viimeistellä henkilökohtaisella käynnillä lupapalvelupisteessä.”

      Toivottavasti passiasianne järjestyy parhain päin ja pääsette nauttimaan lomasta Ras al Khaimahissa!

  32. Miten tiukka tuo 6kk voimassaolosääntö tuolla on? Huomenna olisi lähtö koko perheellä ja yksi passi 5 hengen porukassa sellainen, jossa voimassaoloa 4kk jäljellä. Eka kertaa menossa ja passien voimassaolotsekkaus jäi liian viime tinkaan.

    Viikon valmismatka matkatoimistosta. Viikonloppu joten varsinaista passia ei saa edes experssinä tähän hätään.

    Onko tietoa kuinka tiukkoja ovat tuon 6kk säännön kanssa Dubaissa? Vai joutuuko tässä perumaan koko reissun..

    1. Hei Pete ja kiitos kysymyksestäsi!
      Todella harmillinen tilanne Teillä! Valitettavasti tuo 6 kuukauden sääntö on ehdoton. Suosittelen, että olette mahdollisimman pian yhteydessä Helsinki-Vantaan Poliisin palvelupisteeseen (avoinna päivittäin ma-su klo 7.00 – 16.00), ja tiedustelette onko mitään mahdollisuutta saada passi express-toimituksella. Matkan ajan voimassa oleva väliaikainen passi käy Arabiemiraateissa vain maasta poistumiseen ja ns. transit-siirtymiin. Ohessa Helsinki Vantaan Poliisiaseman yhteystiedot kopioituna Itä-Uudemaan Poliisin sivuilta:
      ”Helsinki-Vantaan lentoaseman palvelupiste, Lentäjäntie 1 B, PL 26, 01530 Vantaa / puh. 0295 413720 ja fax. 09 753 0118.

      Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevan palvelupiste on avoinna päivittäin (ma-su) klo 7.00 – 16.00. Palvelupisteen ensisijainen tarkoitus on palvella lentomatkustajia.

      Koska express- ja pikapassit siirtyvät 1.1.2017 ns. suoratoimituksen piiriin, ne noudetaan jatkossa erikseen ilmoitetuista suoratoimituspisteistä.
      Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalissa T2 suoratoimituksen asiointipaikkana toimii R-Kioski.”

      Toivottavasti lentonne ei ole ennen aamu seitsemää, jotta ehditte käymään lentoaseman Poliisin toimipisteessä. Teidän tilanteessa olisin yhteydessä myös omaan matkanjärjestäjään, jos he vaan mitenkään vosivat olla avuksi asiassa.

      Toivon todella, että saatte pikapassin järjestymään ja pääsette matkaan!

  33. Hieno paketti!
    Onko lentokentällä mahdollisuutta syödä lennon jälkeen? Esim. Burger King tms?
    Finnairin lennon jälkeen varmaan hirveä nälkä koko porukalla. Finnairin snack menu ei houkuttele hinnan ja laadun osalta

    1. Kiitos, kiva kuulla, että tästä paketista oli hyötyä!

      Dubain DXB lentoasemalla on paljon ravintoloita ja ympäri vuorokauden avoinna oleva Burger King näyttäisi olevan lähtevien lentojen puolella terminaalissa 3 (Departure Area, Terminal 3, Near Gate 4, Dubai International Airport). Muistelisin, että myös saapuvien puolella maahantulotarkastuksen jälkeen oli useampia ravintoloita/kahviloita. Dubain lentokenttä on kyllä kaikin puolin toimiva, selkeä ja matkustajien tarpeet on hyvin huomioitu, joten myös ravintoloita löytyy mukavasti.

      Helsinki-Vantaan päässä tapaamme käydä hakemassa evästä ulkomaanterminaalin tulokerroksen Alepasta, jossa on todella hyvin mm. täytettyjä leipiä ja kohtuuhintaan. 👍 joten jos teillä aika vaan riittää ennen lähtöselvitystä/turvatarkastusta, niin sieltä kannattaa hakea pientä purtavaa lennolle. ✈️

      Oikein hyvää matkaa ja matkan odotusta Teille ja laita vaan viestiä, jos tulee mieleen muuta kysyttävää!

  34. Mistä olette saaneet tiedon nuuskan tuomisesta omaan käyttöön?

    1. Hei Juhis ja kiitos kysymyksestäsi!

      Kirjoituksessa on käytetty lähteenä virallisia sivustoja (UAE viralliset sivut, Formin, UAE lähetystö), ja siellä kirjoituksen ajankohtana olleita tietoja maahantuonnista.
      Dubain tullin matkustajaopas kertoo tupakka- ja alkoholituotteiden tullivapaista maahantuontirajoitteista seuraavaa:
      1. Permitted and duty-exempted items
      Subject to the provisions set forth in Article (3) hereof concerning
      conditions for duty exemption, the following items are exempted from
      customs duties and shall be allowed entry:

      b. A total number of 400 cigarettes, or 50 cigars, or 500 grams of
      tobacco (minced or pressed for pipes) or minced/pressed tobacco
      for smoking, tumbâk (pure tobacco) or water pipe tobacco.

      c. The amount of alcoholic beverage shall not exceed 4 litres or 2
      cartons of beer, each consisting of 24 cans not exceeding 355 ml for
      each can.
      d. Customs duties on excess quantities shall be collected otherwise
      they will be confiscated in accordance with Article (4) hereunder

      Liitän oheen vielä linkin Government of Dubai sivulle, josta löytyy tietoa tupakan / tupakkatuotteiden yms. maahantuonnista laajemmin sekä linkin matkustajaoppaaseen, josta em. tidot on kopioitu:
      Government of Dubai https://www.dubaicustoms.gov.ae/en/Pages/SearchResults.aspx?u=https%3A%2F%2Fwww.dubaicustoms.gov.ae%2Fen&k=tobacco%20import
      Dubain matkustajaopas (Dubai Customs) https://www.dubaicustoms.gov.ae/en/Publications/Publications/DC_Travellers%20Customs%20Guide_Op1(E).pdf#search=TOBACCO%20IMPORT

      Toivottavasti tästä oli apua ja toki lisää saa kysyä! 🙂
      Mukavaa tulevaa matkaa!

  35. Hei,
    olen lukenut kommentoija, heräsi kysymyksen. Toisen vanhemman antama kirjallinen suostumus lapsen matkustamiseen sekä kopio luvan antaneen vanhemman passista, täytyykö käydä maistraatissa laittamassa leiman?
    Olen menossa lomalle yksin pojan kanssa (11v, 14v).
    Nuorempi poika tykkää käydä käsi kädestä. Miten tähän tapaan suhtaudutaan?
    Kuinka turvallista kulkea taksilla ja bussilla, metrolla?
    Kuinka turvallista olla hotellissa? Rannalla? Illalla kaupungilla ?
    Kiitos.
    Tr.Natalia

    1. Hei Natalia ja kiitos viestistäsi! Kiva kuulla, että teillä on loma Arabiemiraateissa odottamassa.

      Tässä vastauksia kysymyksiisi:
      – Vain toisen vanhemman kanssa matkustettaessa lapsilla on suositeltavaa olla mukana toiselta vanhemmalta saatu kirjallinen lupa matkustamiseen. Lupa on hyvä olla kirjoitettuna englanniksi tai kohdemaan kielellä, luvan liitteenä kopio lapsen matkustusluvan antavan, ei mukana matkustavan vanhemman passista. Luvassa on hyvä olla mainittuna matkan ajankohta, kohde ja matkan kesto ja molempien vanhempien allekirjoitukset. Passikopiota ja lupa-asiakirjaa ei tarvitse UM:n ohjeen mukaan vahvistaa maistraatissa. Maistraatin vahvistus on tarvittu tiettyjen lääkeaineiden maahantuontia varten tarvittaviin asiakirjoihin. Ohessa linkki Ulkoministeriön sivulle aiheeseen liittyen https://um.fi/lapselle-huoltajien-lupa-lomamatkalle ja Arabiemiraattien maakohtaiselle UM sivulle https://um.fi/matkustustiedote/-/c/AE
      – En näe siinä mitään ongelmaa, jos lapsi haluaa käydä käsi kädessä. Näin tekevät myös paikallisten asukkaiden lapset.
      – Dubain metro on oman kokemukseni mukaan siisti ja turvallinen tapa matkustaa. Dubain metroasemat olivat rauhallisia ja turvallisen tuntuisia, toisin kuin monissa suurissa kaupungeissa. Naisille ja lapsille on myös omat metrovaunut käytettävissä. Busseja emme ole UAEssa käyttäneet, mutta uskon näiden toimivan yhtä lailla hyvin kuin muun julkisen liikenteen. Taksit ovat (ainakin aiemmin) olleet hyvin edullisia käyttää, saatavilla on myös ainoastaan naisille (ja lapsille) tarkoitettuja takseja, jotka tunnistaa pinkistä katosta. Taksitoiminta on valvottua, kannattaa käyttää virallisia takseja. Lentoasemalla näitä on saatavilla heti terminaalin ulkopuolella. Ajonopeudet ovat korkeat ja turvavälit pienet, joten se voi tuntua pelottavalta. Kuljettajalle voi hyvin esittää pyynnön rauhallisemmasta ajosta.
      – Yleisen turvallisuuden olen myös kokenut hyväksi UAEssa ml. hotelleissa, rannalla ja kaupungilla iltaisin. Itse asiassa Suomessa olen kokenut iltaisin liikkumisen turvattomammaksi mm humalaisten takia joita UAEssa ei paikallisen lainsäädännön ansiosta näe. Julkisilla paikoilla on hyvin valvontaa, joka lisää turvallisuutta. Rikollisuustaso on maassa alhainen, mutta täällä kuten kaikkialla muuallakin on tavanomainen varovaisuus kuitenkin järkevää, vaikka mitään erityistä turvallisuusuhkaa ei ole.

      Toivottavasti tästä oli apua ja ilman muuta saa kysyä lisää, jos jokin asia jäi mietityttämään.
      Hyvää joulunaikaa ja tulevaa matkaa teille!

  36. live horse racing today

    Great information shared.. really enjoyed reading this post thank you author for sharing this post .. appreciated

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *