Matkailijan muistilista – muista nämä viisi asiaa

Kesä ja lomakausi ovat pyörähtäneet jo mukavasti käyntiin ja toivottavasti Teillä monella on odotettavissa taukoa puurtamiseen sekä mahdollisuus pieneen arkipakoon, joko lähellä tai kaukana.

Meillä valmistellaan pikkuhiljaa seuraavaa reissua ja ajattelin jakaa myös Teille vinkiksi muistilistan asioista, jotka on hyvä tsekata kuntoon ennen reissuun lähtöä.

Mitä siis muistaa kolmen ämmän (=matkaliput, majoitus ja massi) lisäksi? Tsekkaa ainakin nämä viisi asiaa hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä:

Photo Pixabay
Photo Pixabay
1. Passi ja viisumi

Ulkomaan matkalle lähdettäessä lienee sanomattakin selvää, että tarvitaan matkustusasiakirja, joka on useimmiten passi. Poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti käy passin rinnalla matkustusasiakirjaksi useaan Euroopan maahan, tästä pääset tarkistamaan ajantasaisen listan näistä maista. Muistathan, että ajokorttia ei hyväksytä matkustusasiakirjaksi.

Kannattaa myös vilkaista hyvissä ajoin passin / henkilökortin viimeinen voimassaoloaika ja onko se riittävä kohdemaan vaatimuksiin. EU:n alueella matkustettaessa riittää, että passi on voimassa matkan päättymiseen saakka.

Pohjoismaiden (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti) välillä on voimassa henkilöiden vapaa liikkuvuus, mutta silti kannattaa pitää mukana voimassa oleva matkustusasiakirja, koska tarvittaessa Sinun tulee voida todistaa henkilöllisyytesi.

Myös Schengen-maiden välillä liikuttaessa on oltava mukana passi tai kuvallinen henkilökortti vaikka (periaatteessa) rajatarkastukset Schengen-maiden välillä on poistettu; käytännössähän rajavalvontaa on nyt ihan syystäkin tiukennettu. Lisätietoa Schengen-maiden välisestä matkustamisesta Ulkoasiainministeriön sivulta tästä.

Euroopan Unionin ulkopuolelle matkatessa on syytä tarkistaa lisäksi kohdemaan passivaatimukset, esim. Arabiemiraatteihin matkatessa passin tulee olla voimassa 6 kuukautta matkan päättymisen jälkeen ja suositusten mukaan passissa ei tulisi olla Israelin leimaa. Helpoiten ajantasaiset vaatimukset voi tarkistaa kyseisen maan omilta tai kohdemaan Suomen Suurlähetystön nettisivuilta.

Passeista on hyvä olla matkalla mukana kopiot passin katoamisen, varastamisen tai vaurioitumisen varalta. Meillä matkassa mukana kulkee aina valokopiot (eri paikassa kuin passit) ja monet tallentavat passikopion tai sen tiedot esim. sähköpostiinsa tms paikkaan, josta se on verkon välityksellä saatavilla. Suosittelen tässä kuitenkin huomioimaan verkon tietoturvallisuusriskit sekä sen mahdollisuuden, että verkkoyhteyttä ei jostain syystä ole käytettävissä.

Jos passi sattuisi katoamaan tai joutumaan pitkäkyntisten käsiin, löydät toimintaohjeet uuden passin hakuun blogikirjoituksesta Mitä tehdä, jos passi katoaa matkalla? 

Tarkista myös kohdemaan viisumivaatimukset ja käytännöt hyvissä ajoin ennen matkaa.

Photo Pixabay
Photo Pixabay
2. matkavakuutus ja eurooppalainen sairaanhoitokortti

Vain idiootti lähtee ulkomaanmatkalle ilman matkavakuutusta. Siitä säästäminen on säästöä todellakin väärästä paikasta. Jo pienikin haveri voi tulla hintoihinsa, kun sen joutuu omasta kukkarostaan maksamaan, puhumattakaan vaikka ambulanssilennosta, jonka hinta mitataan tuhansissa tai kymmenissä tuhansissa euroissa.

Pidä siis huoli siitä, että sinulla on AINA voimassa oleva matkavakuutus matkalla sairastumisen varalta. Matkatavaraa saa aina uutta, mutta terveyden kanssa on vähän toinen juttu.

Ota siis aina vähintään matkustajavakuutus matkasairauden varalta ja matkatavaravakuutus sitten oman harkinnan mukaan.

Vakuutuksia on saatavilla monenlaisia, viikonloppumatkasta kolmen kuukauden reissuun. Meillä on voimassa jatkuva matkavakuutus kotivakuutuksen yhteydessä ja se maksaa itsensä äkkiä takaisin verrattuna yksittäisiin vakuutusjaksoihin. Lisäksi useat ammattiliitot tarjoavat jäsenetuna matkustajavakuutuksen ja se voi kuulua myös luottokortin etuihin, kuten esim. Master Card Goldiin, jonka vakuutus on voimassa silloin, kun matkan kuluista on maksettu Master Card Goldilla vähintään 75 %.

Kannattaa tutkia vakuutusehdot tarkkaan, sillä eroja on yhtiöittäin. Tämä on erityisen tärkeää silloin, jos Sinulla on diagnostisoitu sairaus, jolloin kyseisen sairauden hoidosta saatetaan korvata vain hyvin lyhytaikaisesti äkillinen ennakoimaton sairauden paheneminen tai jopa evätä hoidon korvaukset kokonaan, jolloin kustannukset jäävät täysin matkustajan maksettavaksi. Oma lukunsa ovat myös vakuutusyhtiöiden tulkinnat siitä, johtuuko matkalla sairastuminen aiemmin diagnostisoidusta sairaudesta vai ei. Silloin on oikeustaju koetuksella.

Euroopan alueella matkustettaessa kannattaa mukana olla aina myös eurooppalainen sairaanhoitokortti, joka oikeuttaa Sinut välttämättömään sairaanhoitoon EU ja Eta maissa sekä Sveitsissä samoin kustannuksin ja ehdoin kuin kyseisen maan kansalaiset ovat oikeutettuja sairaanhoitoon.

Eurooppalaisen sairaanhoitokortin haltijana olet oikeutettu välttämättömään sairaanhoitoon myös silloin, kun sairastuminen johtuu ennen matkaa diagnostisoidun sairauden pahenemista matkan aikana. Tämä paikkaa matkustajavakuutusten ontuvaa (ja epäoikeudenmukaista) korvauskäytäntöä.

Kelan myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti on maksuton ja sitä voivat hakea Suomessa sairasvakuutetut henkilöt. Helpoiten hakemuksen tekee netissä, tässä linkki Kelan sivulle. Kela toimittaa jatkossa Sinulle uuden kortin automaattisesti ennen edellisen vanhentumista, jos olet yhä Suomen sairasvakuutuksen piirissä

Photo Pixabay
Photo Pixabay
3. ROKOTUKSET JA LÄÄKKEiden saatavuus sekä maahantuonti

Tarkista säännöllisesti ovatko rokotuksesi ajantasalla ja laita vaikka puhelimen kalenteriin muistutus, kun on aika hakea tehosterokote. Rokote.fi sivulta tarkistat helposti, tarvitsetko perusrokotteiden lisäksi muuta rokotesuojaa matkakohteessasi. Nykyään mm. hepatiittirokotetta suositellaan lähes kaikkialle matkustettaessa, jopa lähialueille kuten Viroon.

Matkalle lähdettessä on hyvä varata mukaan maitohappobakteerien ja käsidesin lisäksi peruslääkkeet niin haavoihin, särkyyn kuin vatsavaivoihin, jo ennen matkaa. Kovin usein kuulee lauseen: saahan niitä sieltä kohteesta ja niin paljon halvemmalla. Ei muuten paljon naurata, kun veri lentää haavasta, päässä kolisee tai mahaa vääntää jo menomatkalla ja lääkkeet (ne halvemmat) odottelee siellä kolmen tunnin päässä. Niin, ja ne maitohapposet kannattaa aloittaa jo muutamaa päivää ennen matkalle lähtöä.

Vakituisesti käyttämiäsi reseptilääkkeitä on hyvä varata mukaan ainakin muutamalle päivälle yli matka-ajan, jos kotiinpaluu syystä tai toisesta viivästyy, esim. lennon myöhästymisen takia. Kuljeta lääkkeet alkuperäispakkauksissaan käsimatkatavaroissa ja ota mukaan matkaan reseptikopiot.

Tarkista myös kohdemaan lääkkeiden maahantuontikäytännöt, sillä niissä voi olla suuriakin eroja. Esimerkiksi Arabiemiraateissa on oltava tarkkana tässä asiassa ja pahimmillaan löytää itsensä vankilasta luvattoman tuonnin takia. Toimintaohjeet löydät blogikirjoituksesta Tiesitkö tämän lääkkeiden maahantuonnista Arabiemiirikuntiin? sekä kokemukset maahantuontiluvan hausta kirjoituksesta Miten hoitui lääkkeiden maahantuontilupa Arabiemiirikuntiin?

Kuva formin.fi
Kuva formin.fi
4. matkustusilmoitus JA matkatiedot läheisille

Maailmalla sattuu ja tapahtuu luonnonmullistuksista terroritekoihin ja vaikka sellaisen osuminen omalle kohdalle on todella huonon onnen kauppaa, on silti hyvä ilmoittaa matkareittinsä ja oleskelunsa kohteessa niin läheisille kuin viranomaisille.

Jos lähdet ulkomaille valmismatkojen kyydissä, on oleskelusi ja majapaikkasi kohteessa matkanjärjestäjän tiedossa ja he ottavat yhteyttä Sinuun varauksen yhteydessä ilmoittamiesi yhteystietojen kautta, mikäli kohteen tapahtumat sitä vaativat.

Omatoimimatkaillessasi on suositeltavaa tehdä matkustusilmoitus, jolloin Ulkoministeriöllä on tiedossa oleskelusi matkakohteessa ja kriisitilanteessa Sinuun pyritään saamaan yhteys turvallisuustilanteen niin vaatiessa, esimerkiksi evakuointitilanteessa suuronnettomuuden, maanjäristyksen, tulivuorenpurkauksen tai tsunamin vuoksi.

Moni on matkannut Euroopassa sillä ajatuksella, ettei siellä ole tarvetta matkustusilmoitukselle, mutta valitettavasti viimeisen vuoden tapahtumat ovat osoittaneet matkustusilmoitusen tarpeellisuuden jo kotimantereella. Tunnustan, etten itsekään aikana ennen lapsia liiemmin matkustusilmoituksia tehnyt. Toisin on nykyään ja viimeksi tänään naputtelin matkustusilmoituksella seuraavan reissun reitin UM:n tietoon.

Matkustusilmoituksen teet muutamassa minuutissa koko matkaseurueelle joko tekstiviestillä tai UM:n nettisivulla, ohjeet tähän löytyvät blogikirjoituksesta Mikä on matkustusilmoitus?

Lisäksi suosittelen matkareitin ja yhteystietojen jättämistä myös läheisille, jotka ovat kotimaassa Sinua odottamassa.

Photo Pixabay
Photo Pixabay
5. postin jakelun keskeytys

Loma-ajat ovat murtovarkaiden sesonkiaikaa ja siksi kannattaa pitää koti asutun näköisenä. Ylitsepursuava postilaatikko tai -luukku on varma merkki siitä, ettei asukas ole kotona ja melkeinpä vierailukutsu pitkäkyntisille.

Postin jakelun keskeytyksellä postipino odottelee toimipaikassa lomasi ajan eikä ole asuntoja tarkkailevien vorojen silmissä. Postin jakelun keskeyttää kätevästi netissä postin verkkosivuilla, tässä linkki kohtaan, josta jakelun keskeytyksen löydät osiosta Muuttaminen ja postin ohjaus -> Postin ohjaus.

Sitten ei kun lomille lomps – rentouttavaa viikonloppua ja lomaa Sinulle!

Photo Pixabay
Photo Pixabay

 

 

 

 

Recommended Articles

6 Comments

  1. Hyvä kooste. Passia (joskus myös viisumia) tarvitaan myös risteilyreissuille.
    Kivaa matkanodotusta!

    1. Kiitos Susanna, hyvä pointti myös tämä viisumi risteilylle! ?

      Oikein mukavaa viikonloppua ja tulevia matkoja Sinullekin!

  2. Siinäpä ne tulikin! Meillä on paha tapa jättää nuo tärkeimmät asiat aina viime tippaan. Me ei olla ikinä postia keskeytetty, mutta hyvä pointti kyllä tuo, että kämpän on hyvä näyttää asutulta! Ei meille kyllä kauheasti postia tule, mutta varmaan se olisi hyvä idea silti.

    1. Kiitos Anna! Postin jakelun keskeytys on kyllä tosi kätevä ja ollaan sitä käytetty jo vuosien ajan. Nyt Posti mainosti sivuillaan myös muita palveluja, joilla pitää koti kuosissa loman aikana, mm. nurmikon leikkuuta ja kukkien kastelua. Palveluidea on sinänsä hyvä, mielenkiintoista seurata miten kysyntää alkaa olemaan!

      Mukavaa viikonloppua ja uusia reissuja Sinulle! ?

  3. Hyviä vinkkejä!

    Juuri kun lomailimme Kuusamossa käänsimme Hesarin perässämme sinne. – Voisihan sen päivän lehden myös keskeyttää, mutta lomalla jos missä pitäisi olla aikaa lukea 🙂

    1. Kiitos Johanna! Kiireetön lomapäivä ja Hesari kahvikupposen kera, ihan parhautta! ? Onneksi lehden/postin saa käännettyä myös lomaosoitteeseen.

      Leppoisaa sunnuntaita Sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *