Kuvankaunis Amalfin rannikko

Lattarivuorten terävät huiput, jylhät kanjonit. Meren sineen laskevat vehreät rinteet, turkoosina ja smaragdin vihreänä kimmeltävät poukamat. Tuoksuvat sitruslehdot, hehkuvan värikkäät bougainvillea-köynnökset. Rinteisiin ja laaksoihin rakennetut valkeat ja värikkäät talot, koristeelliset maiolica-kaakeloidut kupolit. Minne tahansa täällä katsotkin, on näky silmiä hivelevän kaunis. Amalfin rannikko on liioittelematta kappale kauneinta Italiaa.

julkaistu 28.7.2018, päivitetty 1.1.2024

Amalfin rannikko (Costiera Amalfitana) sijaitsee Campanian maakunnassa Lattarivuorten ja Tyrrheneanmeren välissä. Maantieteellisesti Amalfin rannikko on Punta Campanellan niemenkärjessä sijaitsevan Massa Lubrensen ja Vietri sul Maren välinen alue, mutta matkailullisesti Amalfin rannikkoksi lasketaan kuitenkin vain rannikko Vietri sul Maresta Positanoon.

Roadtrippailua huikeissa Unescon Maailmanperintömaisemissa

Amalfin rannikko liitettiin vuonna 1997 Unescon Maailmanperintöluetteloon kulttuurimaisemana, joka edustaa esimerkkiä Välimeren maisemasta, joka ilmentää luonnon ja kulttuurin arvoja sekä historiallista kehitystä.

Näitä maailmanperintökohteen huikaisevia maisemia voi ihailla noin 50 kilometrin mittaisella Amalfitana SS163 maisematiellä, jota ei suotta kutsuta yhdeksi maailman kauneimmista rantateistä.

Vuorenseinämässä kulkeva tie on alun perin roomalaisten rakentama ja tämä mutkainen tie kulkee kokonaisuudessaan noin 80 kilometrin matkan Sorrentosta Vietri Sul Mareen. Sesonkiaikaan kapealla tiellä on hyvä varautua ruuhkiin ja hitaasti etenevään liikenteeseen, mutta minnepä näistä maisemista kiireellä haluaisikaan mennä.

Ruuhkaisinta on yleensä Positanon ja Ravellon välisellä matkalla, ja busseja kohdatessa voi tulla kuumottaviakin tilanteita. Suosittelenkin lämpimästi pientä autoa Amalfin rannikolla road trippaamiseen. Ei tämä silti mikään mahdoton rasti ole, ja italialaiseen tapaan kun on joustavuutta puolin ja toisin, niin pahemmatkin solmut saadaan purettua.

Viehättäviä pieniä kyliä ja kaupunkeja

Amalfin rannikolla on 15 kuntaa, joista 12 sijaitsee turkoosinsinisen meren reunustamalla rannikkokaistaleella ja 3 vehreiden Lattarivuorten alueella. Amalfin rannikon jokaisella kunnalla on omat erikoisuutensa ja vahva identiteettinsä, ja näistä pienistä kaupungeista löytyy myös sitä aitoa italialaista elämää.

Ota hetki aikaa ja istahda alas seuraamaan elämänmenoa piazzoilla. Kurkista kuvankauniisiin kirkkoihin ja pienille kujille. Käy paikallisten suosimissa kahviloissa, leipomoissa ja supermercadoissa. Koe pieni hetki paikallista arkea.

Amalfin rannikkoa ei pidä suorittaa.
Se pitää kokea auringonnoususta auringonlaskuun.

Vuosituhantista historiaa

Amalfin rannikon kaupungeilla on pitkä historia, jota värittävät niin etruskit, roomalaiset, kreikkalaiset kuin Cetaran kaupungin perustaneet saraseeni-merirosvot. Amalfin rannikon matkailu ei ole mikään tuore ilmiö sekään ja ensimmäiset turistit saapuivat Minoriin jo kaksituhatta vuotta sitten kauniin huvilan, Villa Romanan, houkuttelemina.

Villa Romanan rauniot, alkuperäiset mosaiikit ja freskot ovat yllättävän hyvin säilyneet ja tähän arkeologiseen kohteeseen pääsee tutustumaan maksutta. Huvilan raunioiden yhteydessä on pieni näyttelytila, jossa on runsaasti kaivauksissa löytynyttä esineistöä, kuten rahoja ja keramiikkaa. Näytteillä on myös muualta Amalfin rannikolta löytynyttä historiallista esineistöä. Kävimme katsomassa Villa Romanaa, josta voit lukea enemmän tästä.

Villa Romana antiqariumin liki 2000 vuotta vanhat mosaiikit,

Kulttuuria ja tapahtumia

Amalfin rannikko on paitsi henkeäsalpaavan kauniita maisemia ja historiaa, myös kulttuuria ja tapahtumia. Heinäkuun merkittävin tapahtuma on Ravellon musiikkijuhlat, jonka katsomosta Villa Rufolossa avautuu ihan uskomattoman upeat näkymät. Heinäkuu on muutoinkin kulttuurikuukausi, jolloin Ravellon musiikkijuhlien lisäksi ohjelmassa on myös Amalfi Coast music & Arts Festival.

Elokuussa on luonnollisestikin eniten tapahtumatarjontaa, joista suosittelen lämpimästi Praianossa vietettävää lumoavan kaunista valon juhlaa Luminaria di san Domenico, jota vietetään elokuun alussa.

Elokuun ensimmäisellä viikolla hemmotellaan myös mozzarellan ystäviä Agerolan Fiordilatte fiordifesta festivaaleilla. Kulinaristinen hemmottelu jatkuu Minorissa elo-syykuun vaihteessa Gustaminori -tapahtumassa, joka tarjoaa kulttuuria ja gastronomiaa. Lisää herkuttelua on luvassa syyskuun toisena viikonloppuna (8.9.2018) Agerolassa Gustasettembre-tapahtumassa.

Ravellon musiikkijuhlat – voiko tämän upeampaa konserttipaikkaa olla?

Vaellusreittejä huikaisevan kauniissa maisemissa

Amalfin rannikolla on yli 500 kilometriä vaellusreittejä huikaisevan kauniissa maisemissa ja näistä reiteistä tunnetuin on Sentiero degli Dei, Jumalten polku. Tämä 6 kilometrin reitti alkaa pikku-Sveitsiksi kutsutun Agerolan rinteiltä ja kulkee Nocelleen ja sieltä edelleen Postitanoon joko Via Arienzon 1700 askelmaa pitkin tai Monterpertuson vanhaa tietä myöten.

Kaikki alueen vaellureitit löydät Cart&Guide sivulta tämän linkin kautta.

Turkoosin ja smaragdin vihreän sävyisiä rantapoukamia

Amalfin rannikolta et löydä pitkiä hienohiekkaisia rantoja vaan pieniä rantapoukamia, joissa vesi hohtaa turkoosin ja smaragdin vihreän sävyissä. Osa rannoista on saavutettavissa vain veneellä ja osaan kavutaan kallionseinämän jyrkkiä rappuja, mutta löytyy onneksi helpompiakin vaihtoehtoja laaksoon rakennetuista kaupungeista.

Upein poukama löytyy Furoresta, Fiordo di Furore, joka sijaitsee syvällä kanjonissa ja Positanon rannalta avautuu kauniit näkymät kaupungin rinteille. Positanon ranta on myös julkkisbongarin ykköskohde, mutta jos majoitut/saavut kaupungin ylempiin osiin, saat varautua melkoiseen kapuamiseen. Ilman kapuamista saavutettavia rantoja löytyy mm. Amalfin kaupungista, Maiorista ja Minorista.

Jos aiot viettää pidemmän rantapäivän, kannattaa vuokrata aurinkotuoli ja -varjo, jolloin myös suihkut, wc-tila ja pukukopit ovat käytettävissä. Kaikilla Amalfin rannoilla on suositeltavaa käyttää uimakenkiä rantojen kivisyyden ja keskikesällä polttavan kuuman hiekan vuoksi.

Minorin pienellä rannalla viihtyy myös lasten kanssa, kunhan vain on uimakengät mukana.

Herkuttelua italialaiseen tapaan

Italiassa kun ollaan, on ruoka sydämen asia, eikä Amalfin rannikko tee tässä poikkeusta. Tarjolla on niin yksinkertaisia trattorioita kuin Michelin tähditettyjä tai Michelin oppaassa suositeltuja ravintoloita.

Parhaimmillaan hyvistä raaka-aineista valmistetut (yksinkertaisetkin) ateriat ovat tie makujen taivaaseen, eikä lasku vie henkilökohtaiseen konkurssiin. Esimerkiksi Michelin oppaassa suositellussa ravintolassa tilaamamme taivaallisen hyvä grillattu kala & merenelävä mix minttu-valkosipuliöljykastikkeella maksoi 16 € ja paras ikinä syömäni cannelloni-annos kustansi 10 €.

Pasta- ja kalaruuat ovatkin Amalfin rannikon parhaimmistoa ja erityisesti Cetaran kylä on tunnettu tonnikala ja anjovisherkuistaan, joita voi ostaa säilöttynä myös kotiinviemisiksi (ja nämä ovat ihan jotain muuta kuin kotoisen marketin säilykkeet).

Kalaruuista söimme grillatun mereneläväsekoituksen lisäksi myös todella hyvää sitruunalla maustettua meriahventa sekä pastaa miekkakalan kera.Pastoista suosittelen myös kielen mennessään vievää Penne all’arrabbiataa, jonka tomaattikastike saa potkua chilistä tai paikallista erikoisuutta ricotta gnoccheja (ndundari) tomaatti(-jauheliha)kastikkeen kera. Salaatinystäville suosittelen aina maistuvaa Inslata capresea, jonka makujen salaisuus löytyy yksinkertaisista hyvistä raaka-aineista; tomaatista, basilikasta ja mozzarellasta. Toinen herkullinen mozzarella-annos on Fiordilatte in foglia di limone eli Fior di Latte mozzarellaa sitruunanlehteen käärittynä.

Amalfin rannikolla kasvavaa sitruunaa käytetään runsaasti paitsi kalan ja lihan maustamiseen myös jälkiruokiin, kuten herkulliseen sitruunapiiraaseen ja sitruuna-ricotta leivonnaisrullaan. Kotitekoinen sitruunajäätelö, gelato al limone, on ihanan raikasta helteisenä päivänä kuten myös vastapuristettu sitruuna- tai appelsiinimehu. Sitrusten satokausi on parhaimmillaan heinä-elokuussa.

Kotiinviemisiksi suosittelen myös sitruunamaustettua oliiviöljyä, joka sopii salaatinkastikkeeksi ja kalan maustamiseen sekä tietenkin Limoncello-likööriä, joka on parhaimmillaan pakastekylmänä shottina tai juustokakun mausteena.

Pasticcehria sal de Risosta Minorissa saa Limoncelloa näinkin kauniissa keraamisissa pulloissa

Majoitusta moneen makuun

Amalfin rannikon 14 kaupunkia tarjoaa runsaasti erilaisia majoitusvaihtoehtoja huoneistoista ja bed & breakfasteista huikeaan luksukseen. Yksi unelmien majoituspaikoista löytyy Conca dei Marinista, jossa kalliojyrkänteelle rakennetusta entisestä luostarista, Monastero Santa Rosasta avautuu huikeat näkymät niin huoneista kuin infinity-altaalta ja makuhermoja hellitään Michelin-tähditetyssä ravintolassa.

Kalleimmat hotellihuoneet ovat Positanossa ja edullisempia vaihtoehtoja löytyy Amalfin kaupungista. Idyllisimpiä pikkukaupunkeja rannikolla ovat Praiano, Atrani, Minori ja Cetara sekä rinteillä sijaitseva Ravello, joita kaikkia suosittelen lämpimästi hotellia valittaessa.

Matkailukausi jatkuu maaliskuusta lokakuun loppuun ja kallein korkeasesonki ajoittuu kesäkuun puolivälistä syyskuun lopulle, jolloin varausaste on myös hyvin korkea. Huhti-toukokuussa ja lokakuussa hinnat ovat maltillisemmat ja sää on silti varsin mukava.

Mihin tahansa Amalfin rannikolla sitten majoitutkin, koet matkallasi huikaisevaa kauneutta, joka täytyy kokea ainakin kerran elämässä.

Ai niin, muistinko jo sanoa, että Adoro la Costiera Amalfitana -Rakastan Amalfin rannikkoa ♥

Recommended Articles

8 Comments

  1. Tosi kaunista. Kevätreissu Amalfin rannikolle olisi unelma.

    1. Amalfin rannikko on aivan ihana ja keväällä kukkaan puhkeava luonto tuo vielä oman lisäviehätyksensä ??

      Toivottavasti matkahaaveesi Amalfin maisemiin toteutuu! Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua Sinulle!

  2. Ai että alkoi kiinnostaa! Ihanat kuvat ja olet ottanut paljon selvää jutuista. Tuo valoshow-pätkä oli dramaattisen juhlavan upea musiikkeineen.

    1. Kiitos, kiva kuulla että tykkäisit! ☀️
      Praianon Luminaria di San Domenico on kyllä lumoavan kaunista katsottavaa ja tällaisissa tapahtumissa tunnelma tekee vielä oman lisänsä. ? Toivottavasti matkahaaveesi Amalfin rannikolle toteutuu!

      Kiitos kommentistasi ja aurinkoista kesäsunnuntaita Sinulle! ?

  3. Ah Amalfin rannikko <3
    Italiahan on Se maa jonne minunkin on aina ajoittajain palattava. Nyt annoit kyllä niin kattavan kuvauksen Amalfista että että….nousi kyllä Italian seuraavaksi nähtäviss kohteissa hyvin korkealle.
    Teillä on mitä selvimmin ollut ikimuistoinen loma 🙂

    1. Italia on kyllä niin <3 Enpä olisi silloin vuonna 1994 ensimmäisellä Italian reissulla uskonut, minkälaisen kipinän tämä kaunis maa sytyttääkään ja että tulen palaamaan maahan kymmeniä kertoja.

      Ota ilman muuta Amalfin rannikon reissu tuleviin matkasuunnitelmiin, on se niin kaunis. ?

      Kiitos Piyya kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita Sinulle! ?

  4. Ihania maisemia ja kuvia 🙂 Kyllä tekisi mieli Italiaan mennä vielä. Sisilia on kyllä ykköshaaveeni siellä suunnalla, vaikka Amalfikin olisi kaunis…

    1. Kiitos, kiva kuulla että pidit kuvista! Italiassa on niin paljon kuvattavaa ja kaunista nähtävää, josta riittää monellekin reissulle.
      Yksistään Sisiliassa on jo runsaasti kierreltävää ja sillä on oma rouhea luonteensa sekä herkullinen ruokakulttuurinsa.
      Jos vain aikaa rittää, kiertomatkan voisi aloittaa Amalfin rannikon maisemista ja jatkaa sieltä Sisiliaan esim.junalla.

      Toivottavasti matkahaaveesi kauniiseen Italiaan toteutuu, kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita Sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *