Voiko passikuvan ottaa itse?

Passi pitäisi uusia, eikä millään tunnu löytyvän sopivaa aikaa käydä kuvaamossa. Tai sitten kun viimein löytyy se sopiva aikarako, on ulkoasu niin sateen ja tuulen tuivertama, ettei sitä halua kuvaan ikuistaa. Tai sitten kuvaamoon on niin pitkä matka, että reissuun saa varata useamman tunnin ja tämä pitäisi vielä sovittaa yhteen kaiken muun arkiravin kanssa. Kuulostaako tutulta?

Arjen ikuista kiirettä tuskaillessa ja passien lähestyvää parasta-ennen-päiväystä katsellessa aloin miettimään, voisikohan passikuvan ottaa itse? Asia kuitenkin hieman epäilytti, sillä olin kuullut niin paljon puhetta kovista kuvavaatimuksista, joka oli saanut passikuvauksen kuulostamaan liki mahdottomalta tehtävältä. Lähdin kuitenkin selvittelemään näitä paljon puhuttuja laatuvaatimuksia ja sitä, onko kuvan ottaminen niin ylivoimaista, kuin on annettu ymmärtää?

Poliisin nettisivulta löytyikin kattava tietopaketti kuvavaatimuksista (linkki ohessa) (linkki päivitetty 8.8.2021) ja ohjeissa havainnollistetaan hyvin esimerkkikuvien avulla, minkälainen on mm. oikea valaistus, tausta, tarkkuus, kuvanrajaus ja kuvattavan asento. Nämä vaatimukset eivät kuulostaneet mitenkään mahdottomilta toteuttaa, joten päätin kokeilla, josko sittenkin onnistuisin ottamaan passikuvan itse.

Passikuva saa olla enimmillään 6 kuukautta vanha ja passikuvalta vaadittavat ominaisuudet on määritelty ISO-standardissa 19794-5.

Passin yleiset ominaisuudet on määritelty Kansaivälisen siviili-ilmalujärjestön ICAO asiakirjassa 9303.

KAMERA, KUVANLAATU JA KUVAUSETÄISYYS

Passikuvaa otettaessa on tärkeää, että lopputulos on mahdollisimman luonnollinen ja kuvanlaatu tarkkuudeltaan riittävä. Tärkeää on myös se, että kuvaan ei tule optisia kasvojen mittasuhteiden vääristymiä, kuten esim. matkapuhelimella liian läheltä kuvattaessa, koska vääristymät vaikeuttavat tunnistamista sekä silmämääräisesti että koneellisesti passia luettaessa.

Kuvaamiseen käytin matkoillanikin mukana kulkevaa Olympus PEN E-PL9 mikrojärjestelmäkameraa sekä muotokuvaukseen soveltuvaa objektiivia, eli järeää ammattilaiskalustoa ei tähän tarvittu. Poliisin sivulla ohjeistetaan, että paras lopputulos syntyy 90-130 mm:n polttovälin objektiivilla, itse käytin Olympus M.Zuiko Premium ED 45 mm ja jopa 30 mm objektiivia, jolla tuli onnistunut lopputulos noin puolentoista metrin kuvausetäisyydeltä.

VALAISTUS JA TAUSTA

Valmiissa passissa kuva on harmaasävykuva, mutta toimitettava kuva voi olla joko värillinen tai harmaasävykuva. Passikuvassa taustan pitää olla vaalea, tasainen, yksivärinen ja sävyltään neutraali ja kuvattavan pitää erottua kokonaisuudessaan selkeästi taustasta. Tämä on hyvä huomoida myös vaatetusta valittaessa, eli ei esim. valkoista paitaa valkoista taustaa vasten kuvattaessa. Vaalean harmaa on toimivin taustaväri ja maalattua seinää taustana käytettässä matta tai puolimatta pinta on varmin valinta heijastumien välttämiseksi.

Valaistuksen pitää olla kuvassa kauttaaltaan tasainen ja sävyltään luonnollinen. Sisällä kuvattaessa tämä tuo omat haasteensa, jos tilaan ei tule riittävästi luonnonvaloa. Salama- tai muuta lisävaloa käytettäessä on hyvä muistaa, että taustaan ei saa tulla varjoja esim. kuvattavasta eikä kasvoille varjoja esim hiuksista. Jos kuvaat seinää taustana käyttäen, on hyvä istua reilun puolen metrin päässä seinästä varjon välttämiseksi.

Kokeilin kuvausta ensin sisällä vaaleaa maalattua seinää vasten, mutta en ollut tyytyväinen valaistuksen sävyyn ja valon määrään eikä varjoiltakaan vältytty lisävalaistuksen kanssa. Seuraavaksi siirsin kotikuvaamon terassille luonnonvaloon ja vaihdoin taustaksi terassin lasioven yksivärisen rullaverhon. Tämä tee-se-itse valokuvaamon yhdistelmä osoittautui nappivalinnaksi ja epäsuorassa luonnonvalossa napsaistut kuvat onnistuivat valaistukseltaan todella hyvin.

KUVAKULMA JA KUVATTAVAN ASENTO

Passikuvassa pätee eri säännöt kuin muotokuvaamisessa, joten nyt voi unohtaa sivuttain poseeraamisen ja kääntää hartialinja suosiolla kohti kuvaajaa. Kasvojen tulee näkyä kuvassa kokonaan ja ilmeen pitää olla neutraali, mutta pienen pieni hymynkarekaan ei ole täysin kielletty, kunhan suu on kokonaan suljettu. Silmät ovat tärkein kohta, ja niiden on erotuttava kuvassa selvästi, joten ne taas pitää olla kunnolla avoinna. Katseen tulee kohdistua kameraan, joten luontevin kuva tulee kuvaamalla suoraan edestä linssi kuvattavan silmien korkeudella.

Jos kuvattavalla on silmälasit, on oltava tarkkana siinä, ettei kehyksen reuna tule silmän eteen tai ettei tule heijastumia linssiin. Paksusankaiset silmälasit saattavat heikentää tunnistettavuutta, joten ne kannattaa jättää kuvattaessa pois. Hiukset eivät saa tehdä varjoja kasvoille tai peittää kasvoja ja suosituksen mukaan molempien korvien on hyvä näkyä kuvassa. Päähinettä saa käyttää passikuvassa vain terveydellisistä tai uskonnollisista syistä.

Passikuvassa pään tulee olla suorassa niin sivuttaissuunnassa kuin leukalinjassa, joten vältä kallistamasta päätä sivulle, eteen tai taaksepäin. Kuvattavan ulkonäköä ei saa parannella kuvankäsittelyllä miltään osin, eli rypyt ja silmäpussit olkoot sellaisena kuin on. Myöskään digitaalinen ehostaminen ei ole sallittua eikä voimakas juhlameikki ole paras valinta passikuvaan. Omalla istuma-asennolla on sen sijaan lupa pyrkiä parhaaseen lopputulokseen, eli ota ryhdikäs asento ja jos haluat taikoa orastavan kaksoileuan pois ilman kuvankäsittelyä, vie hartioita taaksepäin ja leukaa aavistuksen eteenpäin, niin hyvältä näyttää!

KUVAN RAJAUS

Passikuvan mitat ja asemointi olikin sitten se vaihe, jonka onnistuminen mietitytti eniten. Kuvan rajaukseen löysin kuitenkin aivan loistavan *maksuttoman E-Passikuva työkalun, jolla kuvan rajaaminen ja asemointi osoittautui todella helpoksi. E-Passikuva työkalu opastaa rajauksessa ja käytettävissä on samat asemoinnin ns. apuviivat, jotka ovat myös Poliisin lupahallinnon kuvapalvelimella. Näillä apuviivoilla passikuvan asemointi ja pään koon mitoitus tarkkojen kuvavaatimusten mukaiseksi on todella helppoa. *EDIT 7.10.2022 passikuvaeditori on muuttunut maksulliseksi ja tämän hinta 7 päivältä on nyt 3,49 € tai 99 € / vuosi.

Kun passikuvan rajaus ja asemointi on tehty, tallennetaan kuva E-Passikuva työkalusta omalle laitteelle ja nyt se on valmis toimitettavaksi Poliisin lupahallinnon kuvapalvelimelle. Sähköisesti toimitettava passikuva tallennetaan JPEG-muodossa (.jpg tai .jpeg) ja siinä ei saa olla ns. pakkaushäiriöitä, jotka tekevät kuvasta epätarkan. Kuvan suurin tallennuskoko on 250 kilotavua ja mittojen on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä, josta ei saa poiketa pikselinkään vertaa.

  • Päälaen yläpuolella on oltava vähintään 4 mm (56 px) ja enintään 6 mm (84 px). Leuankärjen alla on oltava vähintään 7 mm (96 px) ja enintään 9 mm (124 px). Pään on oltava keskellä kuvaa siten, että kasvojen keskilinja poikkeaa kuvan keskilinjasta enintään 1,5 mm (21 px).
  • Pään koko kuvassa mitataan päälaesta leuankärkeen. Hiuksia tai partaa ei lasketa mukaan pään kokoon. Päälaen ja leuankärjen välin on oltava kuvassa 32–36 mm (445–500 px). Huomaa: Samat mittavaatimukset koskevat kaikenikäisten passikuvia.
  • Pään leveydelle kuvassa ei ole annettu erikseen mittoja. Jos pään korkeus on vaatimusten mukainen, leveyteen ei tarvitse kiinnittää huomiota.
  • Hiusten ei tarvitse näkyä kuvassa kokonaan, joskin se on suositeltavaa. Olennaista on, että pään koko kuvassa ilman hiuksia päälaesta leuankärkeen mitattuna noudattaa annettuja mittoja    lähde: poliisi.fi/passikuvaohje/mitat ja asemointi

PASSIKUVAN TOIMITUS POLIISIN LUPAHALLINNOLLE

Myös yksityihenkilö voi toimittaa passikuvan sähköisesti Poliisin lupahallinnolle ja tätä varten luodaan tunnukset Poliisin valokuvapalvelimelle. Tunnukset luodaan ns. vahvan tunnistautumisen kautta eli tätä varten tarvitset pankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Kuvan toimittaminen valokuvapalvelimelle on helppoa sekin ja tämän tekee muutamassa minuutissa. Kuvaa toimitettaessa annetaan kuvattavan henkilötiedot (nimi ja henkilötunnus) sekä kuvaajan nimi.

Palvelimelle ladatulle kuvalle tehdään automaattinen laadunarviointi, jossa tarkistetaan kuvan terävyys, rakeisuus, kasvojen valaistuksen tasaisuus sekä kuvan tummuus/vaaleus. Tässä vaiheessa on myös käytettävissä sama apuviivasto kuin E-Passikuva työkalussa, jolla varmistetaan se, että kuva on asemoitu oikein ja pään koko kuvassa täyttää vaatimukset. Jos kuvassa ei havaita mitään puutteita automaattisessa laadunarvioinnissa ja se täyttää vaatimukset muutoinkin, on passikuva valmis lähetettäväksi lupahallinnon valokuvapalvelimelle. Lähetettyäsi kuvan, saat kuvatunnuksen, jolla kuva liitetään passihakemukseen. Lopullisen passikuvan arvioinnin tekee virkailija siinä vaiheessa, kun passihakemus tulee vireille. Lähetettyjen kuvien arvioinnin tilaa voi seurata valokuvapalvelimella

Meillä molemmat kuvat hyväksyttiin ensiyrittämällä ja toisen kuvattavan kanssa koko prosessi oli valmis jo vajaassa vartissa. Joten kyllä – passikuvan voi ottaa itse!

 

lähteet: poliisi.fi / passin hakeminen ja passikuvaohje sekä e-passikuva.fi

kuvituskuvat: Pixabay

 

 

Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

Elämää ja Matkoja blogissa matkataan kauniisiin maisemiin, majoitutaan mukavasti, risteillään maailman merillä sekä tutustutaan paikalliseen kulttuuriin herkuttelua unohtamatta.

Elämää ja Matkoja blogi tarjoaa faktaa ja fiilistelyä näiltä elämän matkoilta, sekä aina tarpeellisia käytännön vinkkejä.

Tervetuloa mukaan matkaan!
– Mia –

Recommended Articles

4 Comments

  1. Meillä ei ole niin hyviä kameroita, että oltaisiin loppupeleissä uskallettu ottaa kuvat itse…mietittiin tätä kyllä. Se vielä neuvoksi, että kuvassa voi hieman hymyillä, kunhan hymy ei näy silmissä.
    Ihanaa sunnuntaita sinulle <3

    1. Tämä oli kiva testata ihan käytännössä, varsinkin kun molemmat kuvat vielä hyväksyttiin ensiyrittämällä. 👍 🙂

      Mukavaa sunnuntaita Sinullekin Outi! 🌼

  2. Mä tarttisin myös uuden passikuvan, sillä huomasin juuri, että passini on menossa vanhaksi. Mietin aluksi tuota, että jos ottaa passikuvan vaan itse, mutta näköjään nuo vaatimukset ovat aika kattavat, eikä mulla ole noin hyvää kameraa. Toisaalta eihän ne kuvaajatkaan varmaan paljoa maksa ja säästyy vaivalta.

    1. Olin itsekin siinä uskossa, että passikuvan ottaminen itse on ylivoimaisen vaikeaa, niin kuvauskaluston kuin kuvavaatimusten takia, mutta eikä mitä – varsin helposti tuo onnistui ja kahden passin kuvat itse ottamalla saimme käytännössä toisen passin alle kympillä! Kameraksi riitti mainiosti matkoilla mukana kulkeva mikrojärjestelmäkamera ja juttuun linkittämäni rajausohjelma toimi loistavana apurina kuvan rajauksessa. Viimeisen silauksen kuvan laatuvaatimuksiin (asemointi, terävyys, sävy yms.) saa tarkistettua vielä Poliisin lupahallinnon palvelimella ennen kuvan lähettämistä. Laadukkaalla kännykkäkamerallakin kuvaus on nykyään mahdollista tehdä, kuhan vain muistaa oikean kuvausetäisyyden ja -kulman sekä valaistuksen siinä missä järkkärilläkin kuvattaessa. Eli ei passikuvan ottaminen itse ole mikään mahdoton tehtävä, joten ei kun rohkeasti kokeilemaan vaan, jos aika ei riitä kuvaamossa käyntiin tai haluaa säästää jokusen kympin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *