Matkustaminen koiran kanssa Ranskaan – mitä huomioida?

Mitä kaikkea pitää huomioida, kun matkustaa koiran kanssa Ranskaan? Onko koiran kanssa matkustaminen hankalaa? Mitä pakollisia lääkityksiä koiralle vaaditaan Ranskaan matkustettaessa? Olivatko maahantulomuodollisuudet aikaa vieviä? Oliko paljon paperisotaa ja byrokratiaa? Entä miten koiran ensimmäinen lentomatka meni? Tässä muutamia kysymyksiä, joita meiltä on kysytty kesän Bordeauxin lomaamme liittyen, jossa mukana matkassa oli myös perheen pieni koira.

Näiden kysymysten pohjalta ajattelin nyt koota yhteen pakettiin kokemuksemme koiran kanssa matkustamisesta Ranskaan ja mitä pitää huomioida ennen reissua. Nämä ohjeistukset pätevät pääosin myös muihin EU-maihin lemmikin kanssa matkustettaessa, mutta on hyvä silti tarkistaa mahdolliset maakohtaiset lisävaatimukset ja rajoitukset heti matkan suunnittelun alkuvaiheessa.

Tarvittavat lisälääkitykset vaihtelevat maittain, myös EU:n alueella, joten tässä kirjoituksessa käsittelen vaatimuksia ja suosituksia vain Ranskan osalta alle kuukauden kestävän matkan näkökulmasta. Ajantasaiset ja tapauskohtaiset maahantulovaatimukset on hyvä tarkistaa aina ennen matkaa Ruokavirastosta (ent. Evira) ja / tai kohdemaan virallisista lähteistä kuten Suurlähetystöstä tai maahantuloviranomaisilta.

artikkeli julkaistu 18.9.2019, päivitetty 31.8.2023

TUNNISTUSMERKINTÄ, RAIVOTAUTIROKOTUS JA LEMMIKKIELÄINPASSI

EU-alueella lemmikin kanssa matkustettaessa vaaditaan lemmikkieläinpassi, jonka myöntää EU:ssa laillistettu eläinlääkäri eli käytännössä voit hankkia tämän omalta eläinlääkäriasemalta. Meille oli heti alkuunsa itsestäänselvää, että uusi perheenjäsen tulee kulkemaan mukanamme matkoilla, ja hankimme koiraystävälle lemmikkieläinpassin jo 16 viikkoisena rokotuskäynnin yhteydessä. Lemmikkieläinpassin hinta vaihtelee lääkäriasemittain ja yleensä tämä on edullisempi muun toimenpiteen yhteydessä. Meidän omalla eläinlääkäriasemalla lemmikkieläinpassin saa puoleen hintaan esim. rokotuskäynnin yhteydessä, jolloin maksettavaa tästä tuli vain 20 euroa.

Saadakseen lemmikkieläinpassin, tulee lemmikin olla tunnistusmerkitty mikrosirulla tai selkeästi luettavalla tatuoinnilla ja raivotautirokotuksen tulee olla voimassa. Suomen Kennelliittoon rekisteröidyt rotukoirat mikrosirutetaan yleensä jo kasvattajan luona ja pennun luovutuksen yhteydessä kasvattaja antaa mukaan koiran mikrosirun transponderin tunnistetiedot sekä viivakoodillisen tarran (tarrat), joka sinetöidään lemmikkieläinpassiin. Yhtälailla monirotuiset koiraystävät voidaan rekisteröidä Suomen Kennelliiton tunnistusmerkintä- ja omistajarekisteriin eli niin sanottuun FIX-rekisteriin.

(EDIT 31.8.2023)

1.1.2023 lähtien kaikki Suomen koirat on tunnistusmerkittävä ja rekisteröitävä Ruokaviraston viranomaisrekisteriin.

Maa- ja metsätalousministeriön asetus koirien tunnistamisesta ja rekisteröinnistä määrää, että kaikki koirat on oltava rekisteröitynä 31.12.2023 mennessä. 1.1.2023 alkaen syntyneet koirat on tunnistusmerkittävä ja ilmoitettava Ruokaviraston rekisteriin viimeistään kolmen kuukauden iässä tai aiemmin, jos ne luovutetaan uudelle haltijalle ennen kolmen kuukauden ikää.

Käytännössä tämä on yksinkertainen toimi hoitaa Ruokaviraston verkkosivun kautta ja hinta sähköisesti ilmoitettaessa on vain 10 €. Lomakeilmoituksena rekisteröinti maksaa 19 €.

Koiran tulee olla tunnistusmerkitty ennen raivotautirokotusta, joka on annettava vähintään 12-viikkoiselle pennulle vähintään 21 vuorokautta ennen matkaa. Uusintarokotuksessa ei vaadita 21 vrk:n varoaikaa, kun rokotus on annettu ennen edellisen rokotuksen voimassaolon päättymistä. Raivotautirokotuksen tulee olla voimassa koko matkan ajan. 

Koiran kasvattajalta saatavasta rokotekortista on helppo siirtää pentuajan rokotetiedot (mm. raivotauti, dhppi) lemmikkieläinpassiin, johon merkitään tunniste- ja rokotetietojen lisäksi koiran omistajan nimi ja yhteystiedot, lemmikin nimi ja kuvaus sekä tiedot muista lääkityksistä (mm. ekinokokkoosi, muut loiskäsittelyt).

”Lemmikkieläimen todistus eli niin sanottu lemmikkieläinpassi otettiin käyttöön Euroopan unionin jäsenmaissa kesällä 2004. Lemmikkieläinpassi vaaditaan koirilta, kissoilta, hillereiltä ja freteiltä kaikissa EU-maiden välisissä kuljetuksissa (sekä kaupalliset kuljetukset että omistajan mukana matkustavat lemmikit). Passin tarkoituksena on osoittaa, että eläin on tunnistettavissa ja että eläin täyttää jäsenmaiden välisissä kuljetuksissa vaadittavat eläinten terveyttä koskevat ehdot. Lemmikkieläinpassia voidaan käyttää myös silloin, kun lemmikkieläin käy vierailulla EU:n ulkopuolisessa maassa. Tällöin EU:n alueelle palattaessa tuontivaatimusten täyttyminen voidaan osoittaa lemmikkieläinpassilla. Viennissä EU:n ulkopuoliseen maahan passia voidaan käyttää, jos määränpäämaa hyväksyy passin tuontitodistuksena.” Lähde: Ruokavirasto (ent. Evira)

EKINOKOKKOOSI (ECHINOCOCCUS) LÄÄKITYS

Koira on lääkittävä ekinokokkoosia aiheuttavia heisimatoja vastaan. Ekinokokkoosi-lääkitys vaaditaan, kun matkustetaan EU-maista Suomeen, ja annetun lääkityksen tulee olla merkittynä lemmikkieläinpassiin. Ekinokokkoosi lääkitys pitää olla annettuna koiralle 1 – 5 vrk (24 – 120 tuntia) ennen maahantuloa, jonka vuoksi on suositeltavaa merkitä lääkkeenannon päivämäärän lisäksi myös  kellonaika.

Lääkityksen voi hoitaa matkakohteessa paikallisella eläinlääkäriasemalla ennen Suomeen paluuta tai vaihtoehtoisesti ns. 28 päivän säännöllä, jonka koen itse helpommaksi varsinkin silloin, kun koira on usein tai pidemmällä matkalla mukana. 28 päivän säännöllä toimittaessa eläinlääkäri antaa koiralle ekinokokkoosi-lääkityksen kaksi kertaa ennen matkaa ja kolmas lääkeannos annetaan heti matkalta paluun jälkeen, joka päättää ekinokokkoosi lääkityksen. Tuolloin eläinlääkärikäyntiä ei tarvita matkakohteessa alle 28 vuorokauden matkalla. 28 päivän säännön mukaan lääkittäessä tehdään tästä lisämerkintä lemmikkieläinpassiin (Regular treatment within EU or in a country using pet passport at maximum 28 d intervals, regulation 2018/772).

Koiramme lääkittiin Ziqamil vet -lääkevalmisteella, joka ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia alle kaksikiloiselle koiralle. Tablettimuotoinen lääke on helppo hienontaa ja sen voi sekoittaa koiraystävän lempiherkkuun, jos tabletin anto sellaisenaan ei onnistu.

”Jos matkustelu on säännöllistä, voidaan soveltaa myös niin sanottua 28 vuorokauden sääntöä. Tällöin koira lääkitään Suomessa eläinlääkärissä kaksi kertaa ennen matkan aloittamista minimissään 1 vuorokauden (24 tuntia) ja maksimissaan 28 vuorokauden välein toisistaan. Kun koira on saanut molemmat lääkkeet saa se toisesta lääkkeestä lähtien matkustaa vapaasti kaikissa EU-maissa, Norjassa, Sveitsissä ja Islannissa yhteensä 28 vuorokauden ajan.

Jos matkustelua kestää kauemmin, voidaan lääkitystä ylläpitää niin kauan kuin on tarpeen lääkitsemällä koira aina maksimissaan 28 vuorokauden välein missä tahansa EU-maassa, Norjassa, Sveitsissä tai Islannissa. Kun matkustelu on jossakin vaiheessa päättynyt ja on palattu pidemmäksi aikaa Suomeen, lääkitsee eläinlääkäri Suomessa koiran vielä kerran, jotta 28 vuorokauden lääkityssykli saadaan päätettyä.”Lähde: Ruokavirasto: Usein kysyttyä ekinokokkoosi-lääkityksestä

ENNALTAEHKÄISEVÄ SYDÄNMATOLÄÄKITYS

Ranskaan ja muihin Etelä-Euroopan maihin matkustettaessa on suositeltavaa antaa koiralle ennaltaehkäisevä sydänmatolääkitys (Stronghold), joka annetaan kahdesti kuukauden välein ennen matkaa ja kolmannen kerran matkalta paluun jälkeen. Lääkityksen aloitus on hyvä ajoittaa niin, että kolmas annos annetaan viikon kuluessa kotiin paluusta.

Stronghold paikallisvaleluliuos on reseptilääke ja se ennaltaehkäisee, ainakin jossain määrin, myös punkkien kiinnittymistä. Tätä valmistetta olemme käyttäneet koirillemme jo vuosien ajan ja pienet yorkshirenterrierit ovat sietäneet lääkkeen hyvin.

PIENI KOIRA LENNOLLA

Koiramme matkusti muun perheen kanssa lentokoneen matkustamossa ja varasin koiran matkustamopaikan ennakkoon samoihin aikoihin, kuin meidän muiden lentoliput. Finnairin lennoilla on kaksi lemmikin matkustamopaikkaa lentoa kohden, joten matkustamopaikka kannattaa varata hyvissä ajoin. Matkustamopaikkojen lisäksi saatavilla on myös ruumapaikkoja lemmikeille. Lennolle mentäessä on hyvä varata riittävästi aikaa lähtöselvitykseen, koska lemmikin kanssa matkustettaessa vaaditaan käynti lähtöselvitystiskillä.

Kun koiraystävän matkustamopaikka saatiin varmistettua, oli aika tarkistaa kuljetuslaukun sopivuus. Junareissuilla olemme käyttäneet laajennettavaa Trixie Maxima Carrieria, mutta matkustamoon tämä laukku on hieman liian suuri, jonka takia ostimme lentoreissulle kevytrakenteisemman Trixie Friends On Tour kuljetuslaukun, jossa on hyvin tilaa alle kaksikiloiselle Yorkshirenterrierille.

Tämän laukun koiraystävä otti heti omakseen ja hän tuntuu viihtyvän siinä todella hyvin. Nykyään laukun nähdessään hän tietääkin, että reissua on luvassa ja loikkaa oitis laukkuun odottelemaan, joko lähdetään. Mukavuuden lisäksi Trixie Friends On Tour kuljetuslaukku on kätevä käyttää, koska siinä on kantokahvan lisäksi vetoaisa ja pyörät alla, jolloin tätä voi käyttää kuten lentolaukkua. Kuljetuslaukussa on myös olkahihnat, jolloin tätä voi kantaa selässä repun tapaan, joka helpottaa liikkumista muiden matkatavaroiden kanssa sekä ruuhkissa kulkemista.

Kuljetuslaukussa on hyvä ilmanvaihto, koska sekä sivuilla että edessä on iso ala verkkoa ja vetoketjulla avattavat luukut löytyy niin päältä kuin sivusta, joka helpottaa käsittelyä ahtaassakin tilassa. Ns. pehmeä kuljetuslaukku on helpompi käsiteltävä koneessa kuin kova boxi ja ostamamme kuljetuslaukku osoittautui juuri sopivaksi Finnairin A321 koneen jalkatilaan. Laukun molemmilla sivuilla on pienet taskut, johon saa kätevästi mukaan koiran tarvikkeita. Ainut mitä kuljetuslaukussa moitin, ovat sisäpuolen tukiraudat, joista toinen hyppää ajoittain pois pidikkeestään, muutoin laukku on ollut todella hyvä ostos.

Matkustamossa meillä oli koiralle mukana kuivamuonaa ja kuivattuja herkkuja sekä matkavesipullo, jonka täytimme turvatarkastuksen jälkeen. Lisäksi mukanamme oli varsin tarpeelliseksi osoittautunut viilennyshuivi, joka teki koiran matkustamisesta mukavampaa koneen lämpötilan noustessa lennon aikana. Pienen alkujännityksen jälkeen koiraystävän ensimmäinen lento sujui todella hyvin, ja kotiinpäin lähtiessä hän oli jo kuin vanha tekijä. Ja rapsutuksia riitti, niin kanssamatkustajilta kuin Finnairin matkustamohenkilökunnalta, joka toivotti pienen koiraystävän hienosti tervetulleeksi.

KOIRAN MAAHANTULOMUODOLLISUUDET

Ennen matkaa hoidin pilkuntarkkaan kaikki vaadittavat asiat ja olin varautunut tiukkaan aikaa vievään syyniin niin lähtiessä kuin maahan saavuttaessa. Virallisen tiedon mukaan kun lemmikkieläinpassi tarkistetaan ja koira kuljetuslaukkuineen punnitaan lähtöselvityksessä ja maahan tullessa tarkistetaan jälleen lemmikkieläinpassi (maahantulo punaisen linjan kautta).

Käytännössä näin ei kuitenkaan tapahtunut ja hyvin kevyin muodollisuuksin mentiin molempiin suuntiin. Totta puhuen Bordeauxissa ketään ei edes kiinnostanut koiran paperit maahan tullessa, vaikka kävin vilkuttelemassa lemmikkipassia tullikopin ovella koiran kera. Bordeauxista lähtiessä lemmikkieläinpassi kuitenkin tarkistettiin lähtöselvityksessä ja koira laukkuineen punnittiin, Helsingistä lähtiessä tätä ei tällä kertaa tehty. Vaikka maahantulo ei aina mene tiukan kaavan mukaan, on silti on tärkeää huolehtia rokotusten ja lääkitysten ajantasaisuudesta sekä pitää tarvittavat asiakirjat kunnossa.

PIENI KOIRA HOTELLISSA, RAVINTOLASSA JA KAUPUNGILLA

Olemme matkustaneet paljon eri puolilla Ranskaa ja elämänmenoa seuratessa on ollut helppo huomata, että koirat kulkevat mukana matkassa siinä missä muutkin perheenjäsenet; myös kaupoissa, kahviloissa ja ravintoloissa. Koiran kanssa liikkuminen olikin kaikin puolin helppoa koiraystävällisen ilmapiirin ansiosta, ja omassa kuljetuslaukussaan pieni koiramme oli tervetullut myös ravintolaan.

Majoituimme tällä matkalla Arcachonissa ja Bordeauxissa, joista molemmista löytyy runsaasti hotelleja, joihin myös lemmikit ovat tervetulleita. Toisin kuin valitettavan usein Suomessa, eivät lemmikin kanssa matkustavat joudu Ranskassa kuitenkaan niihin hotellin huonoimpiin ja kuluneisiimpiin huoneisiin. Päinvastoin, saimme käyttöömme hotellin parhaat huoneet sekä Arcachonissa että Bordeauxissa, jossa huoneluokkaamme vieläpä korotettiin ilman pyyntöä.  Näistä kahdesta hotellista, joita voin kaikin puolin suositella, tulen kertomaan enemmän omilla postauksillaan.

Tämän reissukokemuksen perusteella koiramme tulee jatkossakin mukaan matkoille; niin lentäen, junalla kuin autolla. Koska matkustaminen oman lauman kanssa on nyt vaan niin mukavaa!

xo – Mia & Bella 

Lähteet: Ruokavirasto / Lemmikki mukaan matkalle, Suomen Kennellitto / koiran rekisteröinti,  Ranskan Suomen Suurlähetystö / matkusminen lemmikin kanssa

Kuvat: Elämää ja Matkoja -blogi sekä Pixabay 

Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

Elämää ja Matkoja blogissa matkataan kauniisiin maisemiin, majoitutaan mukavasti, risteillään maailman merillä sekä tutustutaan paikalliseen kulttuuriin herkuttelua unohtamatta.

Elämää ja Matkoja blogi tarjoaa faktaa ja fiilistelyä näiltä elämän matkoilta, sekä aina tarpeellisia käytännön vinkkejä.

Tervetuloa mukaan matkaan!
– Mia –

Recommended Articles

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *