Bellissima Chiesa di San Francesco di Paola – Milano

Helteinen keskikesän päivä Milanossa, kävelemme hotellistamme Stazione Centralen tietämiltä kohti keskustaa ja Duomoa. Paahteinen sää vaatii veronsa, ja askel alkaa painaa nopeasti, etenkin perheen pienimpien jaloissa.

Huomaan Via Alessandro Manzonilla kauniin uusbarokkisen rakennuksen julkisivun, seinän kyltti kertoo kirkon nimeksi Chiesa di San Francesco di Paola. Kurkistamme raollaan olevasta massiivisesta puuovesta, ja astumme sisään.

Chiesa di San Francesco di Paola Foto di Giovanni Dall'Orto, 14-4-2007.
Chiesa di San Francesco di Paola Foto di Giovanni Dall’Orto, 14-4-2007.

Takimmaisessa penkissä istuu nuorehko mies, ilmeisesti kirkon vahtimestari, jolle nyökkäämme tervehdyksen. Kirkossa on täydellinen hiljaisuus, liki käsin kosketeltava.

Hiljaiseksi vetää myös näky. Nyt muistan, miksi haluan aina kurkistaa kirkkoihin Italiassa, vaikka 22 Italian vuoteen niitä mahtuu jo satoja. Vaatimattomampikin ulkoasu voi hämätä ja kätkeä sisäänsä mestariteoksen, tällä kertaa julkisivu antaa jo esimakua.

Chiesa di San Francesco di Paola on niin kaunis kaikkine yksityiskohtineen, se olisi täydellinen vaikka vihkikirkoksi.

Photo © Elämää ja Matkoja
Photo © Elämää ja Matkoja

Tunnelmallisen kirkon kaarevia seiniä ja kattoa koristavat ornamentit, runsaat kultaukset sekä freskot. Tummat massiiviset ovet sekä saarnas- ja rippituoli ovat taidokkaasti veistetyt. Ei siitä mihinkään pääse, kyllä entisaikojen mestareilla oli taito hallussa.

Photo © Elämää ja Matkoja
Photo © Elämää ja Matkoja
Chiesa di San Francesco di Paola Milano 4 Photo © Elämää ja Matkoja
Photo © Elämää ja Matkoja

San Francesco di Paolan rakentaminen aloitettiin vuonna 1728 ja se vihittiin käyttöön 22.9.1735. Kirkon koristeellisuus valmistui kuitenkin vasta tulevina vuosikymmeninä ja osittain kesken jääneen julkisivun viimeisteli Emilio Alemagna vuonna 1891.

Giuseppe Buzzin käsialaa oleva pääalttari rakennettiin vuosina 1749-1753 ja sitä koristavat runsaat kultaukset, moniväriset marmoripylväät ja carraran valkeasta marmorista veistetyt kerubit. Alttarin kynttilänjalat ovat roomalaisten kultaseppien Benedict Arnaboldin ja Joseph Moltanon valmistamat.

Photo © Elämää ja Matkoja
Pääalttari, Giuseppe Buzzi 1749-1752 . Photo © Elämää ja Matkoja

Mikä onni, että satuimme helteen uuvuttamina kurkistamaan tummasta puuovesta – muuten tämä mykistävän runsas kauneus olisi jäänyt näkemättä, ja ennen kaikkea Chiesa di San Francesco di Paolan rauhallinen tunnelma kokematta.

Muista tämä kirkko, jos kaipaat rauhaa suurkaupungin vilskeestä ja haluat välttää Duomon jonot. Bellissima!

Buona domenica!

Photo © Elämää ja Matkoja
Photo © Elämää ja Matkoja

 

Recommended Articles

2 Comments

  1. Onpa kaunis kirkko. Olipa tuuri, että pääsitte jalkoja lepuuttamaan näin kauniiseen paikkaan.
    Ihanaa sunnuntai-iltaa!

    1. Oli kyllä oikein löytö, josta en ollut aiemmin kuullutkaan! Niin kaunis, rauhallinen ja vieläpä viileä auringon paahteesta tullessa.

      Onneksi sattui kohdalle ja katsoimme, mitä oven takaa löytyy!

      Kiitos Outi kommentistasi ja ihanan rauhallista sunnuntai-iltaa Sinullekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *