Lemmikin matkustamopaikan varaaminen Finnairin lennolle

Kokemus vuodelta 2019: Tammikuun matkamessuhuumassa iskin silmäni Finnairin lentolipputarjoukseen, joka poiki pikaisesti idean kesälomasta Ranskassa. Perhe näytti tälle ajatukselle vihreää valoa ja Ranska kun on koiraystävällinen maa, päätimme ottaa mukaan myös pienen yorkshirenterrierimme. Lento olisi ensimmäinen koirallemme, joten lähdin selvittelemään tämän päivän käytäntöjä lemmikin matkustamopaikan varaamiseen, edellisestä kerrasta kun oli jo hyvän aikaa.

Nykyajan helppoon nettivaraamiseen tottuneena sain kuitenkin pian hämmästyä lemmikkipaikan varaamisen kankeutta, joka tuntui jämähtäneen menneille vuosikymmenille. Lemmikin matkustamopaikan varaaminen kun ei onnistunut netissä samalla kertaa lentolippujen varauksen kanssa eikä lemmikkipaikkojen saatavuutta voinut varmistaa varauksen yhteydessä.

Lemmikin matkustamopaikan varaaminen Finnairin lennolle vuonna 2023

EDIT 21.8.2023

Pieni Yorkshirenterrieri -tyttömme pääsi pitkästä aikaa mukaan lennolle heinäkuussa 2023 ja tämän matkan lentoja helmi-maaliskuun vaihteessa Finnairilta varattaessa oli hienoa huomata, miten hyvin lemmikin lentopaikan varaaminen nykyään sujuu. Nyt lemmikkipaikan sai ostettua Münchenin lennolle samalla kertaa kuin lentoliput ja koko varausprosessi oli todella sujuva – hienoa Finnair!

Nyt on siis aika päivittää tiedot myös tähän kirjoitukseen siitä, miten toimia kun haluat varata lemmikille matkustamopaikan Finnairin lennolle.

Lemmikin matkustamopaikan varaaminen Finnairin lennolle, päivitetty 21.8.2023:

  1. Tee lentojen varaus Finnairin verkkosivulla tuttuun tapaan. Jos lennolla on vapaana lemmikin matkustamopaikka, näet Lemmikki matkustamossa vaihtoehdon lennon lisäpalveluissa ja voit lisätä lemmikin varauksellesi yksinkertaisesti klikkaamalla tämän vaihtoehdon mukaan varaukselle. Tällä tavoin on helppoa löytää lento, jossa on vapaana lemmikin matkustamopaikka eikä ole tarvetta vahvistaa/maksaa lentolippuja ennen kuin lemmikin matkustamopaikka on varmistettu.
  2. Jos olet jo tehnyt varauksen ja päätät ottaa lemmikin mukaan matkustamoon, voit lisätä lemmikin varaukselle ja maksaa kuljetusmaksun verkossa Varaukseni-palvelussa.
  3. Jos lennät businessluokassa Euroopan sisäisellä lennolla, voit tehdä varauksen lemmikille vain Finnairin asiakaspalvelun kautta. Kaukolentojen businessluokassa ei voi kuljettaa lemmikkieläimiä, koska lemmikin kuljetuslaukku ei mahdu businessluokan istuimien jalkatilaan.
  4. Avustaja- /kuulo- / opaskoirat kuljetetaan lennoilla ilman erillistä veloitusta. Koirasta on ilmoitettava Finnairille avustuspyyntölomakkeella viimeistään 48 tuntia ennen lentoa. Todistus koiran koulutuksesta käyttötarkoitukseen vaaditaan.

Huomioi nämä varatessasi lemmikin matkustamopaikkaa Finnairin ja Norran lennoille:

  • Pehmeän kuljetuslaukun enimmäismitat (pituus x leveys x korkeus) ovat Finnairin lennoilla 55 x 40 x 23 cm ja Norran lennoilla 55 x 40 x 20 cm.
  • Kovan kuljetuslaukun enimmäismitat (pituus x leveys x korkeus) ovat Finnairin ja Norran lennoilla 35 x 30 x 20 cm.
  • Lemmikin /lemmikkien + kuljetuslaukun / -laatikon enimmäispaino on yhteensä 8 kg. Samassa laukussa voi matkustaa kaksi täysikasvuista eläintä, kun yhteispaino kuljetuslaukun kanssa on enintään 8 kg.
  • Pieniä lemmikkejä voidaan kuljettaa matkustamossa rajoitetusti. Yhdellä matkustajalla voi olla enintään yksi lemmikin kuljetuslaukku ja tavallisesti lennolla voi olla kaksi lemmikin kanssa matkustavaa asiakasta. Lentokoneen tyyppi, kohteen sääolosuhteet tai lennolle tulevat allergiset asiakkaat voivat kuitenkin rajoittaa lemmikkien määrää.
  • Lemmikki (koira / kissa / jyrsijä) on kuljetettava edessä olevan istuimen alla IATA:n hyväksymässä kuljetuslaukussa/-laatikossa. Kuljetuslaukun on oltava vedenkestävä ja etuosassa tulee olla hengittävää verkkokangasta. Muun kaltaiset pehmeät laukut eivät sovellu lemmikkien kuljettamiseen. 
  • Pehmeä kuljetuslaukku on suositeltava koiralle / kissalle, koska joustavan kuljetuslaukun saa helpommin sovitettua edessä olevan istuimen alle. Lemmikin on oltava kuljetuslaukussaan tai -laatikossaan koko matkan ajan aina lähtöportilta siihen asti, kun saavut kohteessa terminaaliin.
  • Jyrsijät tulee aina kuljettaa kovassa tiivispohjaisessa kuljetuslaatikossa, joka on tarkoitettu eläimen kuljetukseen.
  • Varmistathan, että kuljetuslaukun / -laatikon tila ja ilmanvaihto ovat riittävät lemmikin mukavaan matkustamiseen. Kuljetuskassissa on hyvä olla useampi verkkoseinä, joka parantaa ilmanvaihtoa tai vaihtoehtoisesti se on hyvä varustaa kuljetuslaukkuun / -laatikkoon suunnitellulla tuulettimella.
  • Lemmikin / lemmikkien täytyy mahtua seisomaan ja makaamaan laukussa / laatikossa mukavasti myös silloin, kun se on suljettu. Jos lähtöselvityksessä selviää, että kuljetuslaukku tai -laatikko ei ole riittävän suuri, lemmikkiä ei voida hyväksyä kuljetettavaksi lennolla.
  • Matkustajan vastuulla on selvittää kohde-/kauttakulkumaan maahantuontisäännökset.
  • Matkustaja vastaa lemmikin kuljetukseen vaadittavista asiakirjoista, rokotuksista, tunnistemerkinnöistä tms.
  • Lemmikin kanssa matkustettaessa lähtöselvitys tehdään palvelutiskillä, jossa lemmikki ja kuljetuslaukku /-laatikko punnitaan sekä tarkistetaan lemmikin matkustusasiakirjat.
  • Lemmikin matkustamopaikan hinta kotimaan ja Euroopan lennoilla 60 € / suunta ja kaukokohteisiin 120 € / suunta.
  • Jos matkaasi sisältyy jonkin toisen lentoyhtiön liikennöimiä lentoja, on hyvä tarkastaa myös heidän sääntönsä. Lentoyhtiöiden säännöt lemmikkieläinten kuljettamiseen liittyen vaihtelevat ja jokaisen liikennöivän lentoyhtiön on vahvistettava lemmikin varaus omalta osaltaan.

Lisätietoa lemmikin kuljetuksesta Suomesta / Suomeen Ruokaviraston sivulta tästä

kuvat: Pixabay

Recommended Articles

6 Comments

  1. Tosi kiva, että lemmikin saa ottaa lomalle mukaan. Mietin vaan, että miten näissä kuljetuksissa huomioidaan allergiset matkustajat? Minä esim. alan aivastella ja silmät ja hengitystiet menevät tukkoon jo 10 minuutissa kissoista ja koirista samoissa tiloissa. Minusta kuitenkin siis on kiva, että lemmikin ottaminen mukaan lomamatkalle on mahdollista <3

    1. On tosiaan hyvä, että lemmikin voi ottaa mukaan lennolle, koska lomien lisäksi moni kulkee perheen kanssa myös kahden kodin väliä, käy sukuloimassa pidemmän matkan päässä tai on itse pidemmällä vierailulla kohdemaassa. Ruumakuljetus ei sovi kaikille lemmikeille. Matkustamossa on kaksi lemmikkipaikkaa lentoa kohden ja nämä sijaitsevat koneen viimeisellä rivillä, jolloin allergikot voivat matkustaa esim. koneen etuosassa. Yleensä lennolla kuulutetaan mukana olevasta lemmikistä, jolloin on mahdollista katsoa onko tarvetta paikan vaihdolle. Lemmikit pysyvät lennon ajan omalla paikallaan.
      Reagoin itsekin lievillä allergiaoireilla joihinkin eläimiin, joten ymmärrän hyvin kysymyksesi.

      Mukavaa helmikuisen viikon jatkoa Sinulle, toivottavasti saadaan myös kevätaurinkoa loppuviikolle! ☀️

  2. Onnea teidän koirulinne ensimmäiselle lennolle! Meidän koiran (myös Yorkshire-terrieri) ensimmäinen lento meni huonosti, mutta seuraavat sujuivat jo vallan mainiosti.

    Myös muilla lentoyhtiöillä joutuu erikseen soittamaan asiakaspalveluun ja tekemään ”pet in cabin”-varauksen. Erotuksena Finnairiin on oman kokemukseni mukaan kuitenkin se, että puheluun vastataan nopeasti ja että vahvistuksen varaukselle saa heti puhelun aikana, jolloin epävarmuutta varauksen onnistumisesta ei ole. Olemme lentäneet koiran kanssa Finnairin lisäksi myös Lufthansalla, SAS:lla, AirFrancella sekä TAP Portugalilla.

    Koira kasseineen punnitaan lähes aina kentällä ja lisäksi virkailija katsoo, että koira mahtuu kassiin suht. mukavasti. Sen sijaan koskaan kuljetuskassin mittoja ei ole alettu tarkistamaan 🙂 Kaikein parhain matkakassi on meidän koiramme mielestä Sherpa Pet Carrier, joka on pehmeä ja joustava kassi.

    Kun ihmiset kuulevat, että koiramme lentää mukanamme, niin ensimmäinen ihmettelyn aihe on juuri tuo vessahätä. Koira ei ole kuitenkaan koskaan pissanut kuljetuskassiinsa, vaikka olen toki siihenkin varautunut.

    Hankalinta lomamatkoilla on meille ollut koiran madotusvaatimus Suomeen palattaessa. Matkakohteen ollessa eläinlääkäripalveluiden suhteen haastava, olemme madotuksessa päätyneet ns. 28 vuorokauden madotussääntöön ja hoitaneet asiaankuuluvat madotukset Suomessa.

    Hyvää reissua!

    1. Lämmin kiitos Titta, oli ihana kuulla teidän kokemuksia Yorkin kanssa matkustamisesta! 💛 Kiitos myös todella hyvistä vinkeistä, joista on hyötyä myös blogin lukijoille. 👍

      Tämä on tosiaan yorkki-neitimme ensimmäinen lento ja ainahan se jännittää, miten ensimmäinen kerta menee. Hän on viihtynyt hyvin autossa pennusta lähtien ja pitkät junamatkatkin ovat sujuneet hyvin, joten toiveikkain fiiliksin lähdemme reissuun, vaikka onhan lento toki taas erilainen tilanne. 🛫 Ajattelimme myös hoitaa madotuksen tuon 28 päivän säännön mukaan, niin ei tarvitse lähteä reissussa eläinlääkäriin, kun matkan kesto jää alle tuon. Ja kiitos myös laukkuvinkistä, kurkkaanpa tuon mallin!

      Edellinenkin koiramme oli muuten myös Yorkki ja hän oli reissukaverinamme yli 17 vuotta – on nämä niin suuria koiria pienessä pakkauksessa 💛

      Kiitos kommentistasi ja mukavia tulevia matkoja Teille sekä rapsutuksia koirakaverille!

  3. Hei! Finnairin kriteerit kuljetuskassille ovat tiukentuneet. Uudet mitat: pituus 55, leveys 40, korkeus 23cm. Korkeus 23cm! Monen muun lentoyhtiön kriteerit ovat vielä tiukemmat (korkeus enintään 20cm). Lennän Finnairilla reittiä Zürich-Helsinki-Zürich. Olen etsinyt väsyksiin asti, mutta en löydä mistään kuljetuslaukkua, joka olisi tarpeeksi matala. Kaikki ovat ainakin 2cm liian korkeita. Koirani on Maltesetyttö eli alle 8kg. En voi hänelle hankkia kuljetuslaukkua, johon mahtuu vain Chihuahua. Miten sinä olet tämän ongelman ratkaissut? Finnairin asiakaspalvelusta sain vastauksen, että minun pitää vain etsiä ja löytää laukku, joka täyttää k.o. kriteerit. Paljonpa siitä neuvosta olikin apua:(

    1. Hei Riitta ja kiitos kysymyksestäsi!

      Syyskuussa 2020 muuttuneet kuljetuslaukun mitat alkavat olemaan jo melko haasteelliset. Ns. pehmeä kuljetuslaukku on siksi ehkäpä se helpoin valinta.

      Meillä parikiloinen yorkshirenterrierityttö matkustaa Trixie friends on the tour laukussa, jonka mitat ovat 50 * 36 * 27 cm, eli syvyysmitta ylittää pohjaosassa sen 23 cm. Tämä ei kuitenkaan ole ollut ongelma, sillä pehmeä laukku joustaa niin, että sen saa suht hyvin sovitettua jalkatilaan ja laukun yläosassa syvyys alittaa tuon vaaditun mitan.Olemme pitäneet laukun makuullaan jalkatilassa, ja laukun etuosan vetoketjullisen luukun on voinut avata niin, että koira-ystävällä on ollut mukavat matkustusolot. Pehmusteeksi tapaan laittaa esim. suurehkon pyyhkeen tai pienen fleecehuovan, johon koiraneiti tykkää kaivautua. Tuota laukkua voin lämpimästi suositella, ja uskon että se voisi hyvin soveltua myös maltankoiralle. Olen ostanut meidän laukun Peten koiratarvikkeesta, liitän linkin oheen. Toivottavasti saatte ratkaistua laukkuongelman ja pääsette mukavasti matkaan.

      Kiitos viestistäsi ja käynpä vielä päivittämässä mitat kirjoitukseenkin! 🍁🍃🍂

      https://www.petenkoiratarvike.com/koirat/autoilu-ja-kuljetus/kantolaukut-ja–reput/kuljetuslaukku-trixie-friends-on-tour/112596?62491&gclid=CjwKCAjw-5v7BRAmEiwAJ3DpuOlncAEyqB-km9BuOh71EUtZUvNVbo-cKhgiBr_bHAYvBhtwbdXZHhoCgQkQAvD_BwE

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *