Fontana di Trevin lumoissa

Leuto ilta Roomassa, takanamme on onnistunut päivä nähtävyyksiä katsellen.

Kadut täyttyvät iltakävelyllä, passeggiata, olevista ihmisistä.  Liitymme joukkoon kellariravintola Il Gabriellossa nautitun päivällisen jälkeen.

Rooma näyttää toisenlaiset kasvonsa iltavalaistuksessaan. Che bella città!

Lähestymme Palazzo Polia, puheensorina voimistuu. Astumme sisään yhteen kaupungin olohuoneista, Piazza di Treville.

Näen sen ensimmäistä kertaa iltavalaistuksessaan, henkäisen syvään ihastuksesta.

Siinä se on – maailmankuulu Fontana di Trevi.

Se on illalla vielä kauniimpi kuin päivällä. Tämä näyttävä suihkulähde ottaa koko pienen aukion haltuunsa. Nicola Salvin barokkiunelma ei jätä ketään kylmäksi.

Sen taustalla kohoaa riemukaari, vanhan Palazzo Polin julkisivu. Keskellä seisoo meren jumala Neptuno matkaten näkinkenkävaunussaan, jonka menoa siivittävät kaksi hevosta.

Hevosista toinen on kurittomampi, kuvastaen meren raivoa. Hevosista toinen, tasapainottaa tyyneydellään.

Heitä ympäröivät jumalhahmot, tuoden yltäkylläisyyttä ja parantavia voimia.

Altaassa kareilee turkoosi vesi, joka houkutteli syleilyynsä Anita Ekbergin ja Marcello MastroianniFederico Fellinin elokuvassa La dolce vita, Ihana elämä, vuonna 1960.

Ihana elämä Roomassa saa myös meidät lumoihinsa. Paikalle saapuu mies korissaan kimppu ruusuja. Puolisoni ostaa kauppiaalta pitkävartisen syvänpunaisen ruusun.

Hän ojentaa sen minulle kysyen Tahdotko tulla vaimokseni

Olo on kuin elokuvassa – taustalla uskomattoman kaunis Fontana di Trevi, täydellinen leuto ilta tähtikirkkaan taivaan alla.

Vastaan kyllätahdon tulla vaimoksesi.

Heitämme vielä kolikon oikealla kädellä vasemman olan yli varmistaaksemme paluun Roomaan, tähän ikuiseen kaupunkiin. Taika toimii ja palaamme Roomaan avioparina.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi houkuttelee yhä uudelleen ja uudelleen matkaajia La Dolce Vitan äärelle, eikä mikään ihme – on se vaan niin kaunis!

Vastakunnostettua Fontana di Treviä pääset katsomaan livenä myös web kameran kautta (klik), tällä hetkellä maisemaa tosin vielä rumentavat viereisen talon rakennustelineet.

Fontana di trevi

  • barokkityylisen teoksen suunnittelijana toimi Nicola Salvi paavi Klemens XII:n määräyksestä
  • rakennustyöt aloitettiin 1732 ja valmistuivat 30 vuotta myöhemmin vuonna 1762, jolloin jo sekä suunnittelija että rakennuttaja olivat edesmenneitä
  • suihkulähteen taustaseinä on 26 metriä leveä ja 20 metriä korkea
  • puhtaudestaan tunnettu vesi johdetaan Aqua Virgo akveduktin kautta
  • suihkulähteeseen heitetyt kolikot kerätään maanantaisin ja lahjoitetaan Punaiselle Ristille
  • suihkulähteeseen pulahdus on kiellettyä ja se johtaa sakkorangaistukseen
  • kesäkuussa 2014 aloitettiin mittavat kunnostustyöt
  • kunnostustöiden parissa työskenteli 26 restauroijaa
  • valaistus uusittiin ja nyt tätä kaunotarta valaisevat energiatehokkaammat led-valot
  • entistä ehomman Fontana di Trevin avajaiset pidettiin 3.11.2015
  • kunnostuksen rahoittajana toimi italialainen muotitalo Fendi ja kokonaiskustannukset olivat yli 2 miljoonaa
Kunnostettu Fontana di Trevi avajaisiltana 3.11.2015. Photo credits ANSA /Alessandro Di Meo
Kunnostettu Fontana di Trevi avajaisiltana 3.11.2015. Photo credits ANSA /Alessandro Di Meo

Seuraavalle matkalle Roomaan ja muihin maisemiin pääset ensimmäisten joukossa seuraamalla blogia Facebookissa sekä blogit.fi ja blogipolku.fi sivuilla!

Recommended Articles

52 Comments

  1. Ihanan romanttista! 🙂
    Minä vierailin Roomassa syksyllä 2014 ja valitettavasti tämä ihana nähtävyys oli juuri silloin remontissa joten kai sinne pitää sitten vielä palata joskus että näkee suihkulähteen komeudessaan.

    1. Kiitos Virpi! Rooma on ihana kaupunki, josta mukavia muistoja riittää. 🙂
      Harmi ettet päässyt näkemään Fontana di Treviä syksyn matkallasi, siinä onkin hyvä syy palata Roomaan!

      Tiedoksi tulevia matkoja ajatellen se, että seuraavaksi pakettiin ovat menossa Espanjalaiset portaat.

  2. Miten suuri pettymys olikaan viime kesänä, kun Fontana de Trevi olikin remontissa! Helle oli hirveä ja silti pakotin perheen kävelemään suihkulähteelle, ihan turhan takia. Syötiin sitten jätskit lohdutukseksi 🙂

    1. Voi blääh, mikä harmi! Ja sitä lämpöä Italiassa viime kesänä tosiaan riitti.

      Toivottavasti herkullinen jäätelö pikkuisen liennytti tilannetta; sillä on meillä paikattu muutama elämää suurempi kriisi! 🙂
      Kiitos Ansku kommentistasi!

  3. Ihana romanttinen tarina! 🙂 Kävin Roomassa elokuussa 2013 ja kaupungissa oli tukahduttava helle, mutta silti piti tietenkin kiertää kävellen nähtävyyksiä. Fontana di Trevi oli yksi mieleenpainuvimmista.

    1. Kiitos Terhi! Fontana di Trevi iltavalaistuksessaan sai kyllä ensimmäisellä kerralla henkäisemään ihastuksesta. 🙂

      Roomassa helle tosiaan tuntuu, kun ei tule vilvoittavaa tuulta mereltä. Voin vain kuvitella, miten tukala lämpötila on elokuussa, kun jo kesäkuussa on todella paahtavaa.

  4. Oi että, Rooma on kyllä ihanan romanttinen kaupunki! Olen käynyt kymmenisen vuotta sitten ja kävisin mielelläni uudelleen. 🙂

    1. Kiitos Lotta! Roomassa on oma tunnelmansa ja sinne palaa aina mielellään fiilistelemään. 🙂

  5. Rooma ja romantiikka sopivat harvinaisen hyvin yhteen. 🙂 Minulla on Rooma vielä käymättä, mutta suunnitelmissa on kyllä joskus käydä sielläkin.

    1. Kiitos Jenni! Roomassa vain todellinen kyynikko voi olla pehmenemättä romanttisiin tunnelmiin 😀
      Kaupunki on kuin luotu fiilistelyyn ja kannattaa ilman muuta suunnata vielä jokus Roomaan!

  6. Kaunis tarina! Trevi on ollut kahdesti remontissa kolmella Rooman-matkallani, mutta palaan kyllä kaupunkiin aina uudelleen kolikonheitoista riippumatta. Tykkäsin Roomasta eniten tammikuussa, sillä helle ja tungos on aika huono yhdistelmä.

    1. Kiitos Mika!
      Totta, Rooma vetää puoleensa ilman Fontana di Treviin heitettyä kolikkoakin – nyt se on ainakin todistettu! 🙂
      Kesä helteineen ei tosiaan ole parasta aikaa kaupungissa kiertelyyn ja tammikuussa varmasti tarkenee mukavasti koto-Suomen lämpötiloihin verrattuna.
      Itse tykkään parhaiten alkukeväästä tai syksystä pahimpien ruuhkien laannuttua.

  7. Tämä onkin perusteellisempi katsaus tähän nähtävyyteen kuin se versio, jonka miehelleni tarjosin, kun jollain risteilyllä tulimme päiväksi Civitavecchiasta Roomaan, jossa hän ei ollut aikaisemmin käynyt (itse olin kaupungissa joskus aikaisemmin viikon viettänyt). Onnistuimme sitten päivässä juoksemaan läpi pääjutut Vatikaanista alkaen, otettiin ihan huumorilla tuo lenkkeily, hyvää vastapainoa risteilylaivan reippaalle aterioinnille, ja nyt miehenikin voi sanoa nähneensä kaiken oleellisen Roomasta!

    1. Kiitos Pirkko!
      Huh, mitä vauhtia oletteekaan saaneet pitää päivän aikana! Sen jälkeen oli takuulla päivän liikunnallinen osuus hoidettu ja sai hyvillä mielin palata risteilijän antimien ääreen. 🙂

  8. Oi mitä romantiikkaa! <3 ikimuistoinen matkakohde!

    1. Kiitos Titta!
      Ihana Rooma, ikimuistoinen päivä <3

  9. Olen kerran käynyt Roomassa, marraskuussa 2010. Vuodenaika ei ollut aivan paras, lähes koko viikko satoi vettä. Heitin myös kolikon Fontana di Treviin, katsotaan palaanko Roomaan vielä joskus.

    1. Voi mikä harmi, että viikko meni sateen merkeissä. Marraskuussa sateen todennäköisyys on tosiaan suuri.
      Toivottavasti kolikko Fontana di Treviin varmisti paluusi ja sää suosii paremmin seuraavalla kerralla – kenties keväisestä Roomasta nauttien?
      Kiitos Tanja kommentistasi!

  10. Miten ikimuistoinen kosinta! <3 Fontana di Trevi on kyllä kaunis, maalauksellinen. Toki kuten kaikilla parhailla nähtävyyksillä, sielläkin häiritsi se aivan valtava ihmismassa siinä ympärillä. Melkoinen sirkus näytti nytkin olevan, kun klikkasin tuon webcamin auki. Hauskoja nuo webcamit. Viime kesänä kyttäsin vähän jopa pakkomielteisesti alaskalaisten karhujen kalastuspuuhia eräällä joella 😀

    1. Kiitos Henna! Iltahetki Roomassa oli iki-muistoinen, ympäristö kuin elokuvakulissit. 🙂

      Fontana di Trevi muiden Rooman nähtävyyksien tapaan vetää tosiaan paljon ihmisiä puoleensa, nyt uudistuksen jälkeen on kuhinaa ympäristössä riittänyt entistä enemmän – jos se on vain mahdollista.

      Karhujen kalastuksen seuraaminen webcamilla – enpä ole tullut ajatelleeksikaan! On otsot sen verran taitavia kalastajia, että on helppo uskoa liveseuraamisen olevan koukuttavaa – saisit oikeastaan laittaa linkin webcamiin! 😀

  11. Ihanan romanttista <3. Rooma on kyllä ihana – ja romantinen. Olen käynyt siellä elokuussa ja toukokuun alussa. Elokuu oli kyllä uuvuttava, mutta toukokuu oli niin ihana. Suomessa vielä paleltiin, mutta Roomassa ruusut kukkivat ja me istuimme terasseilla siemailemassa punaviiniä ja syömässä niitä italialaisia ihania herkkuruokia. Voi ah! Nyt tulee ikävä Rooman kevättä.

    1. Kiitos Heidi! Iltavalaistu Rooma on kuin luotu tällaisiin hetkiin, jotka pysyvät muistoissa ikuisesti ja
      keväinen kaupunki on parhaimmillaan juuri sellaisena kuin kuvailit, todellista La Dolce Vitaa!

      Voin helposti uskoa Rooman olevan elokuussa tukahduttavan kuuma, kun ilmaa ei viilennä merituuli.
      Eräällä kesäkuisella matkallamme on mieleen jäänyt erityisesti aamu Vatikaanin aukiolla, jossa auringossa seistessä mustat kengänpohjat tuntuivat sulavan maahan kiinni – olo oli kuin hellalla olisi seisonut ja oli pakko siirtyä varjoon odottelemaan sisäänpääsyä. 🙂

  12. Oih, onnea! Trevi on kyllä kaunis, kuten monet muutkin Rooman suuret nähtävyydet iltavalaistuksessa, kun suurimmat väkijoukot ovat kadonneet katukuvasta.

    1. Kiitos Annika! Tästä ikimuistoisesta elämäntapahtumasta on jokunen vuosi aikaa ja Fontana di Treviin heitetty kolikko varmisti paluumme.
      Roomalla on oma tunnelmansa, joka on tosiaan parhaimmillaan pahimman ruuhkan laannuttua nähtävyyksien ympäriltä. On se vaan hieno kaupunki!

  13. Voihan Rooma! Kaupunki, jonne en ole koskaan valitettavasti päässyt. Aina kun Italiassa ollaan, niin ollaan Firenzessä, mikä sekin on toki oiva vaihtoehto, mutta jotenkin tuo Rooma kiehtoisi kovasti. Onhan se sentään Rooma, kuuluisa ja ikuinen… tästä on ollut jo vähän puhetta, ehkä jopa pian 🙂

    1. Kiitos Lena! Firenze on kyllä myös tosi kiva kaupunki, useamman kerran ollaan myös siellä fiilistelty. 🙂
      Junamatka Firenze-Rooma kestää muistaakseni n. puolitoista tuntia, josko seuraavalla Italian visiitillä ottaisitte aikaa myös aikaa Roomalle?
      Siellä se odottelelee… 🙂

  14. Onhan tämä jos mikä Rooman kuuluisimpia nähtävyyksiä. Ensimmäistä kertaa Roomassa käydessäni en oikeastaan nähnyt muuta kuin Espanjalaiset portaat ja Trevin suihkulähteen – niissäkin oli sulateltavaa yhdeksi kerraksi aivan riittävästi.

    Puolisollani ei käynyt aivan yhtä hyvä tuuri. Katseli reissun jälkeen minun valokuviani sieltä edellisiltä reissuilta, kun hänen siellä ollessaan Trevin suihkulähde oli remontissa. Samoin muuten oli Espanjalaisten portaiden takana oleva kirkko sekä Colosseum eli ei kovin kiva juttu Roomassa ensimmäistä kertaa käydessä.

    1. Ai että, mikä harmi, kun niin moni nähtävyys oli paketissa samaan aikaan!
      Meillä on ollut vähän samanlaista epäonnea Venetsiassa, jolloin kummallakin visiitillä oli jokin nähtävyys paketissa.

      Teillä onkin hyvä syy palata Roomaan, kun nyt työn alla olevat kunnostustyöt valmistuvat!
      Kiitos Rami kommentistasi!

  15. Ehdottomasti yksi lempipaikkojani Roomassa! 🙂

    1. Kiitos Meri! Fontana di Trevi on ihan must juttu Roomassa, varsinkin ilta-aikaan! 🙂

  16. Onnea!
    Muistan miten olin ensin pettynyt Fontana di Trevin nähtyäni, sillä kaiken hehkutuksen takia odotin jotain vielä hienompaa. Mutta hetken siinä fiilisteltyäni suihkulähde hiipi ihon alle ja sai minutkin valtaansa. Heitin kolikon olkani yli, joten paluuta odotellessa 🙂 Viime käyntini oli ennen tuota remonttia, joten nythän vastassa olisi entistä ehompi nähtävyys.

    1. Kiitos Mirje! Päiväsaikaan Fontana di Trevi ei saanut minullakaan aikaan valtaisaa wow-fiilistä, mutta ensinäkeminen iltavalaistuksessa olikin sitten toinen juttu!

      Nyt olisi tosiaan hyvä syy matkata jälleen Roomaan katsomaan entistä ehompaa Fontana di Treviä. Kolikkotaika toimii… 😀

  17. Ihana tarina! En ole tuolla päässyt vielä käymään, mutta niin kauniilta se näyttää, että pakko se on käydä joskus vielä bongaamassa, ja nimenomaan iltavalaistuksessa. <3

    1. Kiitos Sari, se ilta ei unohdu! 🙂
      Toivottavasti pääset vielä Roomaan ja kannattaa ajoittaa ensitapaaminen Fontana di Trevin kanssa iltaan – aivan huippupaikka fiilistelyyn! <3

  18. Aww! Se oli kaunis tarina <3

    Rooma on vienyt paikan meidänkin sydämestämme, sinne tekee mieli palata yhä uudelleen. Kaupunki on niin kovin kaunis ja tunnelmallinen, eikä aivan vähiten Fontana di Trevin ansiosta.

    1. Kiitos Gia!
      Totta, Rooma on ihanan tunnelmallinen ja aivan erityinen. Se on yksi niitä kaupunkeja jonne sydän halajaa uudelleen ?

  19. Ihana tarina…
    Tuo on kyllä niitä ainoita paikkoja, joita itse enää muistan Roomasta. 🙂

    1. Kiitos! Fontana di Trevi on unohtumaton. 🙂

  20. Voi tuota Roomaa 🙂 Todistin itse omalla reissullani 4 (!) kosintaa. Joista yksikään ei ollut omani… :-/

    1. Rooma, Rooma, minkä teit… Neljä samalla reissulla oli jo melkoinen saldo!
      Kenties seuraavalla reissulla törmäät italiaanoon, joka vie Rooman lailla mennessään… 😉
      Kiitos Erja kommentistasi

  21. Ihana tarina! Hauska kuulla, missä kaikkialla paljon matkustavat ovat päätyneet kihloihin. 🙂

    1. Kiitos Jenni! Italia ja Rooma oli meille niin luonteva paikka tälle tapahtumalle – sydän oli jäänyt saapasmaahan jo vuosia aiemmin. 🙂

  22. Rooman ’ulkoilmamuseossa’ riittää nähtävää ja moni paikka tuttu elokuvista.

    1. Totta, Rooma on varsinainen ulkoilmamuseo, jonka elokuvamaisemissa on nähtävää yllin kyllin! 🙂
      Kiitos Teppo kommentistasi!

  23. Kaunis kirjoitus ja kaunis tarina! Vielä en ole Roomass käynyt mutta kyllä uskon että jonain päivänä minäkin Fontana di treviä vielä ihastelen 🙂

    1. Kiitos Laura! Sanotaanhan, että kaikki tiet vievät Roomaan – kenties Sinunkin tiesi vie sinne lähivuosina Fontana di Trevin ja La Dolce Vitan äärelle?

  24. Jenna / Journey Diary

    Ihanan romanttinen tarina <3

    1. Kiitos Jenna! Italiassa ja Roomassa viileämmästäkin luonteesta voi kuoriutua varsinainen romantikko ja romantikolle paikka on täydellinen! <3

  25. Wau, mikä tarina <3 Mulla Rooma ja Fontana di Trevi odottaa vielä näkemistään. Ja on odotuttanut jo pitkään. Muualla Italiassa olen kyllä käynyt, mutta Rooma, se on vaan jäänyt välistä. Ilmeisesti hyvää kannattaa odottaa 😉

    1. Kiitos Sanna! Roomaan onkin hyvä tulla jo muualla maassa kiertäneenä, kun italialainen elämänmeno on tuttua; Roomassa sukellat oikein kunnolla La Dolce Vitan keskelle! 🙂
      Nyt Fontana di Trevin uudistuksen jälkeen olisikin hyvä ajankohtä lähteä katsastamaan se ja muu Rooman anti ihan livenä!

  26. Kaunis tarina. Rooma on mulla jäänyt täysin koluamatta, olen ollut vain juna-asemalla. Kyllä sinnekin kerkeää :).

    1. Kiitos Laura! Siellä ikuinen kaupunki odottelee sopivaa ajankohtaa – kenties sillekin löytyy vielä oma aikansa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *