Lecco ja Malgrate | Mainio tukikohta Comojärven matkalle

Comojärveä ympäröivät lännessä vehreät kukkulat ja idässä Dolomiittien jylhät vuorenrinteet. Seudun luonto on uskomattoman kaunista ja pienet kylät ovat somia kuin koru.  Minne tahansa katsotkin, näet kauneutta. Comojärvi kannattaa kokea, edes kerran elämässä.

Comojärvellä matkaat kuin kauneimmassa maisemamaalauksessa.

Comojärvi on Italian kolmanneksi suurin järvi Gardajärven ja Maggiorejärven jälkeen. Sen kauneus on houkutellut luokseen jo vuosisatoja ja näihin maisemiin rakennettiin upeita huviloita jo keskiajalla aatelisten ja kuninkaallisten asumuksiksi. Sittemmin tämän upean järven ovat löytäneet niin elokuvamaailman tähdet kuin me tavalliset matkaajatkin.

Kaupungeista tunneituimpia ovat Como ja Bellagio ja nämä tulevat varmastikin useimmille mieleen myös Comojärvelle majapaikkaa hakiessa. Näistä kahdesta vilkas Como tuntuu suurelta kaupungilta verrattuna muihin Comojärven kaupunkeihin ja Bellagio on vuorostaan kauniin idyllinen, mutta ruuhkaisimpina aikoina varsin täynnä matkaajia etenkin päiväsaikaan, ja siksi ei majapaikkana se ideaalein rauhaa kaipaavalle. Bellagio kuitenkin rauhoittuu iltaa kohti, jolloin on myös paras aika käydä kaupunkia kiertelemässä .

Visiitistämme Bellagiossa voit lukea tästä.

Majoitusta ajatellen mainio vaihtoehto tunnetummille kaupunkisisarilleen on Lecco, joka on hinnoiltaan edullisempi ja sen sijainti Comojärven kaakkoisosassa on näppärä niin järvellä kiertelyyn kuin yhteyksiltään mm. Milanoon sekä Malpensan ja Bergamon lentokentille.

Me päädyimme Leccoon kuuluvaan Malgraten kylään vähän niin kuin puolivahingossa löydettyämme sieltä aivan ihanan huoneiston, Bianco e Neron Villa Maggiesta, jota voin todella lämpimästi suositella. Villa Maggiesta voit lukea kokemuksiamme tästä.

Leccosta on matkaa Milanoon noin 65 kilometriä ja Malpensan lentokentälle 75 kilometriä, jonka ajaa parhaimmillaan hieman reilussa tunnissa. Leccosta on myös junayhteys mm. Milanoon, Comon kaupunkiin sekä Bergamoon, jossa sijaitsee lähin lentokenttä. Hyvien yhteyksien lisäksi Leccossa on kaikki tarvittavat palvelut lähellä.

Täällä asut keskellä aitoa italialaista elämää.

Leccon taustalla kohoavat jylhät Bergamon alpit ja vastarannalla sijaitsee Leccoon kuuluva, 4200 asukkaan Malgraten kylä, jonka vanhaan kaupunginosaan majoituimme. Malgraten kylästä on vain viiden minuutin ajomatka Leccon keskustaan.

Reilun 48 000 asukkaan Leccossa elämä keskittyy kauniille rannan myötäiselle Lungolago puistikolle, sekä aukion kahviloihin ja ravintoloihin.  Leccon tunnelma on leppoisa  eikä se ole tunnetumpien sisarten lailla matkailijoiden kansoittama, mutta markkinoiden aikaan kauniilla rantapuistikolla on kuitenkin eläväistä. Kaupunki on siitä mukava, että sitä ei tarvitse suorittaa nähtävyydestä toiseen juoksemalla, mutta silti nähtävääkin historiallisesta kaupungista löytyy mm. museoista.

Kaupungilla on pitkä historia, joka ulottuu aina aikaan ennen antiikin Roomaa. Arkeologisten kaivauksien löydökset kertovat, että nykyisen Leccon paikalla on ollut kelttiläinen yhdyskunta. Alueella asui myös pitkään Otto I Suuri valloitettuaan Lombardian vuosina 951-952 ja hänen jälkeen Lecco siirtyi kirkon hallintaan- Toisen maailmansodan aikana kaupunki toimi vastarintaliikkeen keskuksena.

Italialaisen kirjallisuuden ystäville Lecco on tuttu Alessandro Manzonin 1600-luvulle ajoittuvan Kihlautuneet klassikkoteoksen  tapahtumien paikkana ja Manzonin ystäville Villa Manzoni  & Museo Manzoniano (Via Don Guanella, 1, 23900 Lecco) ovat käymisen arvoiset, lisätietoja tästä.

Palazzo Belgiojosossa (Corso Giacomo Matteotti 32, 23900 Lecco) on mahdollisuus tutustua luonnonhistoriaan Musei Civici – Museo di Storia Naturalessa, jossa on myös planetaario, Planetario civico di Lecco.

Rantakadulta korttelin verran ylempänä sijaitsee kaunis Basilica di San Nicolo, joka on helppo löytää kaupunkikuvaa hallitsevaa kellotornia kohti suunnistamalla, (Via S. Nicolò, 1, 23900 Lecco)

Basilica di San Nicoloon sisäänpääsy on maksuton ja se on avoinna yleisölle ympäri vuorokauden, pukeutumisessa on muistettava olkapäät ja polvet peittävä vaatetus.  Kirkon kellotorni, Campanile di San Nicolò, on Italian toiseksi korkein 80 metrillään ja samalla myös yksi Euroopan korkeimmista. Kellotorniin järjestetään opastettuja kierroksia, lisätietoja ajankohdista ja tornista tästä.

Ensimmäiset kirjalliset merkinnät Basilica di San Nicolosta löytyvät jo vuodelta 1252 ja tiettävästi se on rakennettu aiemman linnoituksen paikalle. Kirkkoa jälleenrakennettiin vuodesta 1596 vuoteen 1774 saakka, jolta ajalta uusklassinen julkisivu on. Basilica di San Nicoloa laajennettiin 1800-luvulla, jolta ajalta on nähtävissä arkkitehti Giuseppe Bovaran käsiala vuosilta 1831-1862 ja viimeisimmät muutokset kirkkoon on tehty 1900-luvulla. Basilica di San Nicolon kauniissa yksityiskohdissa riittää katseltavaa pidemmäksikin aikaa.

Basilica di San Nicololta on mukava jatkaa matkaa tunnelmallisen vanhan kaupungin pienille mukulakivikaduille, jossa ruuhkat eivät vaivaa, ja palata sieltä jälleen takaisin kauniille Lungolago –puistikolle.

Nouda mennessäsi vanhan kaupungin herkkupuodista pientä suolaista ja makeaa purtavaa tai gelateriasta taivaallista italialaista jäätelöä.

Istahda hetkeksi aukiolle katselemaan paikallista elämää ja kuvankaunista järvimaisemaa auringon lämmittäessä. Tätä on La Dolce Vita!

Leccon järvimaisemissa silmä lepää!

Miksi et siis majoittuisi seuraavalla Comojärven matkallasi leppoisaan Leccoon tai Malgrateen paikallisen elämän keskelle, jonka maisemissa silmä lepää ja sijainti Comojärvellä kiertelyyn ja Milanoon sekä lentokentille on mitä parhain!

Viehättävä Varenna on kaunis kuin koru!

P.S. Leccosta suosittelen visiittiä sydämen kertaheitolla vieneeseen viehättävään Varennaan, josta voit lukea kokemuksiamme tästä.

Klikkaahan itsesi mukaan blogin matkaan myös Facebookissa, ja saat uudet blogikirjoitukset ja vinkit luettavaksesi heti tuoreeltaan!

Recommended Articles

18 Comments

  1. Voi miten ihanan näköinen paikka ja mitä nähtävyyksiä. Minä arvostan sitä aitoa tunnelmaa matkoillani. Ihanaa nähdä millaista elämää paikalliset elävät.
    Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

    1. Comojärvi on niin kaunista seutua, että välillä saa melkein nipistää itseään, onko kaikki nähty kauneus totta vai unta? ?

      Oli kyllä onni, että majoitumme osan matkaa Leccoon/Malgrateen, minne emme olleet alun perin edes menossa, mutta Bianco e Nero huoneiston löydettyämme suunnitelmat menivät saman tien uusiksi. Hyvä näin, sillä Lecco osoittautui oikein viihtyisäksi kaupungiksi upeine puistikkoineen ja oli vielä sijainniltaankin aivan priima! ? Aito paikallinen elämä on tosiaan se, mitä haluaa matkalla nähdä ja kokea.

      Mukavaa loppuviikkoa Sinullekin Outi! ?

  2. Upeita vuoristomaisemia! Italia on suosikkini Euroopan maista, mutta nähtävää tästä maasta on vielä vaikka kuinka jäljellä. Tähän mennessä olen käynyt Toscanan alueella ja Sardiniassa. Jotain tässä kiireettömässä italialaisessa kulttuurissa on <3

    1. Comojärven vuoristomaisemat ovat todella kauniit, ja totta tosiaan – Italiassa on sitä jotain! Jokainen alue on omanlaisensa ja vaikka ollaan reissattu maassa 23 vuoden aikana melkoisesti, siihen ei vaan kyllästy ja aina löytyy jotain uutta! 🙂

      Toscana ja Sardinia ovat aivan ihania molemmat, eikä niiden kokemisen jälkeen voi olla rakastumatta saapasmaahan! <3

      Ihanaa alkanutta viikkoa Sinulle!

  3. Vau mitä maisemia! Kyllä tällaisessa paikassa kelpaa leiriä pitää. 🙂

    1. Comojärven maisemat ovat kyllä niin upeat, että oma pikku järvenrantamökki ei olisi pahitteeksi! ?

      Aurinkoista alkanutta viikkoa Sinulle! ☀️

  4. Voi tämä on tänään toinen juttu Italiasta ja Comojärveltä. Me olimme Comolla viime kesänä viikon Lagliossa. Mukava pieni paikallinen kylä. Leccossa kävimme ja erityisesti nuo jylhät vuoret järven ympärillä viehättivät. Lämpöasteita oli sinä päivänä yli 30, joten emme jaksaneet kovin kauaa kaupungilla kävellä. Eli toiseen kertaan jäi tarkempi tutustuminen.

    1. Meillä Lecco toimi tukikohtana, jonne palattiin illalla päivän kierrokselta fiilistelemään. Aukiolla oli takuulla kuuma päiväsaikaan, joten en ihmettele, jos visiittinne jäi lyhyeksi, kun illallakin oli lämpöä vielä mukavasti. 🙂

      Nuo Leccon taustalla kohoavat Bergamon alpit ovat paljon tosiaan jylhemmät kuin itäpuolen vehreät rinteet, kauniita molemmat omalla tavallaan. ?

      Keväistä alkanutta viikkoa Sinulle! ?

  5. Ihanan näköinen kaupunki, kuten kaikki paikat Italiassa. Italia on kyllä yksi ihan mun lempimaita, sinne haluan aina takaisin. Olisi ihana päästä dolomiiteille, ja tuon comon voisi yhdistää siihen kätevästi!

    1. Italia on vaan niin kertakaikkisen upea maa, että sinne palaa mielellään yhä uudelleen ja uudelleen. Matkasimme sinne ensikertaa 23 vuotta sitten ja se oli kertaheitolla menoa se, tunsin tulleeni kotiin!

      Dolomiitit ovat todella upeat ja ilman muuta kannattaa käydä myös esi-Alppien kauniilla järvillä samalla reissulla!

      Keväistä viikon jatkoa Sinulle!

  6. Oi ihana Italia ja ihanaakin ihanampi Como! <3 En voi saada kummastakaan tarpeekseni. Siellä asuessamme teimme päiväretkiä järville, nyt vuosi sitten olimme ekaa kertaa Comolla majoittumassa, rinteellä parin kilometrin päässä Bellagiosta oli huippukauniit näköalat ja täydellinen rauha.

    Mutta hui kauhistus kuka tuolla yhdessä kuvassa oikein makaa? Tiedätkö mikä tarina tuohon liittyy?

    1. Hui tosiaan, näitä vitriinissä makoilijoita säikähtää kerrasta toiseen, vaikka niitä on tullut vuosien saatossa nähtyä aika lailla Katolisissa kirkoissa. Tästä en löytänyt mitään tietoa näin jälkikäteen enkä muista nähneeni siellä paikanpäälläkään infoa sen enempää, tosin siinä oli mukana perheen pienemmät, niin en sitten välttämättä huomannut kylttiä heidän kysymyksiin vastatessa.

      Mutta voi Te onnelliset, jotka saitte asua tuossa ihanassa maassa ja vielä käydä päiväretkillä upeilla järvillä! <3 En kyllä yhtään pistäisi pahakseni juuri tuollaista rauhan tyyssijaa upeilla maisemilla, jossa majoituitte viime kesänä – se se vasta on todellistä elämän luksusta!
      Tällä reissulla kävi jälleen mielessä, että koska sitä toteutettaisiin pitkäaikainen haave muutosta Italiaan, ainakin osaksi vuotta….

      Aurinkoista viikon jatkoa Sinulle Johanna!

  7. Kävin vuosi sitten Como-järvellä ja juurikin Como-Bellagio-Varenna reitillä. Kiva lukea muista kylistä! 🙂

    1. Lecco tuli meille reissuohjelmaan aivan jokerikorttina tuon huoneiston löytämisen myötä, ja oli kyllä ihan kiva kokea myös tämä Comojärven toiseksi suurin kaupunki, joka osoittautui viihtyisäksi tukikohdaksi järven eteläpuolen kiertelyyn.

      Mukavaa viikonloppua Sinulle Kaisa!

  8. Ai ihanuus mitä kuvia ja ihanuus koko Italia <3 Minä jäin myös ihmettelemään tuota "vitriinissä" makaavaa tyyppiä, itse en moiseen ole koskaan törmännyt.
    Nämä tälläiset postaukset ovat niin parhautta, pikamatka Comolle! 🙂

    1. Italia vie kyllä mennessään ja Comojärven maisemat ovat niin uskomattoman upeat, että siellä asuisikin mielellään! ? Uskon, että myös Sinä viihtyisit siellä, kun tykästyit myös Dolomiitteihin! ?

      Näitä ’vitriissä pötköttelijöitä’ olen nähnyt paljon italialaisissa kirkoissa, ja joissakin on ollut niitä useampiakin. Tästä Basilica di San Nicolossa olevasta en löytänyt lainkaan tietoa, eikä siellä paikan päällä tullut rekisteröityä mahdollista infokylttiä. Täytyy kyllä selvitellä tätä enemmän ihan ajan kanssa.

      Mukavaa viikonloppua Sinulle Virpi! ?

  9. Jos ei oltaisi vuokrattu autoa, olisi kohteeksemme valikoitunut Lecco juurikin hyvien kulkuyhteyksien vuoksi. Nyt majoituimme järven länsipuolella ja Lecco jäi kokonaan näkemättä. Kivaltahan tuo näyttää, ehkä seuraavalla kerralla pitää käydä tuollakin 🙂

    1. Lecco on tosiaan näppärä yhteyksiensä puolesta ja me majoitumme sinne kiertomatkan viimeisen osan, mikä osoittautui hyväksi valinnaksi myös lähtöpäivän ajomatkaa Malpensalle ajatellen.

      Aloitimme kiertomatkan Milanossa, josta jatkoimme vuokra-autolla Luganojärvelle Porlezzaan, josta käsin kävi näppärästi myös Sveitsissä ja Comojärven pohjois/länsiosassa. Lecco oli taas hyvä tukikohta Comojärven etelä/itäosan kiertelyyn.

      Kannattaa ilman muuta varata Leccoon ainakin muutama päivä seuraavalle reissulle. ?

      Aurinkoista sunnuntaita! ☀️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *