Scandic Grand Central Helsinki | testissä Superior Family

Olen heikkona historiallisiin arvorakennuksiin ja hotelleihin, joilla on tarina. Helsingin ytimessä Rautatientorin laidalla sijaitsevassa hotelli Scandic Grand Centralissa yhdistyvät nämä molemmat.

Kävimme viikonloppulomalla tässä historiaa henkivässä hotellissa, jonka upeasti toteutetut tilat kuljettavat aikamatkalle 1900-luvun alkupuolelle ja tarjoavat laadukkaan majoituskokemuksen.

Historiallisesta hallintorakennuksesta designhotelliksi

Hotelli Scandic Grand Central sijaitsee Helsingin rautatieaseman itäisessä siivessä entisessä VR:n hallinto- ja toimistorakennuksessa. Vuonna 1909 valmistunut ja 1936 lisärakennettu graniittinen arvorakennus on arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema. Tämä toimi Rautatiehallituksen hallintorakennuksena aina vuoteen 2018 saakka, jolloin VR siirsi pääkonttorinsa Pasilaan.

Hotellin peruskorjattu osa on suojeltu asetuksella samassa suojelulaissa kuin päärautatieasema. Erityisen suojelun kohteena on koko rakennuksen ulkopuoli vesikattoineen ja sisällä pääaulat, portaat, pääkäytävät ja käytävät, toisen kerroksen vanha pääjohtajan huone sekä pääjohtajaa palvelleet huoneet.” (lähde: Projektiuutiset)

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan kohteen suunnittelu ja peruskorjaus hotelliksi kesti lähes 4 vuotta. Jugend-tyylisen arvorakennuksen muutos- ja rakennustyöt toteutettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa rakennuksen historiaa ja alkuperää vaalien. Peruskorjauksen lisäksi sisäpihalle rakennettiin Eliel Saarisen arkkitehtuuria mukaileva uudisrakennus, jonka suunnitteli Futudesign. Peruskorjaushankkeen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Matti Linko Arkkitehdit Soini & Horto Oy:stä ja vastaavana rakennussuunnittelijana Minerva Ahokanto. Rakennustöistä vastasi NCC ja sisustussunnittelusta Jaakko Puro / Puroplan.

Alkuperäistä kunnioittavassa hotellin sisustuksessa on käytetty Eliel Saarisen suunnittelemia kalusteita ja valaisimia eri vuosikymmeniltä. Sisustusarkkitehti Jaakko Puro ei halunnut kuitenkaan tehdä sisustuksesta Eliel Saarisen hotellia, vaan hän halusi toteuttaa hotellin, joka on tehty tähän päivään ja tulevaisuuteen Saarisen hienoissa puitteissa. Tiloihin onkin tuotu mm. alkuperäisten valaisimien lisäksi uusia designvalaisimia eri puolilta Eurooppaa.

Alkuperäisiä yksityiskohtia löytyy muun muassa pääaulasta, 2. kerroksen kokousaulasta, käytäviltä ja portaikoista. Rautatientorin puolella sijaitseva hotellin pääsisäänkäynti on sama kuin Rautatiehallituksen / VR:n hallintorakennuksen alkuperäinen pää­sisäänkäynti. Rakennuksen ikkunat ovat osa suojeltua julkisivua ja nämä yli 4000 alkuperäistä ristikkoikkunaa on huolellisesti kunnostettu.

*kursivoitu lainaus, lähde Projektiuutiset

Alkuperäisen osan leveillä käytävillä on säilytetty tilanjakajina kauniit ristikko-ovet, jotka ovat olleet aikanaan toimistohuoneiden ovia. Hotellihuoneiden sisäänkäynnit sijaitsevat näiden takana. Pisimmillään alkuperäisen rakennuksen käytävät ovat yli 150 metriä pitkiä, joka antaa osviittaa rakennuksen koosta. Myös hotellihuoneiden määrällä mitattuna Scandic Grand Central Helsinki on yksi maamme suurimpia hotelleja.

Kokonaisuus on tyylikäs ja toteutettu laadukkailla materiaaleilla, jotka tämä historiallinen upea rakennus ansaitsee. Myös työn jälki on kautta linjan hyvää. Tätä peruskorjausta ei suotta kutsuta kulttuuriteoksi!

Scandic Grand Central Helsinki | Huoneet

Hotellissa on 491 huonetta, joista 373 on peruskorjatussa alkuperäisessä osassa ja 118 huonetta vuonna 2020 valmistuneessa uudisosassa.

Uudisosan hotellihuoneita luonnehditaan rouhean moderneiksi ja sävyiltään nämä ovat vaaleita. Uudisosassa on Standard ja Superior Plus luokan huoneita, joihin voi majoittua enimmillään kaksi henkilöä. Saatavilla on myös esteettömiä huoneita sekä väliovellisia huoneita (connecting room), jotka soveltuvat esimerkiksi nelihenkiselle matkaseurueelle.

Alkuperäisen osan hotellihuoneet ovat entisiä toimistohuoneita ja näiden koot vaihtelevat. Huoneet ovat väritykseltään runsaampia kuin uudisosan huoneet ja sopivat hienosti jugendajan tyyliin. Huonetilat ovat upean korkeat ja kiviseinäisen rakennuksen ikkunasyvennykset ihastuttavan leveät. Näkymät avautuvat joko Rautatientorin, Ateneumin, asemalaiturin, Kansallisteatterin, Kaisaniemen puiston tai sisäpihan suuntaan. Osassa Junior Suiteja on erkkeri ja joissakin huoneissa kauniit kaari-ikkunat.

Alkuperäisessä osassa on useampia huoneluokkia: Classic double (2 hlö), Classic Family (3 hlö), Superior (2 hlö), Superior Family (4 hlö), Superior Plus (2 hlö), Junior Suite (2 hlö) sekä Suite (2 hlö). Saatavilla on myös esteettömiä huoneita sekä väliovellisia huoneita (connecting room), jotka soveltuvat suuremmalle matkaseurueelle.

Osassa Superior huoneita on moottoroitu vuode. Superior Family, Superior Plus, Junior Suite ja Suite huoneissa on kaikissa leveämpi vuode tuomassa lisämukavuutta. Kaikissa huoneluokissa on laadukas sadesuihku, osassa huoneita on kylpyamme ja Suite huoneissa on oma sauna. Superior ja Suite luokan huoneissa on lisäksi kattavampi varustelu ja käytettävissä on mm. kylpytakit ja Nespresso-kahvikone.

Huoneluokkiin voi tutustua lähemmin Scandic Grand Centralin sivulla tästä.

Tilava Superior Family lemmikkihuone nro 2105 hotellin historiallisessa alkuperäisessä osassa

Scandic Grand Central Helsinki | Superior Family lemmikkihuone nro 2105

Minulle oli itsestään selvää, että haluan majoittua hotellin historialliseen alkuperäiseen osaan, jossa oli saatavilla matkaseurueellemme sopiva Superior Family huone. Arvostan sitä, että Scandic Grand Centralissa on mahdollista majoittua tähän huoneluokkaan myös lemmikin kanssa. Saimme käyttöömme lemmikkihuoneen numero 2105, josta on näkymät hotellin viihtyisälle sisäpihalle

Superior Family huoneesta nro 2105 avautuvat näkymät rauhalliselle sisäpihalle

Tilavan huoneen lämpimän värikylläinen sisustus sopii hienosti tähän jugend-rakennukseen. Superior Family huoneen leveä vuode on erittäin mukava ja vuodevaatteet laadukkaat. Pidin todella paljon suurista tyynyistä, joiden lisäksi käytettävissä on myös matalammat tyynyt. Perheen junioreille oli pedattu vuodesohva, joka sekin sai kehut mukavuudestaan. Leveyden puolesta vuodesohva riitti hyvin 13 ja 16 vuotiaalle sisaruskaksikolle.

Huoneen mukavuus ja käytännöllisyys on huomioitu hyvin pienissä yksityiskohdissa. Valaistusjärjestelmä on säädettävissä ja valittavana on päivä-, ilta- ja yötila, joka mukauttaa valaistuksen kirkkauden valitun tilan mukaiseksi. Valokatkaisimet/-säätimet on sijoitettu sisäänkäynnin oven viereen sekä parivuoteen molemmille puolille. Myös vaatekaappi on valaistu, joka lisää käyttömukavuutta. Pistorasioita on riittävästi useamman laitteen latausta ajatellen.

Huoneessa on Nespresso -keitin ja minibaari, joka on sijoitettu tyylikkäästi jäähdytettyyn vetolaatikkoon tavanomaisen minijääkaapin sijaan. Minibaarin valikoimassa on mm. kuohuviiniä, viiniä, lähdevettä, virvoitusjuomia, olutta, väkeviä alkoholijuomia sekä makeisia ja suolaisia snackseja. Kiva lisä minibaarin valikoimassa on kylpyvaahto, jos tätä ei satu olemaan itsellä matkassa mukana.

Tilava kylpyhuone on sekin toteutettu laadukkailla materiaaleilla. Kylpyhuoneessa on sadesuihku ja amme, johon oli ihana pulahtaa pitkän matkapäivän jälkeen. Amme olisi mielestäni voinut olla syvempi, mutta pituuden puolesta tämä on riittävä hieman yli 170 cm pituiselle. Kylpyhuoneen musta-valkoinen värimaailma sopii hyvin rakennuksen tyyliin ja tykästyin erityisesti lattialaatoituksen punoskuvioon.

Kylpyhuoneessa on käytettävissä hiustenkuivaaja, kasvopapereita sekä muistakin Scandic hotelleista tuttua FACE Stockholm kosmetiikkaa (suihkusaippua, shampoo, hoitoaine, vartalovoide), jonka tuoksusta ja laadusta pidän.

Pieni yorkshirenterrierimme oli huomioitu hienosti omalla tervetuliaiskirjeellä, Mustin ja Mirrin tarjouksella sekä ruoka-/vesikulholla, pyyhkeillä ja herkuilla, jotka maistuivat valikoivalle neidille mainiosti. Koiraystävä nautti olostaan huoneessa ja läheltä löytyvät hyvät ulkoilumahdollisuudet Kaisaniemen puistosta.

Herkuttelua aamiaisella ja Brasserie Grandissa

Hyvä aamiainen on tärkeä osa onnistunutta majoituskokemusta ja Scandic Grand Centralissa tämä toteutuu. Scandic Grand Centralin aamiaisen perusrunkona on muistakin Scandic hotelleista tutut laadukkaat elementit, joissa on huomioitu hyvän maun lisäksi myös terveellisyys. Näiden lisäksi aamiaisella on tarjolla tähän hotelliin räätälöityjä herkkuja, kuten muun muassa tuorepuuroa sekä uunituoretta leipää, joka on hotellin keittiössä leivottu. Aamiainen oli hyvä päättää taivaalliseen omena-murupaistokseen, joka on aivan 10+.

Aamiaistila ei ole tavanomainen yksi suuri sali vaan aamiaisen voi nauttia joko tunnelmallisissa sisätiloissa tai ihastuttavalla lasitetulla terassilla. Kesällä on myös sisäpihan ulkoterassi käytettävissä. Meille aamu-unisille hyvä uutinen on se, että aamiaista on viikonloppuisin tarjolla klo 11 saakka.

Tyylikkäässä Brasserie Grandissa tarjoillaan aamiaisen lisäksi illallista tiistaista lauantaihin. Ravintolassa panostetaan laadukkaisiin raaka-aineisiin ja makumaailmaa inspiroivat ranskalaisen keittiön klassiset maut päivitettynä nykyaikaan.

Illallisen voi tilata myös huoneeseen, joka oli enemmän kuin tervetullut vaihtoehto pitkän päivän päätteeksi. Herkuttelin sahramirisotolla, paistetuilla kampasimpukoilla ja paahdetuilla tomaateilla(29 €), muut vuorostaan Smash burgereilla (24 €), joka sai kiitosta kriittisiltä teineiltä. Scandic Friends jäsenenä saa 10 % alennuksen aterioista viikonloppuisin, mikä on mielestäni mukava etu. Huonepalvelun hinta on 15 € / toimitus. Ateriat voi tilata myös take awayna ja noutaa itse, jolloin toimitusmaksua ei luonnollisestikaan peritä.

Scandic Grand Central Helsinki

Scandic Grand Central on todellinen hotellien helmi ja tykästyin tähän historiaa huokuvaan hotelliin toden teolla. Kokonaisuus on hienosti toteutettu ja laatuun on panostettu, juuri niin kuin tällaisen arvokiinteistön kanssa tuleekin tehdä.

Perheenä ja lemmikin kanssa matkustettaessa Superior Family on erinomainen vaihtoehto, jota voin lämpimästi suositella. Kokonaisuutena pidin todella paljon Superior Family huoneesta ja tähän huoneeseen majoitun mielelläni seuraavallakin kerralla, kun olen matkassa junioreiden ja koiraystävän kanssa. Scandicin verkkosivulta varattaessa huone on saatavilla enimmillään kahdelle aikuiselle ja kahdelle max. 12 vuotiaalle lapselle, mutta huoneeseen voi tehdä varauksen myös tätä vanhemmille teineille, jolloin juniorit majoittuvat aikuisen hinnalla.

Tein varauksen ensin Scandicin verkkosivulla laittamalla junioreiden iäksi 12 vuotta, jonka jälkeen lähetin sähköpostilla tiedon junioreiden todellisesta iästä hotellin vastaanottoon. Sain näin kerättyä Scandic Friends pisteet myös nettivarauksesta. Toki olin varmistunut ennakkoon, että huoneeseen voi majoittua tällä matkaseurueella. Viikonloppuna elokuussa 2023 huoneen peruutus- ja muutoskelpoinen Scandic friends jäsenhinta oli 267 € + lemmikkilisä 20 € / vuorokausi

Tämä hotelli on erinomainen myös kahdenkeskiseen aikuisten lomaan ja silloin erityisesti Junior Suite tai Suite olisi aivan täydellinen pieneen arkipakoon.

Lämmin suositus tälle ainutlaatuiselle hotellille!

Scandic Grand Central Helsinki

  • Osoite Vilhonkatu 1 Helsinki (Rautatientorin laidalla)
  • Alkuperäinen rakennus Eliel Saarisen suunnittelema, valmistunut 1909 ja lisärakennettu 1939
  • Alkuperäinen osa toimi VR:n hallinto- ja toimistorakennuksena vuoteen 2018 saakka
  • Uudisrakennus sisäpihalla, valmistunut 2020, suunnittelu Futudesign ja rakentaminen NCC
  • Alkuperäisen osan korjausrakentaminen NCC
  • Sisustussuunnittelu Jaakko Puro, Purodesign
  • Hotelli avattu huhtikuuussa 2021
  • 491 hotellihuonetta, joista 373 alkuperäisessä osassa ja 118 uudisosassa
  • Lemmikkihuoneita 13 kpl, myös superior luokassa
  • Esteettömiä huoneita 37 kpl
  • Allergiahuoneita 5 kpl
  • Brasserie Grand ja Bar G, joissa yhteensä 400 asiakaspaikkaa
  • Sisäpihalla lasitettu terassi, jossa 70 asiakaspaikkaa
  • Juhlatila Grand Ballroom enimmillään 500 hengelle
  • 17 kokoustilaa
  • Huonepalvelu (15 €/kerta) ja take away mahdollisuus ravintolassa
  • 24 h shop vastaanoton yhteydessä
  • Sauna
  • Kunto- ja joogasalit, lainattavissa polkupyöriä ja kävelysauvoja

Kuvat : Elämää ja Matkoja blogi, artikkelin kansikuva Scandic Hotels

Recommended Articles

2 Comments

  1. Tämä hotelli kuulostaa kyllä erittäin hyvältä. On ollut jo pidemmän aikaa mielessä, mutta vieläkään ei ole tullut valitettavasti tuolla yövyttyä. Tämän luettua kiinnostus nousi taas kerran entisestään, joten eiköhän sitä meidänkin tuolla tule yövyttä lähiaikoina!

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Tämä hotelli oli ollut minullakin to do listalla avajaisista lähtien ja nyt viimein tuli tilaisuus käydä majoittumassa.
      Toivottavasti Teillekin tulee pian sopiva hetki käydä Grand Centralissa, se on aivan ihana historiaa huokuva hotelli ja niin tyylikkäästi toteutettu!

      Kiitos Mikko kommentista ja hyvää alkanutta viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *