Loma postikorttimaisemissa | Garmisch-Partenkirchen & satumaisen kaunis Eibsee-järvi

Lentotarjouksesta tämäkin matkaidea lähti. Se minne tie Münchenistä veisi, olikin sitten täysin avoinna klikatessani lennot varaukseen. Sama heittäytyminen jatkui myös reittiä suunnitellessa. Pyörittelin ajatusta minne mieli tekisi ja mitä kaikkea matkan varrelle poimisi. Aikani vaihtoehtoja palloteltuani valikoitui road tripin ensimmäiseksi tukikohdaksi Garmisch-Partenkirchen. Ei tosin millään järkiperusteella, vaan satuin löytämään kivan hotellin. Eikös se ole jo riittävän hyvä syy mennä jonnekin?

Enkä minä sitä hotellia varatessa tiennyt tästä kaupungista oikeastaan mitään muuta kuin Lüftmalerei-talot ja uudenvuodenpäivän mäkihyppykilpailut. Varasin silti hotellin kolmeksi yöksi, koska lähiympäristössäkin näytti olevan monenlaista kaunista ja kiinnostavaa nähtävää. Eikä sitä päätöstä tarvinnut katua, sillä Garmisch-Partenkirchen osoittautui varsin sympaattiseksi pieneksi baijerilaiseksi kaupungiksi ja hyväksi tukikohdaksi lähiympäristössä kiertelyyn.

Garmisch-Partenkirchen

Alun alkaen Garmisch ja Partenkirchen olivat kaksi erillistä kylää. Vuoden 1936 kynnyksellä eräs Adolf Hitler määräsi nämä kuitenkin yhdistettäväksi. Syynä yhdistämiseen olivat tänne myönnetyt talviolympialaiset ja virallisesti puhuttiin Hitlerin toiveesta.

Herran historian ja metodit tuntien, vapaaehtoisuus ei ollut kuitenkaan ihan omaehtoista, ja kylien pormestarien ei auttanut muu kuin myöntyä tähän Hitlerin ’toiveeseen’. Niinpä kylät yhdistettiin helmikuun 1936 talviolympialaisia varten ja näille perustettiin yhteishallinto. Pakkoliitosta syntynyt kaupunki sai Hitlerin määräämän kaksoisnimen Garmisch-Partenkirchen.

Nyt liki 90 vuotta myöhemmin Garmisch-Partenkirchen on noin 27 000 asukkaan kaupunki. Se on yksi Baijerin Alppien merkittävimpiä matkailu- ja urheilukeskuksia ja kaupungissa kirjataan vuosittain yli 1,2 miljoonaa vierasyöpymistä.

Garmisch-Partenkirchen on erinomainen lomakohde kaikkina vuodenaikoina niin maisemien kuin lukuisten ulkoilma-aktiviteettien puolesta. Kaupunki on tunnettu myös kylpyläkaupunkina, mikä saattaa tuntua hieman yllättävältä. Mekin majoituimme kylpylähotelliin, josta kerron enemmän seuraavassa postauksessa.

Garmisch-Partenkirchen sijaitsee vuorten ympäröimässä laaksossa 707 metriä merenpinnan yläpuolella. Kaupungin taustalla kohoavat kohoavat Zugspitze (2962 mpy) ja Alpspitze (2628 mpy) vuorten huiput. Loisach-joenhaara erottaa Garmisch ja Partenkirchenin kaupunginosat.

Garmisch on näistä kahdesta modernimpi ja vilkkaampi ja täältä löytyy se perinteinen hiihto- ja laskettelukeskusten iltaelämä. Rautatieasema sijaitsee Garmischin puolella ja täältä on rautatieyhteys Müncheniin sekä Innsbruckiin Mittenwaldin kautta. Garmischista pääsee junalla myös Zugspitzelle, joka on Saksan korkein vuori. Zugspitzen huipulta näkyy selkeällä säällä neljän valtion; Saksan, Itävällan, Sveitsin ja Italian; huikaisevan kauniin Alppimaisemat.

Lue Saksan korkeimman vuoren Zugspitzen huiputuksesta Maailma kotina blogista.

Partenkirchen on vuorostaan kaupungin rauhallisempi historiallinen osa. Tällä puolella kaupunkia sijaitsevat uskomattoman taidokkaasti toteutetut Lüftmalerei-talot Ludwigstraße nimisellä kadulla, joka kulkee vanhan roomalaistien linjausta pitkin.

Etäisyydet kaupungissa eivät ole kuitenkaan pitkät, joten majoituit kummalle puolelle tahansa, voit hyvin liikkua täällä jalkaisin tai polkupyörällä. Pyöräteitä on runsaasti, joten lähiympäristöönkin on helppo tutustua pyöräillen.

Lue lisää Lüftmalerei taloista Lüftmalerei.com sivulta

Garmisch-Partenkirchen on tunnettu myös uudenvuodenpäivän mäkihyppykilpailuistaan, jotka on hypätty jo vuodesta 1922 lähtien. Kisa on ollut osa Keski-Euroopan mäkiviikkoja vuodesta 1953 lähtien.

Olympia Skistadion sijaitsee Garmischin puolella (Karl-und Martin-Neuner-Platz,) ja tämä on avoinna yleisölle ympärivuotisesti. Olympia-Skistadionilla sijaitsevat Große Olympiaschanze, Kleine Olympiaschanze, HS47 ja K20hyppyrimäet sekä Gudiberglaskettelurinne.

Täältä pääset myös tekemään kierroksen kaupungin yllä Eckbauerbahn -gondolihissillä ja ihailemaan lintuperspektiivistä näitä kuvankauniita maisemia, Eckbauerbahnin hinnat ja aikataulut näet tästä linkistä.

Garmisch-Partenkirchenissä on kaksi pientä museota: 2000 vuotista historiaa ja paikalliskulttuuria esittelevä Werdenfels Museum sekä posliininukkekokoelmastaan tunnettu Aschenbrenner Museum.

Lisäksi Garmisch-Partenkirchenissä voi vierailla säveltäjä Richard Straussin kesäasunnossa, jossa hän asui vuodesta 1908 aina kuolemaansa saakka vuonna 1949. Garmischin keskustassa sijaitseva hyvin hoidettu Michael-Ende-Kurpark puisto on myös käymisen arvoinen. Kesäaikaan puistossa järjestetään viikoittain konsertteja ja erilaisia tapahtumia.

Garmisch-Partenkirchenin ja tämän lähiympäristön parasta antia ovat kuitenkin uskomattoman kauniit maisemat ja runsaat ulkoilma-aktiviteetit. Talvikaudella voi lasketella jylhillä rinteillä ja keväästä syksyyn vaeltaminen näissä maisemissa on elämys. Vaellusreittejä löytyy reilut 300 kilometriä vasta-alkajien kevyistä tasaisessa maastossa kulkevista poluista vaativiin vaelluksiin vuorenrinteillä. Partnachklamm rotkossa kulkeva vaellusreitti on näistä tunnetuin.

Lue lisää vaelluksista Unelmatrippi blogista.

Vaellusvinkkejä ja -karttoja voi kysyä kaupungin turisti-infosta (Richard-Strauss-Platz 2) ja hotellin vastaanotosta. Tour Planner sovelluksella voi tehdä reittisuunnitelmia jo ennen matkaa. Sovellus on saatavilla sekä iOS että Android-laitteille.

Geokätköilijöille on Garmisch-Partenkirchenissä tarjolla muutamia opiskelijoiden kouluprojektina suunnittelemia geokätköilyreittejä sekä luonnollisestikin myös peruskätköjä. Pokemon GO pelaajalle tekemistä löytyy myös, sillä kaupungin alueella on runsaasti stoppeja sekä Gymejä, jotka ovat aktiivisessa käytössä eikä monneja päässyt pitkäaikaispysäköimään. (Mistäkö puhun? No, pelaajat tietää 😀 )

Satumaisen kaunis Eibsee-järvi

Grainaussa, noin vartin ajomatkan päässä Garmisch-Partenkirchenistä, sijaitsee Eibsee, joka on yksi Bavarian Alppien kauneimmista järvistä. Eibsee on mielestäni tämän kuvankauniin alueen upein luontoelämys.

Kirkasvetistä Eibsee-järveä ympäröivät havumetsät ja taustalla kohoavat Zugspitzen huiput. Näky on uskomattoman kaunis, jopa satumainen, etenkin auringonvalon tuodessa veden sinisen ja vihreän sävyt esiin. Nämä kuvat ovat täysin käsittelemättömät, sellaisena kuin Eibsee kesäpäivänä oli.

Eibseen rannalla on hotelli, ravintola, wc-tilat, matkamuistomyymälä sekä polkuvene- ja sup-lautavuokraamo. Alue on rannalla sijaitsevan hotellin omistuksessa, mutta tänne on kaikilla vapaa ja maksuton pääsy.

Eibseen ympäri kiertää 7,4 kilometrin mittainen helppokulkuinen vaelluspolku, jossa voi myös pyöräillä. Reitin varrelta löytyy kauniiden maisemien lisäksi tekemistä myös geokätköilijöille ja Pokemon GO pelaajille. Osa kätköistä on rinteessä, joihin kavutessa tukevat kengät ovat tarpeen.

Eibseeltä on kabiinihissiyhteys Zugspitzelle ja tällä matkalla pääse ihailemaan näitä uskomattoman kauniita maisemia yläilmoista käsin. Matkan voi taittaa joko edestakaisin kabiinihissillä tai vaihtoehtoisesti kulkea toisen osuuden junalla, joka lähtee / saapuu Garmischiin / Garmischista. Juna kulkee suuren osan matkasta vuoren sisällä, joka voi olla korkeanpaikankammoiselle helpotus. Eibseen ja Garmischin välisen matkan voi kulkea paikallisbussilla.

Olin hieman yllättynyt siitä, että keskikesällä Eibseellä ei ollut liiemmin ruuhkaa, vaikka paikka on niin uskomattoman kaunis, ja hyvä niin. Eniten ihmisiä oli ravintolan ja pienen uimarannan tuntumassa, ei kuitenkaan ruuhkaksi asti sielläkään. Vaelluspolulla oli meidän lisäksi vain muutamia kulkijoita, joten täällä pääsee nauttimaan luonnon kauneudesta rauhassa.

Jos saavut Eibseelle omalla autolla laita navigaattoriin osoitteeksi Am Eibsee 1, 82491 Grainau, Saksa. Alueella on maksullinen pysäköinti, hinta alkaen 8€ per 0-4 h (heinäkuu 2023), maksu käteisellä tai kortilla. Etäisyys Garmisch-Parternkirchenistä 11 km ja Münchenistä noin 100 km.

Jos Sinulla on aikaa vain yhdelle käyntikohteelle Garmisch-Partenkirchenissä käydessäsi, tule tänne. Voin vain kuvitella miten kaunis Eibsee on muinakin vuoden aikoina. Myös Garmisch-Partenkirchen oli positiivinen yllätys, ja tätä voin suositella lämpimästi tukikohdaksi näiden kuvankauniiden maisemien kiertelyyn sekä aktiivilomailuun.

Ovatko Garmisch-Partenkirchen ja Eibsee Sinulle tuttuja entuudestaan tai haluaisitko kysyä näistä jotain lisää? Jätä kommentti tai lähetä postia mia @ elamaajamatkoja.fi

Kuulemisiin pian GaPan hotellimme tiimoilta, teistä muutama olikin tästä jo toiveen lähettänyt – kiitos!

Kaunista alkanutta viikkoa just Sulle!

kuvat: Elämää ja Matkoja blogi, Pixabay

Recommended Articles

8 Comments

  1. Tuo seutu on mielestäni todella ihanaa. Paljon nähtävää ja tekemistä ja ihania maisemia, joissa rentoutua. Mikäs sen parempaa! Ja patikointi on noissa maisemissa elämys. Partnachklamm ei ole turhaan suosittu, se on tosi upea paikka.

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Garmisch-Partenkirchen yllätti positiivisesti, se on niin kaunista seutua ja kaupunki itsessään todella hyvä tukikohta! Tykästyin alueeseen niin, että jäi palo lähteä vielä uudemman kerran kiertelemään seutua. Teidän blogista kävin fiilistelemässä maisemia ennakkoon ja oli kiva lukea vaelluskokemuksistanne!

  2. Tämä tosiaan on kaunista seutua. Jotain vuosia sitten vietettiin muutama kesäpäivä Garmisch-Partenkirchenissä ja tykästyin seutuun kovasti. Ehkä eniten itselleni jäi mieleen Partnachklamm, mutta yleisestikin tuonne olisi mukavaa palata.

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Samoin, tykästyin tähän seutuun todella” Se pääsi yllättämään monella tavalla positiivisesti, varsinkin kun ei ollut mitään ennakko-odotuksia. Hyvä, että tuli mentyä eikä tämä varmastikaan viimeiseksi kerraksi jäänyt.

  3. Thanks for finally writing about Garmisch-Partenkirchen & Eibsee; Loved it!

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Thank You very much for your kind comment. We really enjoyed our stay in Garmisch-Panternkirchen!

  4. Maarit Juoperi

    Olemme mieheni kanssa useaan kertaan nauttineet Garmisch-Partenkirchenin ja Mittenwaldin ulkoilutarjonnasta. Sinne suunnalle veisin kaikki ulkoilusta ja rentoutumisesta tykkäävät ystävät ja läheiset. Ensi kosketus G-P:iin sain v.1988 ystäväni kanssa. Rakennukset ja maalaukset ovat kiehtoneet ensi visiitistä saakka. Hintataso on pikkasen korkeampi kaupungissa kuin ympäröivillä pikkupaikkakunnilla 😍

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      En lainkaan ihmettele, miksi tienne on vienyt useaan kertaan Garmisch-Partenkircheniin – se on niin kaunista ja monipuolista seutua! Garmisch-Partenkirchen osoittautui kyllä oikein viihtyisäksi pieneksi kaupungiksi ja todella hyväksi tukikohdaksi lähiympäristössä kiertelyyn, tykkäsin!

      Ihana kuulla kokemuksianne Garmisch-Partenkirchenistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *