Swarovski Kristallwelten | Loistelias elämys Tirolissa

Swarovski-kristallien tarina alkoi vuonna 1895, kun böömiläissyntyinen Daniel Swarovski (s. 24.10.1862 – k. 23. 1.1956) perusti kristallitehtaan tirolilaiseen Wattensin kylään. Hänen visionaan oli luoda korkealaatuisia lasikristalleja, jotka loistaisivat kuin timantit, mutta olisivat hinnaltaan kaikkien saavutettavissa.

Swarovskin ensimmäiset innovaatiot keskittyivät kristallien leikkaamiseen ja kiillottamiseen, ja tämän tekniikan taituruus loi perustan Swarovski-brändille. Nykyään Swarovski-kristallit tunnetaan kautta maailman, ja näiden laadukkaiden kristallituotteiden kirkkaus ja heijastusominaisuudet ovat aivan omaa luokkaansa.

Swarovski-kristallit ovat synonyymi ylellisyydelle, taidokkuudelle ja elegantille kauneudelle. Näitä laadukkaita kristalleja käytetään mm. koruissa, asusteissa, tekstiileissä ja sisustustuotteissa.


Swarovski-kristallit valmistetaan edelleen Wattensin kylässä Itävallassa ja yritystä luotsaa jo viides Swarovskien sukupolvi. Tämän 129-vuotiaan perheyrityksen tuotanto ja myynti työllistävät nykyään yli 29.000 henkilöä. Swarovskikonserniin kuuluu lisäksi kaksi sisaryritystä: kiikareita, teleskooppeja ja tähtäimiä valmistava Swarovski Optik sekä hioma-, sahaus-, poraus- ja muokkaustyökaluja valmistava Tyrolit.

Swarovskilla on noin 3000 myymälää 170 maassa. Suurin myymälöistä sijaitsee Wattensissa elämyksellisen Swarovski Kristallwelten Crystal Worlds yhteydessä. Lisäksi Innsbruckissa ja Wienissä on Swarovski Kristallwelten erikoismyymälät, joissa on nähtävillä Kristallweltenistä tuttuja teoksia.

Swarovski Kristallwelten – Crystal Worlds

Swarovski Kristallwelten – Crystal Worlds avattiin vuonna 1995 yrityksen 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Tämän ainutlaatuisen elämyskohteen on suunnitellut multimediataiteilija André Heller, ja se koostuu puutarhasta, galleriasta, kauppa-alueesta sekä ravintolasta. Swarovski Kristallwelteniä laajennettiin viimeksi vuosina 2013 – 2015, ja nykyään kokonaisuus kattaa 7,5 hehtaaria. Swarovski Kristallweltenissä on vieraillut jo yli 15 miljoonaa kävijää.

Puutarhan keskipisteenä on The Giant, nurmikentästä kohoava vehreä jättiläisen pää, josta on tullut Swarovski Kristallweltenin tunnus. Jättiläisen kristalliset silmät hohtavat auringonvalossa ja kimaltelevien huulten välistä solisee suihkulähde edustan lampeen. Jättiläisen takana on käden muotoinen pensaslabyrintti, lasten leikkialue ja karuselli.

Puutarhan toisella laidalla sijaitsevan lammen yllä kimaltelevat kristallipilvet, joiden taustalla kohoavat Alpit. Tämä näkymä on maalauksellisen kaunis, ja kuin tilauksesta kristallipilvien lomassa lenteli vielä vihreänsävyissä hohtavia sudenkorentoja, jotka viimeistelivät 800.000 Swarovski-kristallia sisältävän Kristallwolke -teoksen. Kristallipilvien ja lammen alue kattaa noin 1400 m2 ja luomus on Andy Caon ja Xavier Perrotin käsialaa.

The Giantin sivustalla on sisäänkäynti maanalaiseen Chambers of Wonder näyttelytilaan, jossa on 18 elämyksellistä galleriaa. Jokainen galleria on omanlaisensa maailma, joissa multimedia, nykytaide ja Swarovski-kristallit kohtaavat. Tilojen värit, äänet ja tuoksut yhdistettynä uskomattoman kauniisiin kristalliteoksiin tarjoavat upean elämysmatkan, jonkalaista en ollut aiemmin kokenut. Esittelen tässä Top 5 suosikkini 18 gallerian kierrokselta heinäkuussa 2023.

Swarovskin taidonnäyte, 310.000 karaatin käsin leikattu kristalli, on nähtävillä Kristallweltenissä.

Blue Hall on nimensä mukaisesti sininen sali, jonka keskellä kimaltelee Swarovskin taidonnäyte, 310 000 karaatin käsin leikattu kristalli. Kristallissa on 100 fasettia ja sen halkaisija on 40 cm. Yksi karaatti vastaa 0,20 grammaa, joten painoa tällä kaunottarella on 62 kg. Sinisessä salissa on myös mm. Salvador Dalin Porte-Manteau-Montre sekä Andy Warholin Gems teokset.

Tord Boontjen teos Silent Light on talvinen galleria, jossa on -10 ’C pakkasta ja ilmassa leijailee keveitä pakkaslumihiutaleita. Gallerian keskipisteenä on pyörivällä jalustalla jäisenä hehkuva, pienen pienten kristallien kuorruttama kuusi. Tilan seinillä on kristallein koristeltuja talvisia ja metsäaiheisia teoksia. Tällainenhan aurinkoinen pakkaspäivä parhaimmillaan onkin, kun pakkaslumihiutaleet kimaltelevat kristallien lailla.

Crystal Dome imitoi sitä, miltä tuntuisi olla kristallin sisällä. Kupoli koostuu 595 peilipinnasta, jotka on aseteltu kristallin fasettipintoja mukaillen. Tilan vaihtuva värivalaistus sekä äänimaailma tekevät tästä kokemuksesta jopa hieman epätodellisen tuntuisen, mutta hyvällä tavalla. Tämä lumoava tila on todella erikoinen elämys!


The Art of Performance vie viihteen maailmaan. Galleriassa on näytteillä elokuvista ja konserttilavoilta tuttuja uskomattoman upeita asuja sekä asusteita, joita ovat käyttäneet mm. Marlen Dietrich, Nicole Kidman, Lady Gaga, Elton John ja Björk. Itselleni sykähdyttävin hetki oli nähdä Marilyn Monroen ikoninen rooliasu sekä asusteet elokuvasta Herrat pitävät vaaleaveriköistä (Gentlemen Prefer Blondes, 1953), jotka saivat hyräilemään elokuvasta tuttua Diamonds are a Girls best friend musikaalikappaletta. Jos olet vähänkään tykästynyt Hollywood-glamouriin ja viihdemaailman historiaan, on yksistään tämä galleria hyvä syy käydä Kristallweltenissä. Tämä oli mielestäni gallerioiden ykkönen!

Into Lattice Sun galleria on etelä-korealaisen Lee Bulin käsialaa. Hän sai inspiraation teokseen modernista arkkitehtuurista ja tämä peilipinnoista, valoista ja kristalleista koostuva galleria on todella vaikuttava kokonaisuus!


Manish Aroran Ready to Love vie Bollywood tunnelmiin ja tämän värikkään gallerian musiikki-ilottelu sai ottamaan muutaman tanssiaskeleen ja pyörähdyksen bollywoodilaiseen tapaan. Ready to Love galleria on kuin pieni piristävä matka värikylläisen intialaisen elokuvan tunnelmiin.

Nämä viisi makupalaa kierroksen varrelta ovat kaikki omanlaisiaan maailmoja, jotka osoittavat sen, että Chambers of Wonder on varsin monipuolinen kattaus nykytaidetta ja Swarovskin upeita kristalleja. Näiden gallerioiden lisäksi kierroksella on vielä paljon sykähdyttävän upeaa nähtävää, mene ja ihastu!

Osa gallerioiden näyttelyistä on pysyviä ja osa vaihtuvia, joten alati muuttuvassa Swarovski Kristallweltenissä löytyy aina uutta nähtävää useammallekin vierailulle. Kaiken ikäisille soveltuva reitti on esteetön, joten tämä elämys on jokaisen saavutettavissa. Siirtymät kerrosten ja tasojen välillä tapahtuvat ramppien ja hissien avustuksella.

Swarovski Kristallweltenissä vierailuun on hyvä varata aikaa vähintään kaksi tuntia, mutta täällä vierähtää kevyesti 4 – 5 tuntiakin. Ostimme liput Kristallweltenin verkkosivujen lippukaupasta, josta oli helppo valita itselle sopiva entry-aika. Tästä linkistä pääset Swarovski Kristallweltenin omille sivuille, jossa on myös ajantasaiset aukioloajat.

Noin 7700 asukkaan Wattens sijaitsee 18 kilometrin päässä Innsbruckista, josta liikennöi Kristallweltenin Shuttle bus viisi kertaa vuorokaudessa. Me olimme matkassa omalla autolla ja ajomatkaan Innsbruck – Kristallwelten meni parisenkymmentä minuuttia suuntaansa. Vietimme viikonlopun Innsbruckissa Baijerin ja Tirolin road tripillämme, josta voit lukea lisää tästä.

Swarovski Crystal Worlds on siis paljon enemmän kuin pelkkä tehtaanmyymälä tai kristalli- ja taidegalleria. Se tarjoaa kokonaisvaltaisen elämyksen, joka yhdistää taiteen, kulttuurin ja Swarovskin ainutlaatuisen kristalliosaamisen. Tätä ei kannata ohittaa Tirolin alueella käydessäsi!

Recommended Articles

4 Comments

  1. Oli minulle ihan tuntematon kohde, vaikka Innsbruckissakin on tullut käytyä. Sen verran paljon laskettelusta ja patikoinnista pidän, että alueelle kyllä tulee matkustettua jatkossakin. Täytyy silloin pitää tämä paikka mielessä, näyttää todella hienolta!

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Löysin paikan ihan sattumalta, kun katselin, mitä kaikkea Innsbruckin lähistöllä olisi nähtävää. Onneksi tuli mentyä, tykkäsin todella paljon!

  2. Kiitos upeasta postauksesta ja leppoisaa palmusunnuntaita Sinulle !!

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Lämmin kiitos Suvi! Kiva kuulla, että tykkäsit virtuaalimatkasta Swarovskin maailmaan.

      Hyvää palmusunnuntaita Sinulle myös ja kaunista alkavaa viikkoa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *