Rosenlund & Aspegrenin puutarha muodostavat Pietarsaaren ainutlaatuisen historiallisen puutarhaympäristön, jonne on mukava mennä viettämään kiireetöntä aikaa perheen kanssa.
Aspegrenin puutarhassa voi kävellä kaikessa rauhassa katselemassa hyvin hoidettuja istutuksia ja oppia uutta kasveista. Rosenlundissa voi viettää aikaa maaseudun maisemissa luhtiaittoineen, kivinavettoineen ja lampaineen. Pappilan pihapiirissä on mukava istahtaa ulos kahvikupposelle tai lounastaa uudessa ravintolassa ja lapset viihtyvät wanhan ajan pelejä pelaten ja voivat kokeilla puujaloilla kävelyä.
Pääsiäsisenä poltetaan kokko, juhannuksena pystytetään juhannussalko, elokuussa vietetään lyhtyjen valossa kulttuuriyötä ja joulukuussa on vuorossa tunnelmalliset joulumarkkinat. Lisäksi vietetään puutarhapäivää, sadonkorjuujuhlaa ja erilaisia tapahtumia koko kaupungin juhlan, Jaakon Päivien aikaan heinäkuun lopulla.
Ja tämä idylli sijaitsee vain puolen kilometrin päässä kaupungin torista.

Puutarhan perusti rovasti Gabriel Aspegren (1708-1789) Rosenlundin pappilan yhteyteen. Se on yksi Suomen vanhimpia pappilapuutarhoja ja Pohjoismaisessa mittakaavassakin ainutlaatuisen hienona säilynyt ympäristö.
Rosenlund tunnettiin puutarhaviljelyksistään jo 1700-luvulla ja Gabriel Aspegren kannattikin innokkaasti maan- ja puutarhaviljelyn aatteita. Hän toi ensimmäisenä seudulle perunan ja omenan, mikä näkyykin alueella lukuisina omenapuina.


Rosenlundin pappilan ravintolassa käytetään mahdollisimman paljon puutarhan omia luonnonmukaisesti viljeltyjä hyötykasveja ja panostetaan ekologisuuden lisäksi esteettisyyteen niin aterioissa kuin puutarhan viljelyksessäkin.
Pappilarakennuksen vieressä on idyllinen ruusutarha, sekä raamatullinen yrttitarha, pappilassa kun ollaan. Raamatullisessa yrttitarhassa viljellään mm. viikunaa sekä kotipuutarhoistakin tuttuja yrttejä kuten tilliä ja minttua. Nyt elokuussa ruusutarhan tuoksuvat kaunottaret ovat parhaimmillaan.



Pappilan vieressä on kivinavetta vuodelta 1777, jossa sijaitsee nykyään Pedersören kotiseutumuseo. Lisäksi pihapiirissä on mm. luhiaitta ja renkitupa, jonka voit vuokrata käyttösi esim. juhlia varten.




Kivimuurien ympäröimä puutarha oli aikanaan poikkeuksellisen suuri ja nykyään se on entisöitynä alkuperäisen suunnitelman mukaiseksi viljelykortteleineen ja sorakäytävineen. Puutarhassa kasvaa käytön mukaan ryhmiteltyjä kasveja esim. 1700-luvulla käytettyjä lääkekasveja, jolloin oli tärkeää ylläpitää omaa kotiapteekkia.
Puutarhayhdistys hoitaa viljelyksiä luonnonmukaisin menetelmin ja alueella kiinnitetään huomiota luonnonmukaisuuden lisäksi istutuksien väreihin ja muotoihin. Kasvit ovat perinteisiä vanhan ajan kasveja kuten kehäkukkaa, krasseja, ruiskaunokkia, malvaa, kosmoskukkaa, leimuja, liljoja, unikkoa, jne.
(EDIT 25.6.2017 Aspegrenin puutarhan hoito siirtyy Pietarsaaren Alerte Oy:lle)










Hyötykasveista kukoistavat mm. omenapuut, herukka- ja karviaispensaat, porkkanat, kurpitsat, yrtit, laukat jne.



Puutarhan keskellä oleva 12-kulmainen huvimaja on rakennettu alkuperäisten rovastinaikaisten piirustusten mukaan. Tässä huvimajassa järjestetään erilaisia tapahtumia teemailtoina ja elokuun lopulla kulttuuriyönä on luvassa kasvohierontaa arganöljyllä tai hunajalla. Spotlight-kulttuuriyönä alueella sytytetään lyhdyt illan hämärtyessä klo 21 ja kahvila sekä kotiseutumuseo ovat avoinna koko illan.
Rosenlundissa voi järjestää myös omia juhlia, mm. esikoisemme ristiäiset vietettiin tässä idyllisessä ympäristössä elokuisena sunnuntaina ja kastetilaisuus pidettiin huvimajassa.




Pienessä lammessa uivat ruutana, kivinavetan ja luhtiaitan välistä kulkeva polku vie niitylle, jossa on lampaita ja minipossuja. Lisäksi eläintenystävien ilona on kanoja, kukko ja kaneja.
Rosenlundin niityllä poltetaan Pohjalaiseen tapaan pääsiäiskokko ja juhannuksena pystytetään juhannussalko.






Ihan niin kuin maalla, vai mitä?

Alueelle on vapaa pääsy ympäri vuoden klo 6-22 ja mukaan saa tuoda omat picnic-eväät.
Tervetuloa Puistokaupunki Pietarsaareen tutustumaan Rosenlundiin & Aspegrenin puutarhaan!
Lisätietoa alueesta ja historiasta sivulta rosenlund.fi