Yö vesitornissa | Tornisviitti & Hotelli Alma | Seinäjoki

Hotellissa pitää olla sitä jotain. Sitä jotain, joka herättää kiinnostuksen ja sytyttää tunteen: tänne haluan mennä.

Se jokin voi olla hemmotteleva huone, uniikki kokonaisuus tai historian havina. Jos oikein natsaa, löytyy tämä kaikki samasta paketista, kuten Hotelli Almassa Seinäjoella.

Tämä hotelli ei ole vain hotelli. Sillä on oma persoona.

Hotelli Alma oli ollut ajatuksissani pitkään ja olimme suunnitelleet arkipakoa Almaan jo useamman kerran. Nyt talvilomalla asiat loksahtivat viimein kohdilleen ja lähdimme toteuttamaan pitkäaikaista haavetta, arkipakoa Hotelli Almaan & uniikkiin Tornisviittiin.

Hotelli Alma sijaitsee Seinäjoen keskustassa noin sadan metrin päässä rautatieasemalta. Tälle hotellille rautatie ei ole vain pelkkä sijainti, vaan rautatie ja rautatieläisyys ovat tämän uniikin hotellin persoonan ja historian ydin.

Ytimeen kietoutuu myös Suomen ja Seinäjoen historiallisia tapahtumia, jotka tekevät tästä hotellista vielä kiinnostavamman. Mielenkiintoinen on myös tarina vuonna 2006 toimintansa aloittaneen Hotelli Alman takana.

Ylipäällikkö, kenraali C.G.E. Mannerheimin johtaman vapaussodan päämaja toimi Seinäjoella tammi-maaliskuussa 1918 (29.1.-23.3.1918) noin seitsemän viikon ajan, eli pisimpään kuin millään muulla paikkakunnalla. Mannerheimin komentopaikka oli liikkuvassa päämajajunassa. Käytännössä silloinen Seinäjoki oli tarkkaan vartioitu varuskunta. Mannerheim ja päämajan upseerit ruokailivat muun muassa rakennuksessa, jossa nykyisin toimii Hotelli-Ravintola Alma. lähde: Seinäjoen sanomat 25.7.2018

Historiallinen Hotelli Alma | Seinäjoki

Vuonna 2004 kristiinankaupunkilainen yrittäjä Petri Pihlajaniemi ajoi syksyisen Seinäjoen keskustan läpi. Illan hämärässä hänen katseensa kiinnittyi radan varressa sijaitsevaan hylätyn näköiseen vanhaan puurakennukseen. Hän kaarsi pihaan katsomaan tätä lähemmin.

Talovanhuksen ulkokuori oli pahoin rapistunut, mutta siinä oli silti sitä jotain. Historiallisista rakennuksista ja vanhoista esineistä kiinnostunut yrittäjä näki rakennuksen mahdollisuudet ja ryhtyi selvittämään kuka tämän omistaa. Kyseessä oli Seinäjoen kaupungin omistama vuonna 1909 valmistunut Rautatieläisten talo, jolla oli liki vuosisadan verran tarinaa kerrottavanaan.

Valmistuessaan rakennus toimi rautatieläisten harrastustilana ja sitä kutsuttiin rautatieläisten lukutuvaksi. Ensimmäisen maailmansodan aikana rakennus toimi venäläisten upseerien klubirakennuksena. Vapaussodan aikana Mannerheimin johtaman vapaussodan päämaja sijaitsi Seinäjoella ja Mannerheim vietti rakennuksessa usein iltaa ruokaillen upseerien kanssa. Rautatieläisten talo sai osansa myös talvisodan pommituksissa, jonka uhrien muistolle pystytetty muistomerkki sijaitsee hotellin edessä.

Rakennus oli ollut käyttämättömänä jo pari vuosikymmentä ja ajanhammas sekä vuotava vesikatto olivat jättäneet jälkensä. Korjattavaa oli paikoin paljonkin, mutta yrittäjän palo vanhan rakennuskannan säilyttämiseen, kunnostukseen ja uudelleen henkiin herättämiseen sai kuitenkin viemään maaliin asti monivaiheisen lupaprosessin ja kunnostuksen.

Yksinkertaista tämä ei ollut, mutta lopulta sitkeys palkittiin ja vuonna 2006 tänne valmistui 13 jugend-tyylistä huonetta sekä hotellin ravintola ja vastaanotto. Viime hetkellä pelastettu talovanhus sai uuden elämän vanhaa vaalien ja erityisesti ravintolaosassa on pyritty säilyttämään rakennuksen vanha arkkitehtuuri mahdollisimman tarkasti.

Vuonna 2015 jugend-huoneet saivat seurakseen hotellin erikoisimmat huoneet. Nämä rakennettiin Rautatieläisten talon vieressä sijaitsevaan 1920-luvulla valmistuneeseen vesitorniin, josta täytettiin aikanaan VR:n höyryvetureita. 18 metrinen vesitorni oli ollut käyttämättömänä 1960 -luvulta lähtien, kunnes viitisenkymmentä vuotta myöhemmin se sai uuden elämän majoituskäytössä. Nykyään vesitornissa on seitsemän industrial-tyylistä huonetta, joista kuusi on kahden hengen huoneita. Ylimmässä kerroksessa sijaitsee tilava tornisviitti, johon me majoituimme.

Hotelli Alman historiallinen kokonaisuus täydentyi vuonna 2020, kun Rautatieläisten talon ja vesitornin väliin valmistui Uusi Torni, jossa on 50 modernia huonetta historiallisella twistillä. Uuden Tornin ylimmässä kerroksessa on kaksi upeaa sviittiä, Kristiinankaupunki & Seinäjoki, joista avautuvat hienot näkymät kaupungin ylle. Lisäksi Uudessa Tornissa on viihtyisiä yhden ja kahden hengen huoneita sekä neljä saunallista kahden hengen huonetta.

Vuonna 2022 kokonaisuus täydentyi vielä Pollarin talo nimisellä hirsirakennuksella, joka siirrettiin hotelli Alman pihapiiriin vuonna 2019. Tätä ennen Pollarin talo sijaitsi Seinäjoen nykyisen torin laidalla yli sadan vuoden ajan. Torin laidalle rakennus oli siirretty Ylistarosta vuonna 1911 Iisakki ja Mandi Pollarin toimesta, jotka pitivät talossa matkustajakotia. Vuoden 1918 sisällissodan jälkeen talon alakertaan avattiin kahvila Ainola, jolloin matkustajakodin toiminta siirtyi yläkertaan. Nyt Pollarin talo on saanut uuden elämän osana Hotelli Almaa ja yläkerrassa on kaksi eri tyylistä sviittiä ja alakerrassa kokoustilat.

Nykyään tässä Heidi ja Juha Ylikosken luotsaamassa hotellissa on kaikkiaan 81 huonetta, joista vaihtoehtoja löytyy neljässä eri huoneluokassa: business standard (46), superior (22), junior suite (6) ja suite (7).

Uniikki Tornisviitti | Hotelli Alma | Seinäjoki

Hotelli on minulle muutakin kuin majapaikka ja odotan huoneelta paitsi mukavuutta myös elämyksellisyyttä. Siksi halusin kokea juuri tämän historiallisen hotellin ja sen, minkälaista on yöpyä 1920-luvulla valmistuneessa vesitornissa, josta on aikanaan täytetty VR:n höyryvetureita. 

Yövyimme vanhan vesitornin ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa Tornisviitissä, joka on mukavan tilava nelihenkisellekin seurueelle. Tykästyin sviitin rouheaan industrial-tyyliseen sisustukseen, joka sopii tähän rakennukseen enemmän kuin hyvin. Huoneen ilmeen viimeistelee taiteilija Katja Pajun varta vasten Alman Torniin suunnittelemat ja maalamat teokset.

Sviitissä on erilliset olohuone ja makuuhuone, sauna, poreammeellinen kylpyhuone sekä erillinen wc. Olohuoneessa on ruokailuryhmä kuudelle henkilölle ja runsaasti sohvatilaa. Toinen sohvista on vuodesohva, jossa nukkuu makoisasti kaksi junioria.

Tilavassa makuuhuoneessa on ihastuttava 180 cm levyinen katosvuode, jonka patja on laadukas ja mukavuudeltaan hyvä. Unijunaa odotellessa oli kiva kuunnella asemalle saapuvien ja lähtevien junien ääntä ja kuulutuksia. En ole aikoihin nukkunut niin hyvin kuin täällä!

Osansa makoisiin uniin oli varmasti myös sillä, että olimme viettäneet ulkoilupäivän Simpsiön laskettelurinteessä Lapualla, jonka jälkeen oli ihana rentoutua saunassa sekä poreammeen lämmössä.

Pienenä miinuksena tosin sanottakoon se, että poreammeen viemäröinnin suunnittelu ei ollut mennyt ihan nappiin, ja ammeen tyhjennys lattian kautta teetti vähän ylimääräistä kuivattavaa. Muutoin tilava kylpyhuone on aivan priima rentoutumiseen.

Kylpyhuoneessa on käytettävissä ihanan tuoksuisia Rituals -kylpytuotteita sekä kylpytakit ja -tossut.

Muuhun huonevarustukseen kuuluu kaksi televisiota, yksi olohuoneessa ja toinen makuuhuoneessa. Lisämukavuutta rentoon arkipakoon tuovat Pauligin Cupsolo -kahvit sekä minibaarin ja viinikaapin antimet.

Plussat siitä, että viinikaapissa on tarjolla sekä valko-, puna- että kuohuviiniä, joten kylpykuohuvien (tai -viinin) unohtuessa matkasta on apu lähellä. Minibaarissa on sekä alkoholillisia että alkoholittomia juomia, joiden lisäksi myös hotellin vastaanoton minishopista löytyy täydennystä.

Viidennen kerroksen tilava sviittihuoneisto, jonka varustukseen kuuluu mm:
  • erilliset olo- ja makuuhuoneet, sauna, kylpyhuone ja wc
  • 180cm king size -katosvuode
  • sauna, poreamme ja kaksi Oras sadesuihkua
  • kylpytakit ja -tossut
  • silitysrauta ja -lauta
  • kaksi hotellitelevisiota (43″ ja 55″) Chromecast -liitännällä
  • Tivoli Audio -radio
  • vedenkeitin ja Paulig Cupsolo -kahvinkeitin sekä huonehintaan kuuluva tee- ja kahvilajitelma
  • minibaari ja viinikaappi (maksulliset sisällöt)
  • ilmalämpöpumppu
  • lemmikit ei sallittu
  • Yöhinta kahdelle alkaen 398 € (hinta päivitetty elokuu 2023) sisältäen aamiaisen
  • maksuton pysäköinti hotellin pihassa
  • Sviitti vuokrattavissa myös saunatilana alk. 450 € / ilta sis. pyyhkeet, kylpytakit ja -tossut (hinta päivitetty elokuu 2023)

Huonehintaan kuuluva aamiainen tarjoillaan rautatieläisten talon historiallisessa ravintolasalissa. Tarjolla on perinteinen hotelliaamiaiskattaus mm. leipää, leikkeleitä, juustoja, munakokkelia, pekonia, puuroa ja makeita herkkuja kahvin kera. Perheen lihansyöjät kehuivat artesaanimakkaroita sekä lihapullia ja itse tykkäsin hyvälaatuisista hedelmistä kootusta hedelmäsalaatista.

Erityiskiitokset annamme talon keittiön omalle smoothielle (mansikka-ruusunmarja-luumu-jogurtti), paikallisille Lapuan Leivän sämpylöille sekä superherkullisille suklaaleivonnaisille!

Kokonaisuutena Tornisviitti & Hotelli Alma lunasti odotukset ja oli hienoa päästä viimein kokemaan tämä elämys talvilomalla 2022.

Kiitokset hotellin vastaanoton sekä ravintolan henkilökunnalle iloisen ystävällisestä ja ammattitaitoisesta asiakaspalvelusta. Tulemme takuulla uudelleen, seuraavaksi ehkäpä Uuden Tornin tai Pollarin talon sviittiin!

Artikkelin julkaisupäivä 28.3.2022, päivitetty 30.8.2023.

Hotel Alma, Ruukintie 4, 60100 Seinäjoki, varaukset sähköpostitse alma@hotelalma.fi tai puhelimitse (06) 421 5200

Kuvat: Elämää ja Matkoja -blogi

Lähteet:

Recommended Articles

4 Comments

  1. Olemme parin viime vuoden aikana vierailleet usealla Suomen majakalla, mutta emme sellaisessa ole vielä yöpyneet. Olen kuitenkin alkanut miettimään, että se voisi olla aika mukava kokemus. Vesitornissa yöpymisestä en ollut ennen kuullut, mutta aika ainutlaatuiselta kokemukselta sekin kuulostaa!

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Ai kamala, minulla oli aivan jäänyt vastaamatta tähän kommenttiin – anteeksi Mikko!
      Yöpyminen majakassa olisi kyllä upea elämys! Niitä taitaa olla Suomessa jokunen, joissa on yöpymismahdollisuus?
      Hotelli Alman tornisviittiä voin kyllä lämpimästi suositella, tässä hotellissa on muutenkin mukavasti historian havinaa.

  2. Olen ihan samaa mieltä, että hotellin tulee säväyttää, silloin se on tosi hyvä kokemus. Tuollainen yö tornisviitissä kyllä kiinnostaisi minuakin. Täytynee suunnitella jokin matka Seinäjoelle ja testata tämä, hyvä tietää, että tornisviitin voi varata myös saunatilaksi.

    1. Elämää ja Matkoja | matkablogi - travel blog

      Hotelli Almaa voin tämän kokemuksen perusteella suositella lämpimästi. Hotelli on kokonaisuutena hyvä, ja tykkään erityisesti sen historiasta ja ainutlaatuisesta tornisviitistä. Toivottavasti pääsette testaamaan tämän hotellin sopivan tilaisuuden tullen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *