Kahdeksan vinkkiä Milanoon lasten kanssa

Milanoon matkaa suoralla lennolla kolmessa tunnissa, eikä se ole lainkaan hassumpi paikka pidennettyyn viikonloppumatkaan. Muodin & muotoilun mekkana se on omiaan shoppailuun sekä uusimpien trendien haisteluun, ja Italiassa kun ollaan, on luvassa myös herkuttelua.

Kaupunkikuva on sekoitus uutta ja vanhaa, ja keskustan alue on mukavan kompakti, jolloin päivän aikana ehtii tutustua useampaankin nähtävyyteen. Jos kävely joka paikkaan ei houkuttele, julkinen liikenne on kattava ja sillä liikkuu joutuisaan paikasta toiseen.

Milanolla on tarjottavanaan mukavasti tekemistä myös lasten kanssa matkustaville, ja ajattelinkin tänään tarjota muutamia vinkkejä, jotka eivät paljon reissukukkaroa kevennä!

Milano Italia Photo © Elämää ja Matkoja matkablogi - travel blog

1. KAUPUNKIKIERROS ANTIIKKISELLA RATIKALLA

Metron ja nykyaikaisten raitiovaunujen lisäksi Milanossa liikennoi ihastuttavat vanhan ajan ratikat 1920-1930 luvuilta, ja erityisesti perheen pienimmille vanhojen puupenkkisten vaunujen tunnelma on elämys.

Milanon raitiovaunuliikenne on ollut toiminnassa jo vuodesta 1881 ja reitit kattavat kaiken kaikkiaan 170 km. Vuonna 1926 kaupungin raitiovaunuliikennettä ryhdyttiin uudistamaan ja seuraavien vuosien aikana hankittiin 502 Peter Witt Class 1500 ratiovaunua, joilla voit tänäkin päivänä kokea kaupunkia entisajan tyyliin. Saman mallisia Class 1500 raitovaunuja on käytössä mm. San Fransiscossa.

Milano street view 2 Elämää ja Matkoja matkablogi travel blog

Raitiovaunuun voit ostaa lippuja mm. tupakkakaupoista (tabaccheria/tabacchi), osasta lehtikioskeja ja ATM-sovelluksesta, lisätietoja lipun ostosta tästä linkistä. Voit tiedustella raitiovaunulippuja myös hotellisi vastaanotosta, sillä osalla hotelleja on lippuja myynnissä asiakkailleen.

Saatavilla on niin 90 minuutin lippuja kuin 24 tunnin lippuja, joiden voimassaoloaikana voit ajaa raitiovaunulla mielin määrin hop on hop off tyyliin. Matkalippujen hinnat alkaen 1,50 € ja päivälippu 4,50 €.

Jos aiot kierrellä monissa nähtävyyksissä, kannattaa ostaa Milano Card, joka kattaa usean nähtävyyden sisäänpääsyn lisäksi julkisen liikenteen käytön, lisätietoja kortista tästä.

Muistathan leimata matkalipun astuessasi ensi kertaa kyytiin!

cathedral-117376_1920

2. KATSELE kaupunkia KORKEUKSISTA

Milanon tuomiokirkon eli Duomon kattotasanteelta pääset katselemaan maisemaa lintuperspektiivistä ja kaupunkinäkymän lisäksi tornien patsaissa ja koristeluissa riittää ihmeteltävää pidemmäksikin aikaa.

Duomon korkeuksiin voit nousta joko rappuja pitkin tai hissillä, joko omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Pääsylippuja voit ostaa mm. Duomon useista myyntipisteistä, keskusrautatieasemalta tai ennakkoon verkosta, jolloin pääset ohittamaan ajoittain varsin pitkätkin lippujonot. Lisätietoja hinnoista, opastetuista kierroksista sekä aukioloajoista Duomon verkkosivuilta tästä.

Lippuhinnat lokakuussa kattotasanteelle portaita pitkin 8 € aikuinen, 4 € lapsi (6-12 v.) ja alle 6-vuotiaat maksutta, vastaavasti hissillä 13 € aikuinen ja 7 € lapsi (6-12 v.) ja alle 6-vuotiaat sekä liikuntarajoitteiset avustajineen maksutta (huomioi tuolloin rajoitettu pääsy lauantaisin ja sunnuntaisin).

Piazza del Duomo, 20122 Milano, duomomilano.it

Galleria Vittorio Emanuele II Milano vaakuna Photo © Elämää ja Matkoja matkablogi travel blog

3. BONGAA VAAKUNOITA

Milanon vaakuna on helposti tunnistettava, valkoisella pohjalla oleva punainen risti, ja näitä näet siellä täällä kaupungilla mm. vanhojen rakennusten seinissä. Viscontin ja Sforzan vaakuna on sen sijaan muutamaa astetta hurjempi ihmistä nielevine lohikäärmeineen ja kuninkaallisen säväyksen tekee vuorostaan vaakuna, jossa on kuningaskotka kultaisine kruunuineen.

Lasten kanssa kaupungilla kiertely menee mukavasti vaakunabingoa pelaten, jolloin kuponkiin bongataan matkan varrella mahdollisimman monta vaakunaa – ei kun mielikuvitus käyttöön ja omaa vaakunabingo-kuponkia tekemään!

Ohessa linkki Milanon hallitsijoihin vaakunoineen.

Bongaahan kuvasta ensimmäinen piste vaakunabingoon! Photo © Elämää ja Matkoja
Bongaahan kuvasta ensimmäinen piste vaakunabingoon! Photo © Elämää ja Matkoja

Duomon vieressä sijaitseva Galleria Vittorio Emanuele II on loistava paikka aloittaa vaakunoiden bongailu ikkunaostosten lomassa, sillä lattiamosaiikeista löytyvät Milanon vaakunan lisäksi myös Italian Kuningaskunnan (1861-1946) pääkaupunkien Firenzen, Rooman ja Torinon vaakunat.

Torinon vaakunalla voit varmistaa onnen tuleville vuosille ja varmistaa pahan poissa pysymisen! Photo © Elämää ja Matkoja
Torinon vaakunalla voit varmistaa onnen tuleville vuosille! Photo © Elämää ja Matkoja

Torinon härkävaakuna ei ole mikä tahansa vaakuna, sillä asettamalla kengän kannan vaakunan koloon ja pyörähtämällä kolmesti ympäri, varmistat onnen tuleville vuosille!

Galleria Vittorio Emanuele II kiikarit Photo © Elämää ja Matkoja matkablogi travel blog

Lisää vaakunoita ja kauniita koristeita voit kiikaroita tämän 1877 avatun (rakennettu 1865-1877) Galleria Vittorio Emanuele II seiniltä maksuttomalla kiikarilla ja kun bingolappu on täytetty, on aika siirtyä palkkioksi seuraavan maistuvan huvituksen pariin!

Piazza del Duomo, 20123 Milano

ice-cream-1123717_1920

4. HERKUTTELE MAAILMAN PARHAALLA JÄÄTELÖLLÄ

Italiassa saat herkutella maailman parhaalla jäätelöllä ja tätä mieltä ovat myös perheen juniorit! Ja kysytpä minkä tahansa matkan jälkeen, mikä oli matkalla kivaa, saat saman vastauksen lapselta kuin lapselta: Se, kun sai syödä joka päivä jäätelöä!

Ja tosiaan, italialainen jäätelö on sen luokan herkkua, että jo se yksistään riittää syyksi matkaan. Milanossa jäätelöbaareja, gelateria, löytyy lukuisia ja annoshinnat lähtevät parista eurosta ylöspäin. Kalleimmat annokset ovat luonnollisestikin Duomon aukiolla, mutta sieltä ei tarvitse poiketa kuin muutaman korttelin sivummalle, ja saat herkkuannoksesi huomattavasti edullisemmin ja voit palata takaisin aukiolle nauttimaan tästä herkusta kaupungin elämää seuraten.

Aito italialainen jäätelö, gelato, tehdään pitkälti käsityönä perinteitä kunnioittaen. Toisin kuin monet uskovat, on se tavallista kermajäätelöä vähärasvaisempaa, sillä se valmistetaan maitoon rasvaprosentin ollessa noin 7.

Annoskokoja on yleensä kolmea, ja jäätelön voi ottaa joko pahviseen kupposeen tai vohvelituuttiin. Yhteen annokseen voi valita halutessaan kahta makua, jotka ovat ihanan intensiivisiä ja valinnanvaraa riittää.

Tämän huvin hinta alkaen pari euroa annokselta.

Milano Leonardo da Vinci Photo © Elämää ja Matkoja matkablogi travel blog

5. KULJE LEONARDO DA VINCIN JALANJÄLJISSÄ

Monitaituri Leonardo da Vinci (15.4.1452 – 2.5.1519)  aloitti työuransa Milanossa 1482, jonne hän saapui kirjoitettuaan kirjeen Milanon herttua Ludovico Sforzalle. Kirjeessä hän kertoi laitteiden ja rakennelmien suunnittelu- ja rakennustaidoistaan sekä taiteellisista lahjoistaan, niin marmorin veiston, maalauksen kuin savi- ja pronssipatsaiden saralla.

Hänen kykynsä vakuuttivat Milanon herttuan ja Leonardo otettiin hovin palvelukseen toimimaan pääsuunnittelijana herttuan lukuisissa sotahankkeissa sekä arkkitehtinä mm. kanavointi- ja kaupunkisuunnittelu projekteissa. Leonardon työskentely Milanon hovin palveluksessa takasi hänelle säännölliset tulot, joiden ansiosta hän pystyi toteuttamaan innovaatioitaan ja syventymään eri kiinnostuksen kohteisiinsa yhä tehokkaammin. Erityisesti Leonardon kiinnostus tieteitä kohtaan kasvoi ja taiteellisen tuotannon ohella hän tutki intohimoisesti mm. linnun lentoa sekä erilaisia fysiikan, matematiikan, anatomian ja optiikan kysymyksiä. (lähde Jyväskylän Yliopisto, Taiteen- ja kulttuurin laitos)

Milanon vuosinaan Leonardo da Vinci maalasi maailmankuulun Pyhä Ehtoollinen (Il cenacolo /  L’Ultima Cena) teoksen suojelijalleen, Ludovico Sforzalle ja se sijaitsee Santa Maria delle Grazien ruokasalin seinällä. Hän maalasi 460×880 cm:n kokoista teosta kolmen vuoden ajan (v. 1495-1498) käyttäen tuolle ajalle kokeellista tekniikkaa, josta johtuen teos alkoi rapistua hyvin pian. Vuonna 1556 maalausta pidettiin jo pilalle menneenä, ja myöhemmin sen läpi puhkaistiin oviaukko! Sittemmin teosta on restauroitu useamman kerran Leonardon oppilaan  1500-luvulla maalaaman jäljennöksen mukaan.

Jos mielit päästä näkemään tämän maailmankuulun teoksen, hanki liput ennakkoon, sillä niitä varataan parhaimmillaan vuotta ennen. Hyvällä onnella voit saada peruutuspaikan, mutta suosittelen olemaan lippuostoksilla mielellään kuukausia ennen aiottua visiittiä. Lippuja myydään useilla verkkosivuilla; joko opastettuna kierroksena, pelkkinä lippuina tai opaskirjan kanssa. Lippuhintojen vertailu kannattaa, tässä linkki Cenacolon omille sivuille, josta voit katsoa päivät, jolloin on vapaita aikoja sekä ostaa lipun. Aikaa teoksen ihailuun on 15 minuuttia vierailuaikaa kohden ja sisälle otetaan kerrallaan rajoitettu määrä kävijöitä.

Piazza di Santa Maria delle Grazie, 20123 Milano

Monitaituri Leonardo da Vinciä kiehtoi myös lentäminen Photo: Museo Nazionale Scienza e Tecnologia
Monitaituri Leonardo da Vinciä kiehtoi myös lentäminen Photo: Museo Nazionale Scienza e Tecnologia

Leonardo da Vincin keksintöihin pääsee tutustumaan yhdessä kenties Euroopan parhaista museoista, Museo della Scienza e della Tecnica Leonardo da Vincissä, joka ei ole pelkkää katselua vaan monitaiturin ideoita pääsee myös kokeilemaan. Interaktiivisessa museossa löytyy tekemistä koko perheelle useammaksi tunniksi ja se on varsinainen sadepäivän pelastaja.

Lippuhinnat 7,50 € alle 25- vuotiailta, 10 € yli 25-vuotiailta ja alle 3-vuotiaat maksutta. Lisätietoja museosta, lippuhinnoista sekä aukioloajoista Museon sivuilta tästä linkistä. 

Via San Vittore, 21, 20123 Milano, Italia

Museo della Scienza e della Tecnica Leonardo da Vinci sijaitsee noin puolentoista kilometrin kävelymatkan päässä  Parco Sempione -puistosta, jossa on aikanaan hallitsijoiden hovina toiminut linna Castello Sforzesco. Nykyään linna on taidemuseona, josta löytyy vaihtuvien näyttelyiden lisäksi mm. Leonardo da Vincin ja Michelangelon teoksia. Lisätietoja tästä linkistä.

Jos Castello Sforzescon taidenäyttely ei houkuttele perheen pienimpiä, kannattaa tämä komea linna Napoleonin rakennuttamine suihkulähteineen käydä katsastamassa ainakin ulkoa, sillä onhan linna aina linna, ja pienten prinsessojen, prinssien ja ritarien mieleen – ja miksei vähän isompienkin.

Piazza Castello, 20121 Milano

ParcoSempioneMilano (1)

6. TÄHYILE TÄHTIÄ JA LUONNONIHMEITÄ

Milanossa sijaitsee Italian suurin planetaario, Planetario di Milano ’Ulrico Hoepli’, joka vihittiin käyttöön 20.5.1930. Tämä varakkaan kustantajan Ulrico Hoeplin rakennuttama rakennus edustaa uusklassismia, ja sen kupoli on halkaisijaltaan 20 metriä.

Giardini Pubblici Indro Montanelli puistossa sijaitsevassa planetaariossa käy vuosittain yli 100 000 vierailijaa oppimassa tähtitieteen saloja ja siellä järjestetään säännöllisesti ohjelmaa. Ohjelmatiedotteen voit tilata sähköpostitse, lisätietoja tämän linkin kautta.

Ennen visiittiä on hyvä tiedustella sen hetkiset aukioloajat ja paikkatilanne, sillä ne vaihtelevat kausittain. Lippuja ei voi toistaiseksi ostaa ennakkoon.

Corso Venezia, 57, 20121 Milano, puh.: +39 02 8846 3340.

Samaisessa puistossa sijaitsee myös luonnontieteeellinen Museo di Storia Naturale, jossa voit käydä ihmettelemässä kasvi- ja eläintieteen, paleontologian ja minerologian osastoilla. Museossa on myös kuukausittain vaihtuvaa ohjelmaa, ajankohtaiset tapahtumat löydät tästä linkistä.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-19.30 ja 5 € hintaisia lippuja voit ostaa mm. tämän linkin kautta.

Corso Venezia, 55, 20121 Milano, puhelin:+39 02 8846 3337

7. lekottele ja leiki PUISTOSSA picnicin kera

Nähtävyyksien kiertelyn vastapainoksi on mukava lähteä vaikkapa leppoisalle picnicille vehreään puistoon, ja siihen tarkoitukseen ovat aivan omiaan Parco Sempione ja Giardini Pubblici Indro Montanelli, jotka molemmat sijaitsevat vain muutaman metropysäkin päässä Duomosta.

Puistoissa on leikkipaikat lapsille liukumäkineen ja keinuineen, sekä kauniita viheralueita istutuksineen ja lampineen. Picnicin Parco Sempionessa yhdistää mukavasti Leonardo da Vincin jalanjäljissä kulkemiseen, ja Giardini Pubblici Indro Montanellin (aiemmin nimellä Giardini di Porta Venezia) vuorostaan käyntiin luonnonhistoriallisessa museossa, Museo di Storia Naturalessa ja/tai planetaariossa.

Näitä puistoja ei kannata sivuuttaa joulumatkallakaan, jolloin puistot pukeutuvat jouluasuun ja täyttyvät kojuista jouluisine myytävineen.

Parco Sempione, Piazza Sempione, 20154 Milano, avoinna päivittäin 6.30-21 vapaa sisäänpääsy 

Giardini Pubblici Indro Montanelli, Bastioni di Porta Venezia, 20121 Milano, avoinna päivittäin klo 06.30-23.30, vapaa sisäänpääsy

christmas-markets-milan

8. IHMETTELE METSÄN VERHOAMiA TALOjA

Milanossa ei voi olla huomaamatta kahta hieman keskivertoa vehreämpää taloa modernien pilvenpiirtäjien rinnalla, eikä vastaaviin ihan joka puolella törmääkään.

Kyseessä on arkkitehti Stefano Boerin työryhmän suunittelema ekologinen rakennusprojekti, Bosco Verticale, joka voitti Saksan arkkitehtuurimuseon ja Frankfurtin kaupungin myöntämän kansainvälisen tornitalopalkinnon vuonna 2014. Nämä samaisena vuonna valmistuneet 18 ja 24 -kerroksiset talot ovat kauttaaltaan seinillä kasvavien puiden peittämät ja Bosco Verticale on maailman ensimmäinen pystysuora metsä – wow henkäys ihmetyksen kera on taattu!

Porto Nuova, 20124 Milano

Bosco vertico

Milanosta löytyy siis monenlaista tekemistä ja kiinnostavaa näkemistä koko perheelle, eivätkä nämä kokemukset ole hinnalla pilattu! Miksipä et lähtisi seuraavan kerran kaupunkilomalle Milanoon, ja pidemmällä matkalla ehditte poikkeamaan päiväseltään myös kuvankauniilla järvialueilla!

Buon Viaggio – hyvää matkaa Milanoon!

Booking.com (function(d, sc, u) { var s = d.createElement(sc), p = d.getElementsByTagName(sc)[0]; s.type = ’text/javascript’; s.async = true; s.src = u + ’?v=’ + (+new Date()); p.parentNode.insertBefore(s,p); })(document, ’script’, ’//cf.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js’);

 

 

 

 

 

Recommended Articles

50 Comments

  1. Oijoi. Kun aikoinaan asuimme Monzassa, pidin Milanoa tylsänä ja pompöösinä kaupunkina. Tässähän se näyttää melkein sympaattiselta! 🙂

    Parasta ovat nuo uudet vihreät pilvenpiirtäjät! Olen aivan heikkona viherseiniin ja kattoihin <3

    1. Kiitos Johanna! Itselläkään ne betonisimmat alueet ei sydäntä liiemmin sykähdytä, mutta vanhaa aikaa henkivät ihanat rakennukset & ratikat, puistot ja mainio Bosco Vertigo senkin edestä. <3

      Milanoa ei ihan heti perhelomakohteeksi miellä, mutta mukavasti siellä tekemistä löytyy!

      Olisi muuten kiva kuulla/lukea Monzan ajastanne paikallisvinkkien kera!

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa! ?

  2. Italialainen jäätelö on kyllä niin hyvää, sitä pitää aina maistella (ja mielellään usein). Yläilmoista kaikki näyttää aina hauskemmalta.
    Upea muuten tuo kirkko, niin paljon kauniita yksityiskohtia.
    Aurinkoista viikkoa!

    1. Italialainen jäätelö on niin superherkkua, jossa on maut kohdallaan – slurps! ?
      Ja näistä vanhoista rakennuksista löytyy niin upeita yksityiskohtia, jo yksistään Duomossa ja Galleria Vittorio Emanuele II:saa riittää tutkittavaa pitkäksi aikaa.

      Kiitos Outi kommentistasi ja mukavaa syksyistä loppuviikkoa!

  3. Kiitos tästä kattavasta ja informatiivisesta postauksesta! Mukaan mahtui sekä tuttuja että uusia juttuja. Leonardon tiedemuseosta en ollut kuullutkaan, mutta se vaikuttaa juuri meidän lapsia kiinnostavalta paikalta. Otan nämä vinkit talteen tulevia reissuja varten, kun palaan taas joskus Milanoon jalkapalloa katsomaan.

    1. Kiitos Mika! Kiva kuulla, että löysit tästä uusia vinkkejä,vaikka Sinullakin Italian matkoja on kertynyt kiitettävä määrä!

      Leonardon tiedemuseo on aivan huippupaikka koko perheelle,kun pääsee itsekin kokeilemaan ja oppimaan ideamestarin jalanjäljissä!

      Kiitos kommentistasi ja mukavia tulevia reissuja! ?

  4. Oh, kaikki vinkit vaikuttivat sellaisilta, että kiinnostaa – etenkin ratikat, Leonardo ja jäätelö… Olen piipahtanut Milanossa, mutten edes muista raitiovaunuja – huono matkalainen!

    1. Milanossa on niin paljon nähtävää, ettei yhdellä kertaa kaikkea ehdikkään huomata – seuraavalla kerralla sitten antiikkisen ratikan kyytiin & Leonardon jalanjäljille ja jätskille! 🙂

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita!

  5. Hyviä vinkkejä ihan aikuisillekin. 🙂 Ratikan kyytiin haluaisin ehdottomasti hypätä, samoin mennä jollekin näköalapaikalle tiirailemaan maisemia. En ollut koskaan kuullutkaan noista puiden peittämistä taloista, jotka muuten näyttävät aika mielenkiintoisilta ainakin kuvien perusteella!

    1. Kiitos Venla! Kiva kuulla, että tykkäsit vinkeistä – nämä huvit sopivat tosiaan hyvin myös aikuiselle, ja koko perheen päivä menee mukavasti kenenkään pitkästymättä!:)

      Puiden peittämät Bosco Verticale -talot on kyllä mainio idea, jossa erikoisen ulkonäön lisäksi puut hyödyttävät mm. energiansäästössä ja kaupungin saastehiukkasten suodatuksessa. Niitä ei voi olla huomaamatta, kun saapuu kaupunkiin Malpensan lentokentältä, on ne sen verran erikoinen näky! 😀

      Kiitos kommentistasi ja aurinkoista alkanutta viikkoa!

  6. Olen kerran käynyt Milanossa, ja silloin oli pahin kesälomakausi, ja koko Milano lähes kiinni. Lähdimme tuolloin Como-järvelle, emmekä tutustuneet juuri ollenkaan Milanoon. Tämän postauksen luettua sinne voisi hyvin mennä uudelleen parempana ajankohtana.

    1. Totta tosiaan, kesälomakausi heinäkuun puolivälistä elokuun lopulle ei ole ihan sitä otollisinta aikaa Milanolle(kaan), hellettä riittää ja tapahtumaa ei niinkään! Kiva kuulla, että tämän postauksen myötä nousi Milano-kipinä uudelleen, matkamme ajankohtana kesä-heinäkuun vaihteessa oli kaupungilla vielä mukavan eläväistä!

      Kiitos Teija kommentistasi ja mukavaa alkanutta viikkoa!

  7. Mun on pakko myöntää, että kaikki kahdeksan mainitsemaasi aktiviteettia kelpaisivat paremmin kuin hyvin myös (jo muutama vuosi sitten aikusikään ehtineelle) allekirjoittaneelle. 😉 Olen aina ihmetellyt, miksi Milano on turistikohteena niin aliarvostettu – kyseessähän on aivan upea, tyylikäs ja mielenkiintoinen metropoli jossa tosiaan riittää tekemistä kaiken ikäisille!

    1. Kiitos Liza, kiva kuulla että nämä Milanon aktiviteetit houkuttelisivat! Kirjoittelinkin näitä vähän sillä silmällä, että ne menevät kaiken ikäisille ja jokaiselle perheenjäsenelle löytyy kiinnostavaa, niin reissu menee koko poppoolla mukavissa merkeissä. 🙂

      Sen on ihan totta, että Milano ei samalla tavalla houkuttele matkaajia kuin esim. Rooma, ja monet jatkavat sieltä matkaa suoraan muihin maisemiin. Harva myöskään mieltää Milanoa perhelomalle sopivaksi kohteeksi, mutta tekemistä ja näkemistä siellä riittää kyllä kaiken ikäisille, vaikka pitkään viikonloppuun!

      Kiitos Liza kommentistasi ja aurinkoista syysviikon jatkoa!

  8. Äh, nyt iski gelatohimo… Italialainen jäätelö on niiin parasta! Milano jäi viime Italian reissulla välistä, ehkä ensi kerralla. Vaikka monet kyllä sanoo, ettei se ole Italian mukavimpia kaupunkeja, mutta täytyy itse käydä katsomassa. Duomo on kuitenkin nähtävä kerran elämässä. Aika hienoja nuo metsän peittämät talot!

    1. Uuuh… älä muuta sano – gelato on niin maailman parasta! Ja tosiaan, Milanoa ei pidetä kaikkein houkuttelevimpana Italian kaupungeista, ja täytyy kyllä tunnustaa ettei se omallakaan listalla ihan kärkeen mene. Kaupungista voi saada helposti hieman kylmänkin kuvan, etenkin moderneissa betonikortteleissa, mutta ihanat vanhaa aikaa henkivät rakennukset, antiikkiset ratikat ja puistot taas luovat siihen taas aivan toisenlaisen hengen.

      Käy ihmeessä katsomassa Duomoa ja Bosco Verticalea seuraavan kerran, kun sillä suunnalla liikutte!
      Kiitos Anna kommentistasi ja aurinkoiset syysterkut täältä Suomesta!

  9. Nämä kuullostavat ihan kivoilta vinkeiltä vaikka aikuisillekin – kun aikaisemmat kokemukset Milanosta ovat työmatkoilta ja kaupungista niillä jäi melko ankea mielikuva, teollisuusalueilta 🙁

    1. Kiitos Pirkko, kiva että tästä löytyi sitä Milanon parempaa puolta!

      Ymmärrän erittäin hyvin, että aiemmat kokemukset ovat varsin kolkkoja, kun aika on mennyt niissä vähemmän viehättävissä kaupunginosissa. Aina sitä toivoisi, että työmatkalla ehtisi näkemään muutakin kuin teollisuusympäristöt, mutta kun ne pahuksen aikataulut ei aina anna myöten.

      Toivottavasti seuraavalla kerralla pääset ajan kanssa näkemään ja kokemaan näitä Milanon mukavampia puolia!

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa syysviikon jatkoa! ?

  10. Kiitos hyvistä vinkeistä! Nämä ovat toimivia myös aikuisille. Milanossa olen käynyt vain lentokentällä, mutta kiinnostaisi tutustua siihen paremmin.

    1. Kiitos Merja! Kiva, että tästä löytyi sopivia vinkkejä, joita testata sopivan tilaisuuden tullen. Päivässä parissakin siellä ehtii jo yllättävän paljon, ehkä sitten ensi kerralla pieni stoppi Milanossa lentojen yhteydessä?

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa! ?

  11. Milano mielessä! Olipa hyödyllisiä vinkkejä ja nuo jäätelöt <3 Plussaa linkeistä ja mikä harmi että tuo "viimeinen ehtoollinen"-taulun varauskirja näyttää pelkkää punaista… Kiitos myös rehellisestä hotellisuosituksesta, ilman hotellin toiveita! Tykkäsin kovasti sillä hotellin kuvat ja varustuksen saa helposti nettisivuilta, mutta juurikin noita valintakriteereitä ja majoituskokemuksia on kiva lukea sillä suurkaupungeissa noita hotelleja riittää! , eikä tekstin rivien läpi tarvitse lukea hotellin toiveita…

    1. Kiitos Martta! Kiva, että tästä löytyi hyödyllisiä vinkkejä linkkeineen!

      Kiva myös kuulla, että pidit hotellivinkistä, UNA Hotel Century on kyllä varsin kelpo hotelli, ja sijaintinsa puolesta helppo!

      Hotelleista, niin kuin muustakin, kirjoittelen aina sen oman näkemyksen, oli sitten kyseessä yhteistyöjuttu tai omasta kukkarosta maksettu, enkä lähde mukaan juttuihin, jossa määrätään sisältö. Eli joka kerta voi luottaa siihen, ettei tämän blogin kirjoitusten sisältö ole ennakkoon saneltua, vaan oma rehellinen näkemys asiasta hyvine ja parannettavine puolineen, mielestäni se palvelee parhaiten kaikkia osapuolia.

      Ja tosiaan, jos Viimeistä ehtoollista mielii katsomaan, saa olla hyvissä ajoin liikkeellä tai omata loistavan onnen peruutuspaikkojen suhteen. 🙂 Lippuja on onneksi useilla välittäjillä, joten jostain voi napata lähempänäkin matkan ajankohtaa, mutta se saattaapi sitten tulla hintoihinsa…

      Kiitos Martta kommentistasi ja mukavaa loppuviikkoa!

  12. Voi Milano <3 Tuli muuten JÄRJETÖN gelaton himo kun luin tämän. Avasin myös uuden välilehden missä aloin selaamaan Italian lentoja – kyllähän siellä vielä tarkenisi.. 🙂 Hyvin olet saanut koottua vinkkejä ja sait taas nostettua matkakuumetta.

    1. Kiitos Mira! Katselin muuten eilen illalla ihan samaa, että hyvin tarkenisi Italiassa vielä 😀 Olisikohan gelato riittävän hyvä syy varata lennot? 😉
      Ajatuskin Italiasta nostattaa aina matkakuumeen, kiva jos tästä löytyi vinkkejä seuraavalle reissullesi!

      Kiitos kommentistasi ja hauskaa viikonloppua!

  13. Tässäpä oli kattavasti vinkkejä tuonne päin matkustaville 🙂 Ja vau en oo kuullutkaan tuollaisista metsätaloista, aivan ihana idea! Noi on päästävä näkemään joku päivä 🙂

    1. Kiitos Monna! Nuo metsätalot on kyllä niin erikoinen näky, että kannattaa ilman muuta käydä katsomassa niitä, kun Milanon kulmilla liikkuu!

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

  14. Milanoa ajattelen lähinnä Comojärvelle suuntautuvan matkan lähtöpisteenä. Muuten tuskin tulee mentyä, ainakaan lähiaikoina. Mutta kiinnostavat kohteet olit löytänyt!

    1. Kiitos Hanneli! Milanon yhdistää näppärästi pohjoisen järvien reissuun, tulee vähän niin kuin kaksi matkaa yhdellä iskulla: kaupunkia ja huikeita maisemia!

      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua!

  15. Minä kävin muutama vuosi sitten Milanossa ja hämmästyin sitä, kuinka mukava kaupunki on, vaikka sillä on jotenkin ankea maine. Erityisesti Naviglin alue on todella mukavaa ja rentoa, ja siellä olisin viihtynyt vaikka kuinka pitkään. Minä varasin sieltä täysin ilman ennakko-odotuksia hotellin, joka osoittautui todella hienoksi. Meidän piti useampaan kertaan tarkistaa kuitista, että paljonko me oikein siitä maksoimme, mutta hinta oli erittäin edullinen tasoon nähden. Siellä oli jopa niin järjettömän kokoinen aamiainen, että oikein harmitti, kun piti kiirehtiä kaupunkikierrokselle ja sieltä suoraan Venetsian junaan. Sain vielä hotellilta lainaksi sateenvarjon, jonka kiitollisena sitten palautin kolmen päivän päästä Venetsiassa käynnin jälkeen takaisin. Vahva suositus Milanolle ja mielelläni palaisin takaisin.

    1. Totta! Milanolla on kaksi puolta, ne karut betonialueet ja sitten taas ihanan tunnelmalliset kaupunginosat, kuten mm. Navigli ja Brera.

      Ja aivan mahtava tuuri Teillä hotellin kanssa kaikin puolin ?! Oli takuulla todella positiivinen yllätys, varsinkin kun odotukset eivät olleet korkealla.

      Kiitos Katja kommentistasi, oli todella kiva kuulla kokemuksianne Milanosta! Mukavaa viikonloppua Sinulle!

  16. Loistavia vinkkejä, varsinkin toi vaakunabongaus kävisi hyvin myös aikuisille! Otan sen ohjelmistoon varmasti, jos jonain päivänä päädyn Milanoon. Ja todella ’wau’ nuo metsän peittämät talot, ihan mahtavat!

    1. Lämmin kiitos Heidi! Vaakunabingoa pelaten kävelymatkat menee kuin huomaamatta, ja Galleria Vittorio Emanuelessa pääsee mamma sen varjolla vaivihkaa ikkunashoppailemaankin! 😀

      Puiden peittämät talot on kyllä tosiaan wau, kannattaa ilman muuta käydä katsomassa niitä, jos joskus matkaatte Milanoon!

      Kiitos kommentistasi ja mukavan viikonlopun toivotukset syksyisestä Suomesta sinne Koh Samuin auringon alle! ?

  17. Milanoa pidän suht tylsänä kaupunkina, mutta nämä vinkit olivat kuitenkin hyviä. Edullista tekemistä on aina kiva pitää korvan takana, sillä eihän sitä tiedä, jos elämän tuulet vielä Milanoon vievät. Noi metsätalot on muuten superhienoja, en oo ennen niistä kuullutkaan saati nähnyt kuvia!

    1. Kiitos Meri! Tykkäsin myös noista metsätaloista, todella mainio idea kaupunkiympäristöön!

      Milanolla ei tosiaan ole matkailun kannalta samanlaista imua, kuin monilla muilla Italian kaupungeilla, mutta tekemistä löytyy mukavasti pikkurahalla useammallekin päivälle. Suomessa saa jo lippuluukulla kilauttaa kassaan 75-100 euroa nelihenkiseltä perheelta – huh, huh… ’ihanan’ kallista, vai mitenkäs sanonta mainoksessa menikään 😀

      Kiitos Meri kommentistasi ja hauskaa viikonloppua!

  18. Tiia/ReiseReise

    Hyviä vinkkejä, vaikka lapsia ei olekaan. En ole koskaan käynyt Italiassa, mutta voipi olla, että ensi vuonna menen. Näin joskus noiden talojen kuvan netissä, mutta en muistanut niiden sijaitsevan Milanossa. Ehdottomasti pitää mennä katsomaan ne. Mistä muuten tuo kuva on otettu?

    1. Voi, olisikin kiva kuulla ensi kertaa Italiaan matkaavan fiiliksiä, pidänpä silmällä mahdollisia tulevia juttujasi sieltä! 🙂
      Meidän ensimmäinen reissu niihin maisemiin oli 1994 ja sydän jäi Italiaan kertaheitolla, ja matkoja koko saappaanvarren pituudelta + saaret päälle on kertynyt kaksinumeroinen määrä.

      Bosco Verticalen talot on kyllä mainio näky, tuo kuva on kuvapankista, koska alhaalta kuvattuna puut eivät tulleet riittävän hienosti näkyviin 🙂
      Käy ihmeessä katsomassa nämä erikoisuudet, jos lähdet Italiaan & Milanon suuntaan ensi vuonna – suosittelen Italiaa lämpimästi!

      Kiitos Tiia kommentistasi ja mukavaa viikonloppua!

  19. Kiitos hyvistä vinkeistä, jotka toimii varmasti myös meille aikuiselle. 🙂 Alkuvuodesta tulee käytyä Italiassa ja vähän vielä reitti on suunnitteilla. Vähän riippuu siitä, kauanko aikaa nyt oikeastaan on. Mutta Milano voisi aivan hyvin olla osa matkasuunnitelmaa. Ah, jäätelö. Sitä mä haluun ekana Italiassa. Tokana sitten pitsaa. 😀

    1. Kiitos Lotta! Milano on on kätevä lähtöpiste, jos matkaat pohjoisen järville, tai vaikkapa Venetsiaan tai Ligurian rannikolle.
      Nähtävää tuossa hienossa maassa on vaikka kuinka, ja jokaisella alueella on ’oma juttunsa’! Ollaan koluttu maa pohjoisesta etelään, ja silti aina van löytyy uutta. 🙂

      Jos menet Milanoon, niin testaa pizzan lisäksi alueen oma bravuuri, sahramin kultaama risotto alla Milanese vaikkapa kanan tai ossobucon (tämä ei tosin oma suosikki, vaikka perinteinen onkin) kaverina! Ja siihen kruunuksi se iki-ihana jäätelö – voi slurps! 😀

      Kiitos kommentistasi ja leppoisaa viikonloppua!

  20. Olen käynyt Milanossa kerran ja silloin olin matkalla jonnekin muualla Italiassa. Samoilin kaduilla vain fiilistellen kaupungin tunnnelmaa, joka oli rennompi ja kiinnostavampi kuin olin kuvitellut. Herkuttelin myös gelatolla (tietysti) ja kaupungissa sattui olemaan karnevaalien jälkimainingit meneillään. Se toi Milanoon mukavaa, vappumaista tunnelmaa. Nuo vihreät talot jäivät näkemättä, samoin kuin moni muu asia. Ehkä näistäkin vinkeistä tulee vielä olemaan hyötyä, Milanoon kun saattaa taas joskus päätyä, edes matkalla jonnekin muualle.

    1. Kiitos Laura! Sattuipa Milanon pysähdyksesi sopivaan aikaan, kun oli vielä karnevaalimeininkiä meneillään! Kaupunki ei tosiaan ole niin kolkko, kuin monesti mielikuva on, ja kyllä sieltäkin sitä ihanaa italialaista tunnelmaa löytyy modenrnin menon lisäksi.
      Käy ihmeessa katsomassa Bosco Verticale ja muut, kun satut niille kulmille!

      Kiitos kommentistasti ja leppoisaa sunnuntaita!

  21. Olen Milanoa harkinnut tämän syksyn aikana, joten kiitos vinkeistä, varmasti jonain päivänä tarpeen! Ihana tuo ratikka! Jäätelöstä nyt puhumattakaan. 🙂

    1. Kiitos Virpi, laita ihmeessa Milano to do -listalle, vaikkapa yhdistettynä Comojärveen! 🙂

      Kiitos kommentistasi ja mukavaa sunnuntaita!

  22. Heh, mekin olimme kesällä 2015 Milanossa lasten kanssa. Tosin otimme auton ja suuntasimme kandollisimman nopeasti Toscanaan : D

    Itse tykkään Milanosta kyllä, mutta usein on niin kiire eteenpäin, että se jää vähän vähemmälle huomiolle.

    1. Ei kun seuraavalla kerralla hetki Milanossakin ennen matkan jatkamista! 😀
      Me olemme Toscanan reissuilla lentäneet Milanon sijaan Pisaan, niin ollaan päästy heti alueen ytimeen. Upeaa seutua!

      Kiitos Anna kommentistasi ja leppoisaa sunnuntaita!

  23. Aijai, nämä vinkithän käy jo pelkästään minunlaiselle lapsenmieliselle matkaajalle päiväohjelmaksi 😀 Tosin kyllä muksutkin näistä pitäisi.

    P.S. Vaakunabingo oli kiva idea 🙂

    1. Kiitos Rami! Tuo vaakunabingo jaksaa ihmeen hyvin kiinnostaa, ja idea on kätevästi muokattavissa kohteen mukaan. ??

      Ja tosiaan, lasten varjolla pääsee moneen mukavaan huviin mukaan! 😀

      Kiitos kommentistasi ja hyvää alkavaa viikkoa!

  24. Ihana Italia! Mukavia vinkkejä, sinnehän voisi joskus mennä.

    1. Italia on aina hyvä idea – suosittelen lämpimästi! ?

      Kiitos kommentistasi ja hyvää alkavaa viikkoa!

  25. Ciao! Tosi hienosti olit keksinyt lapsiystävällisiä kohteita!

    Yhtä asiaa en vain ymmärrä, onko tuossa Museo della scienza e tecnologia Leonardo da Vincistä koskevassa kohdassa kirjoitusvirhe vai käsitinkö jotenkin väärin, kun siinä näyttää lukevan, että museo sijaitsisi Parco Sempionessa? Kun eihän se siellä sijaitse, vaan lähellä Sant’Ambrogion metroasemaa 🙂

    1. Ciao Milanese ja kiitos huomiostasi! Olipa tosiaan tullut ajatuskatko kirjoittaessa, kun ajatuksissa on ollut näiden kahden yhdistäminen samalle reitille. 🙂 eihän Leonardo museo tosiaan siellä puistossa ole vaan vartin kävelymatkan päässä, vaikka samalla reissulla meneekin! Onneksi osoite oli alunperin ihan oikein, mutta sijainti yhdistettynä Parco Sempioneen puolivillaisesti kirjoitettu.

      Kiitos, kun huomautit, oikaisen tämän epäselvän lauseen myös tekstiin.

      Mukavaa joulun odotusta Sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *